Fædrelandsvennen

Hva gjør jeg hvis tenåringen «slår opp» med meg?

- TEKST: KATHRINE HUMBERSET kathrine.humberset@schibsted.no -

1 Hva er typisk for puberteten?

– Tenårene er den del av livet der mennesket må begynne å bo i sin nye kropp. De store spørsmålen­e for den unge kan vaere: «Duger jeg?» «Er jeg normal?» «Hva synes andre om meg?», sier Börjesson og fortsetter:

– En del unge går inn i puberteten i rasende fart og er allerede ferdigvoks­t i 10. klasse, mens andre ikke begynner å vokse før de går på videregåen­de skole. Tenårene er ofte en tid da man vil passe inn og vaere som de andre. Man vil ikke vaere først og man vil heller ikke vaere sist.

2

Hvordan kan foreldre takle ungdom i denne alderen?

– Det er viktig å gi masse kjaerlighe­t. Den unge behøver å bli sett, hørt og tatt på alvor når det gjelder de store eksistensi­elle spørsmålen­e. Formidle en livsstrate­gi som går ut på at det er ok å mislykkes og gjøre feil; at det er en naturlig del av livet. Det er også viktig at den unge opplever mestring. 3

Hva er det viktigste man kan gjøre som forelder i denne perioden? – Vaer en forelder som er til stede og fortsetter å vise omsorg, selv om det ikke alltid blir godt mottatt. Å ha en forelder som samtalepar­tner, forbilde, inspirator, trøst, lytter og omsorgsper­son er gull verdt for tenåringen, sier Börjesson.

– Alle tenåringer skal bli voksne, og de voksne som er i tenåringen­s liv kan vaere med å påvirke hvilket syn de får på livet som voksen. Derfor er det ekstra viktig hvordan vi fremstille­r og snak- ker om voksenlive­t. Om vi ikke formidler at det er bra å bli voksen, hvorfor skal de da ha lyst til å bli det?

– Gi tenåringen redskaper og strategier for problemløs­ning. Snakk om hvordan man kommer seg ut av vanskelige situasjone­r. Kunnskap om hjelpeappa­ratet er bra å ha.

4

Hva bør man som forelder absolutt ikke si/gjøre?

Det er flere ting man som forelder bør unngå når man er sammen med tenåringen, sier Börjesson:

●●Å krangle med hverandre eller tenåringen.

●●Å vaere negativ: Å vaere pessimisti­sk og lite håpefull på vegne av den unge og fremtiden, eller fylle samtalene med negativite­t, er ødeleggend­e for den fysiske og psykiske helsen.

●●Å ikke ta vare på deg selv: Voks-

ne som ikke tar hånd om seg selv er ikke bra forbilder.

predikere fremtiden: Å predikere fremtidsut­siktene for den unge er ikke bra og heller ikke mulig. Livet består av mange sjanser, muligheter og veier. Ingen vet på forhånd hvem som kommer til å få oppfylt sine drømmer.

velge bort den unge til fordel for en «ny» familie: Sørg for at den unge finner sin plass i en eventuell «ny» familie. Det motsatte fører ofte til vanskeligh­eter.

slutte å opptre som forelder for tidlig: Fortsett å tilby støtte og hjelp så lenge det trengs – i alle fall under hele videregåen­de skole.

5

Hva gjør jeg dersom tenåringen min «slår opp med meg»?

– Tenåringen kan i sinne og frustrasjo­n si at han eller hun ikke ønsker å ha noe med deg å gjøre. Da er det viktig at du som voksen viser at du tåler motstand og at du likevel vil vaere der når tenåringen en gang ombestemme­r seg, sier Börjesson.

– Det bør for øvrig aldri gå så langt at kontakten brytes. I disse tilfellene har det sannsynlig­vis vaert et problem over lang tid som ikke er blitt tatt tak i, og da er det den voksne som har sviktet. Om det skulle skje, må du starte fra begynnelse­n og bygge opp tillit. Det er viktig at foreldre søker hjelp når de selv ikke klarer å løse et problem.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Börjesson mener det er fem faktorer som er viktig å gi barna sine – uansett alder. Godt selvbilde, håp for seg selv og fremtiden, drømmer, mot til å gjøre noe nytt og venner. Har tenåringen dette, kommer de seg lettere frem i livet, sier hun.
FOTO: NTB SCANPIX Börjesson mener det er fem faktorer som er viktig å gi barna sine – uansett alder. Godt selvbilde, håp for seg selv og fremtiden, drømmer, mot til å gjøre noe nytt og venner. Har tenåringen dette, kommer de seg lettere frem i livet, sier hun.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway