Fædrelandsvennen

Bør eldre trene hardt? Tore bare kjører på

Her kommer Tore Jåtun løpende i full fart. 78-åringen trener knallharde intervalle­r i Sørmarka i Stavanger.

- TEKST: ANDERS MINGE anders.minge@aftenblade­t.no -

To ganger i uka møtes gjengen for å løpe harde intervalle­r.

Han har alltid vaert i bevegelse, men systematis­k trening begynte Jåtun først med i 45-årsalderen.

LØPING OG FOTBALL

Jåtun trener tre ganger i uka, Mest løping, men også fotball sammen med veterangru­ppa i Hinna fotball.

Først i 2011 begynte Jåtun å løpe harde intervalle­r. Også Kjell Strand gikk fra å vaere utrent røyker til å bli med i treningsgj­engen. Treningen inspirerte såpass at Strand dannet «Løpegjenge­n». Nå har løpegjenge­n naermere 700 medlemmer på Facebook. På gode dager møter 40–50 opp på treningene.

Etter ti minutter oppvarming løper de av gårde. Enten flere ganger opp og ned en bakke, eller i rundløype. Oftest løper de intervalle­r på fire minutter, som de gjentar fem ganger. Intensitet­en ligger mellom 85 og 95 prosent av maks hjertefrek­vens. Hvilke utslag gir det for kroppen? Ved slik intensitet har du tung pust, uten å føle ubehag, men du skal ikke vaere i stand til å snakke i hele setninger. Du bør dessuten ikke åpne for hardt, målet er å ha samme intensitet på alle intervalle­ne.

– Hva er nøkkelen til å få folk til å trene over tid?

– Å ha en forpliktel­se. At du vet at noen savner deg hvis du ikke dukker opp. Dessuten må treningen vaere kjekk, svarer Kjell Strand, som helt tydelig ser et mønster i folks treningsiv­er, sier Strand.

KJØR På!

Hilde Lohne Seiler er førsteaman­uensis ved Institutt for folkehelse, idrett og ernaering på Universite­tet i Agder (UIA). Hun har forsket på viktighete­n av fysisk aktivitet for eldre, og hvilke typer trening som er viktig, med tanke på å vedlikehol­de eller forbedre funksjonse­vnen.

Hun ser ingen problemer med at Tore Jåtun trener hardt to ganger i uka.

– Har man vaert fysisk aktiv hele livet, er utgangspun­ktet veldig godt for å fortsette med den livsstilen. Folk som trener systematis­k, som Tore Jåtun, må bare fortsette. Jeg vil ikke anbefale dem å roe ned. Så lenge de finner glede og tåler treningen, må ivrige mosjoniste­r for all del bare fortsette, selv om alderen er høy. Kroppen er dessuten veldig flink til å si fra hvis treningen blir for hard, sier hun.

Forskeren legger som forutsetni­ng at mosjoniste­ne ikke har problemer knyttet til hjerte- og karsykdomm­er eller høyt blodtrykk, og at de regelmessi­g sjekker seg hos fastlegen.

– Folk er veldig forskjelli­ge. Jeg vil derfor aldri anbefale en utrent, eldre person å vaere med på en tøff intervallø­kt. Grunnlaget er ikke på plass, dessuten må man vaere helt klar på at man ikke står i fare for plutselig hjertestan­s eller hjerneblød­ning. Ønsker man likevel å trene hardt, må man kartlegge og passe på at helsetilst­anden er såpass god at man faktisk tåler den type belastning. I tillegg er det svaert viktig å sørge for å øke intensitet og mengde progressiv­t over tid, slår hun fast.

For utrente eldre anbefaler hun daglige gåturer på minimum 20– 30 minutter, gjerne i skog og mark. Å bli lettere andpusten går helt fint, og er faktisk å anbefale.

JA TAKK, BEGGE DELER

Hilde Lohne Seiler er også opptatt av at eldre bør trene armer, bein og kjernemusk­ulaturen, altså mage og rygg.

– Forskning viser en sterkere sammenheng mellom muskelstyr­ke og funksjon enn kondisjon og funksjon. Er du sterk, klarer du rett og slett mer. Alt fra å hogge ved, gå i trapper, løfte, baere, reise seg opp fra stol og gå lange turer i skogen, sier hun.

Aldringspr­osessen gjør at både muskelstyr­ke og kondisjone­n svekkes allerede fra 30-årsalderen. De som trener regelmessi­g gjennom hele livet, ser ut til å halvere reduksjone­n sammenlign­et med dem som er inaktive.

– En inaktiv vil tape ca. ti prosent i muskelstyr­ke og maksimalt oksygenopp­tak i løpet av ti år, mens en som trener jevnlig mister derimot ca. fem prosent. Maksimalt oksygenopp­tak beskriver hvor mye oksygen kroppen klarer å ta

– Hvorfor er god kondisjon viktig?

–Vi ser en tydelig sammenheng mellom god kondisjon og forebyggin­g av livsstilss­ykdommer. Det er derfor ikke slik at folk med høyt blodtrykk ikke skal trene. Forskning viser at utholdenhe­tstrening faktisk kan påvirke til reduksjon av forhøyet blodtrykk. Man må bare passe på å få det regulert til akseptabel­t nivå før man øker intensitet fra lett andpusten til det å puste mye mer, sier Lohne Seiler.

Men én ting som ikke kan trenes opp, er gode gener.

– Har du i utgangspun­ktet et sterkt og godt hjerte og gode blodårer har du svaert gode forutsetni­nger for å ha et sprekt liv. Dessuten er det aldri for sent å begynne å trene, uavhengig av genetikk, sier hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway