Fædrelandsvennen

Hjorth tror ikke hun havner i retten

- VALERIE KUBENS

Forfatter Vigdis Hjorth sier hun ikke har tenkt tanken på at det kan bli rettssak om boka hennes «Arv og miljø».

– Jeg har aldri tenkt tanken en gang om at jeg skulle bli trukket for retten for boken min «Arv og miljø». Jeg ser ikke på det som aktuelt i det hele tatt. Hvis noen tror at boken handler om virkelige forhold, så tar de helt feil. Det er jeg helt sikker på, sier forfatter Vigdis Hjorth til Faedreland­svennen.

Fredag deltok hun i en samtale i Kristiansa­nd folkebibli­otek der ett av spørsmålen­e var: Er det domstolene som bestemmer et verks litteraere verdi?

– Ja, det er det, svarte jurist Cato Schiøtz.

– Ettertiden har ledd mye av denne påstanden etter dommen mot Jens Bjørneboes «Uten en tråd» i 1967. Men om en bok trekkes for retten, må domstolene ta stilling til om den har litteraer verdi. For dersom forfattere­n har laget et verk med litteraer nerve, kan vedkommend­e tillate seg mye mer enn om verket ikke har litteraer verdi, sa Schiøtz.

– Og for å fastslå det, henter retten inn sakkyndige mennesker som forstår seg på denslags. Til slutt tar domstolene en beslutning ut fra bevisførse­len fra de sakkyndige, sa Schiøtz.

På spørsmål om hva som i dag skal til for at en bok skal trekkes for retten, svarte han slik:

– Det må vaere dersom det er snakk om en virkelig rå krenkelse av privatlive­ts fred. Men det er ikke i bøker, aviser eller tidsskrift­er at man i dag finner rå krenkelser, men på nettet. Ytringsfri­heten misbrukes grovt i sosiale medier der folk er forsvarslø­se, sa Schiøtz.

Helga Hjorth, Vigdis Hjorths søster, har tidligere uttalt til VG at hun opplevde søsterens bok som ekstremt ubehagelig og følte seg utlevert. Til tross for kritikken, avviste Vigdis Hjorth at hun har bedrevet slike grove krenkelser i boka.

– Hun er uenig med meg, og det tar jeg til etterretni­ng og er uenig, sier hun om søsteren.

– Er den offentlige konflikten med søsteren din vond for deg?

– Nei, det er som forventet, ikke vondt. Vi har ikke snakket sammen på 30 år. Vi kjenner hverandre ikke. Jeg har ikke fått samme reaksjon fra de andre to søsknene mine.

 ?? FOTO: VALERIE KUBENS ?? Det var god stemning på Bjørneboe-dagene fredag kveld. Til venstre jurist Cato Schiøtz med forfatter Vigdis Hjorth.
FOTO: VALERIE KUBENS Det var god stemning på Bjørneboe-dagene fredag kveld. Til venstre jurist Cato Schiøtz med forfatter Vigdis Hjorth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway