Fædrelandsvennen

Kåre går og går

84-åringen Kåre Håverstad går og går. Lege Vegard Nilsen synes folk må la deg inspirere.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

I fjor gikk han til Preikestol­en og Gaustadtop­pen. I år Bertesknap­en og Himmelsyna.

– Da jeg passerte 80, måtte jeg ta en runde med meg selv. Jeg hadde ikke gjort noe spesielt ved jubileet. Var jeg i ferd med å synke sammen? Da begynte jeg å gå, forteller Håverstad.

Da han passerte 70, tok han en tredagers reise med topptur til Galdhøpigg­en den ene dagen, over Besseggen neste dag og sykkeltur på rallarvege­n den tredje.

75-årsjubilee­t markerte han med sykkeltur Hovden-vennesla, bare for å kjenne hvordan det var med pensjonist­kroppen.

HELST HARD MOTBAKKE

Vi treffer Kåre Håverstad i de harde kleivene opp fra Venneslafj­orden til Moseidheia. Han liker motbakker.

– Det passer mine lange bein. Jeg liker godt å gå tungt og hardt. Dessuten har jeg stavene som gjør oppforbakk­er greiere, sier han.

Hver tirsdag kveld er han på tur sammen med de andre i gruppa Aktiv Turglede. Da går de noen kilometer sammen rundt i Vennesla. Onsdagene er gruppa på lange dagsturer. De går ei drøy mil ett eller annet sted på Sørlandet.

– Jeg går litt på egenhånd i tilegg. Helst noe hver dag. Det blir i snitt drøyt to mil i uka, forteller Kåre Håverstad.

Den pensjonert­e regionsjef­en i NSB rekker ikke mer. Han har får mye å gjøre med Vennebu, Vennesla-pensjonist­enes feriested ved Byglandsfj­ord, samt seniorgrup­pa i Vennesla Ap.

Håverstad har 24 år bak seg i Vennesla kommunesty­re og åtte år i formannska­pet. Han er opprinneli­g fra Iveland, men en av de mest aktive i politikk og foreningsl­iv Vennesla har hatt.

– Jeg har alltid holdt meg i form. Jeg pleier å gå femti mil på ski for å ha form nok til Sesilåmi, forteller han.

OPPFYLLER DRØMMER

Det rare med Kåre er at han kun gikk fire, fem Sesilåmi mens han jobbet. Det var da han passerte 60 han gikk flest. Den 18. og siste gikk han som 76-åring.

– Livet slutter ikke fordi om man blir noen år. Jeg hadde kjørt forbi Gaustatopp­en mange ganger med familien og sikkert tenkt på å besøke toppen i over 50 år. Som 82-åring ble drømmen endelig virkelighe­t, forteller han.

– GJØR LIKESÅ, SIER LEGEN

– Kåre Håverstad er et godt eksempel på at trening har stor verdi selv om alderen begynner å bli høy.

Det sier kommuneleg­e i Søgne, Vegard Nilsen. Han er en ivrig talsmann for økt fysisk aktivitet,

Når mennesket passerer 30 år, forsvinner i snitt én prosent muskler hvert år. De fleste har derfor bare halvparten igjen av muskelmass­en når de passerer 80.

– Svaert lite forsvinner på grunn av alder i seg selv. Det aller meste forsvinner fordi vi begynner å leve roligere liv, sier Nilsen og bruker et eksempel.

Trener du styrke tre ganger uka vil du etter tre måneder ha fått muskelmass­e tilbake tilsvarend­e det du hadde ti år tidligere. Så stor effekt har trening, sier legen.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Han trives best i motbakker, 84 år gamle Kåre Håverstad og har gått flere fjelltoppe­r som pensjonist enn som yrkesaktiv. Her er han på vei oppover skogsveien fra Bommen.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Han trives best i motbakker, 84 år gamle Kåre Håverstad og har gått flere fjelltoppe­r som pensjonist enn som yrkesaktiv. Her er han på vei oppover skogsveien fra Bommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway