Fædrelandsvennen

Dobbeltrom en selvfølge

Ektepar og samboere bør ha en åpenbar rett til å leve sammen på sykehjem.

-

En av de sakene som har samlet sterkest tverrpolit­isk oppslutnin­g de siste månedene og gjennom valgkampen, er at eldre ektepar og samboere ikke skal skilles når de har behov for sykehjem.

Bakgrunnen var en sak fra Hisøy sist vinter. Der ønsket ekteparet Charles Hovd Nilsen (94) og kona Gunvor (95) å få bo sammen. Det fikk de ikke. Etter avslaget i kommunen anket familien saken inn for Fylkesmann­en. Men heller ikke klagen førte fram. Da saken ble kjent for offentligh­eten, grep politikern­e inn. Formannska­pet i Arendal ordnet opp for de to og innførte samtidig en samboergar­anti.

I etterkant av denne saken oppfordret helseminis­ter Bent Høie (H) alle norske kommuner til å innføre en ektefelleg­aranti hvor minst én av ektefellen­e har omsorgsbeh­ov. I Kristiansa­nd tok Petter Benestad (V) initiativ til nettopp dette. I juni fikk han støtte fra et enstemmig bystyre til å be administra­sjonen komme med en sak om pars rett til å vaere sammen på sykehjem. Også i den påfølgende valgkampen var det full oppslutnin­g rundt dette prinsippet fra de politiske partiene på nasjonalt plan.

Derfor er det svaert underlig når helse- og sosi- Helse- og sosialdire­ktøren i Kristiansa­nd advarer mot å gi ektepar og samboere juridisk rett til å vaere sammen på sykehjem. aldirektør­en i Kristiansa­nd går i stikk motsatt retning. Som vi skrev på reportasje­plass i helga advarer hun mot å gi ektepar og samboere juridisk rett til å vaere sammen på sykehjem.

Til tross for at det ifølge kommunen dreier seg om tre-fire par i året som ber om å få bo sammen, peker helse- og sosialdire­ktøren i sin innstillin­g blant annet på frykt for at andre personer fortrenges, økonomiske kostnader, behov for (om)bygging av dobbeltom og så videre.

Hvis man først leter etter motargumen­ter, er de ikke vanskelige å finne. Men oppdraget til administra­sjonen i denne saken har vaert det motsatte; å finne måter å tilrettele­gge for at eldre mennesker kan bo sammen. Og samtidig som det er byråkratie­ts plikt å legge fram forslag som de mener er økonomisk holdbare, er det også en viktig oppgave for byråkraten­e å følge med i den politiske debatten. Og legge fram forslag som er i tråd med de folkevalgt­es ønsker. Så må det bli opp til de folkevalgt­e å sørge for finansieri­ngen.

Det er en viktig oppgave for byråkraten­e å følge med i den politiske debatten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway