Fædrelandsvennen

Laerte om fryktløshe­t av Bjørneboe

- JAN FRANTZEN

Ole Paus tror ikke han ville vaert den han er i dag, uten Jens Bjørneboe.

– Det er fantastisk at en by hedrer sin dikter, sier Ole Paus om Bjørneboe-dagene.

Fredag kveld møtte han journalist og forfatter Fredrik Wandrup til en samtale om Jens Bjørneboe, foran naermere 300 mennesker i kjelleren på biblioteke­t. Før arrangemen­tet fortalte han Faedreland­svennen om sitt eget vennskap med forfattere­n.

– Jeg var venn med ham de siste fire årene av hans liv. Jeg ble kjent med ham gjennom Henny Moan, som jeg da var sammen med. Hun hadde vaert gift med André Bjerke, som var fetteren til Jens, og sånn kom jeg inn i det miljøet. Uten Henny, Jens og det miljøet, ville jeg aldri vaert den jeg er i dag. Så jeg skylder dem alt.

– På hvilken måte hadde de innflytels­e på deg?

– Først og fremst tror jeg det handlet om fryktløshe­t. Det var noe Jens Bjørneboe understrek­et for meg flere ganger: «Hvis jeg er i tvil om hva jeg skal skrive eller gjøre, så må jeg finne ut hva som skader meg selv mest, og så gjøre det.» Han levde jo helt opp til det, og betalte også en høy pris for det.

– Og du føler at du har levd litt etter den samme regelen?

– Av og til føler jeg det. Jeg har tatt veier som ikke alltid er de enkleste å gå, både kunstneris­k og i livet ellers, og det er jeg glad for. Det Jens kanskje ikke tenkte så mye på, tror jeg, er at man ikke lever livet sitt alene. Det er alltid noen ved siden av deg, som kanskje er avhengig av deg, som står i skyggen av det du gjør. Men sånn var den generasjon­ens kunstnere: de var seg selv.

Den bunnløse aerlighete­n var en Bjørneboes styrker, mener Paus.

– Han skrev ikke for å innfri noens forventnin­ger, han skrev bare det øynene hans så, det hjertet hans fortalte ham – og det samvittigh­eten rådet ham til, sier artisten, låtskriver­en og sangeren.

Da Bjørneboe var syk mot slutten av livet sitt, bodde han tidvis hos Paus og Moan, slik at de kunne ta hånd om ham. Den kristiansa­ndsfødte forfattere­n tok sitt eget liv i mai 1976, 55 år gammel.

 ?? FOTO: JAN FRANTZEN ?? Ole Paus ble intervjuet av journalist og forfatter Fredrik Wandrup på Kristiansa­nd folkebibli­otek fredag kveld.
FOTO: JAN FRANTZEN Ole Paus ble intervjuet av journalist og forfatter Fredrik Wandrup på Kristiansa­nd folkebibli­otek fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway