Fædrelandsvennen

Huset må vike for gigantbro

Utsikten for bilistene fra gigantbroa på nye E 39 blir upåklageli­g. Verre blir det for naboene nede i dalen.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Huset til Ivan Bustad Valderhaug har vaert i familien i fire generasjon­er. Nå må det jevnes med jorda for å gjøre plass til landets høyeste bro på nye E 39 .

– Jeg blir jo litt deprimert av tanken. Alle vil jo ha vei, men ingen ønsker å miste huset, sier Ivan Bustad Valderhaug til Faedreland­svennen.

Eiendommen hans ligger rett under det som vil bli landets høyeste bro når ny E 39 gjennom Lindesnes står ferdig rundt 2025.

Det siste året har Nye Veier jobbet med en ny, alternativ trasé for europaveie­n fra Mandalselv­a i øst til Herdal i Lyngdal, noe lengre inn i landet enn den allerede vedtatte planen, som vil vaere en milliard kroner billigere å bygge.

– Familien har bodd her i fire generasjon­er, så det er jo klart det vil bli vedmodig om gården innløses. Jeg hadde jo tenkt å bli boende her til de bar meg bort, fortsetter Valderhaug, som likevel har forståelse for at noen nødvendigv­is blir rammet når ny motorvei skal bygges.

– Nye Veier har opptrådt høflig og korrekt, og en plass må jo veien ligge. Men det skulle jo gjerne vaert et annet sted, sier han.

– IKKE NOE PROBLEM

Drøye hundre meter bortenfor treffer vi på Arnold Oftenes som er ute og klipper hekken sin.

– Broa blir ikke noe problem! Skal vi ha vei, må den jo komme et sted, så jeg skal ikke protestere, sier Oftenes.

Han virker bemerkelse­sverdig positiv til å få ei hundre meter høy bro liggende hundre meter bortenfor seg.

– Kunne jeg slippe, ville jeg selvsagt det, men om broa kommer, er det ikke vits å bli sur og grinete av den grunn. Støyproble­mene er nok større fra fylkesveie­n (fv 460, journ. anm.) rett bak huset enn den vil vaere fra den fremtidige motorveien hundre meter opp i lufta, tror Oftenes. – Utsikten da?

– Kjedelig, men vi må ha vei. Det er bare å se hva som skjedde under flommen da tungtrafik­ken ble sendt på fylkesveie­n gjennom bygda. Så blir det jo en ny opplevelse å kunne kjøre det som blir gamle E 39 mot Lyngdal og Mandal uten all trafikken, mener Oftenes og legger til:

– Broa blir jo en attraksjon i seg selv. Det blir kjekt det, humrer han og klipper videre på hekken.

AVSLAPPET FORHOLD

På andre siden av fylkesveie­n har Robert Lindland Johnson orkesterpl­ass til gigantbroa fra verandaen sin. Heller ikke han mister nattesøvne­n av broplanene.

– Det har jeg et avslappet forhold til, sier Johnson før han inviterer Faedreland­svennens utsendte inn på kaffe.

Som trettenåri­ng flyttet Johnson hjem fra USA i 1977 og fikk med seg åpningen av den nåvaerende E 39broa over Vigeland året etter.

– Planene om ny vei gjennom kom- munen har vel endret seg fem-seks ganger siden den gang, og er sikkert forandret et par ganger til før utbygginge­n av motorveien her i kommunen starter i 2022, humrer Johnson.

Skulle nåvaerende planer likevel bli realisert, vil heller ikke Johnson la det ødelegge livskvalit­eten.

– Støyplager slipper jeg nok, men det kan hende det blir noen støvplager. Det blir en gedigen konstruksj­on, men ny vei må vi ha, for dagens vei tåler ikke belastning­en, fortsetter Johnson og sikter, som naboen, til flommen som førte til omkjøring og tungtrafik­kproblemer.

– IKKE BROA VI SPARER På

En milliard kroner er hva Nye Veier forventer å spare på legge nye E 39 lenger inn i landet en opprinneli­g vedtatt. Men det er ikke i broa over Audnedalen besparelse­n ligger.

– Det å krysse Audnedalen blir dyrt uansett hvor broa kommer, siden dalen er så bred. Men nå krysser vi på det smaleste punktet hvor dalen også gjør en sving. På den måten blir den mye mindre synlig enn hva den ville blitt om vi hadde gått for den opprinneli­ge kryssingen rett sør for Vigeland, Asbjørn Heieraas, utbyggings­direktør for E 39 i Nye Veier.

Går alt etter planen vil motorveiby­gginga gjennom Lindesnes starte i 2022 og stå ferdig i 2025.

– Tre år er anslått byggetid og den 750 meter lange broa over Audnedalen vil isolert sett ta lang tid å bygge, sier Heieraas.

LANDETS HØYESTE

Sandsfjord­broa over Sandsfjord­en i Suldal kommune i Rogaland er ifølge Statens vegvesen Norges høyeste bro målt i seilingshø­yde (en term som også brukes selv om broer krysser over land, journ. anm.).

Med sine 65 meter slår broa som sto ferdig i 2015 den gamle rekorden til Askøybroa i Hordaland på 62 meter.

På Sørlandet er det Fedafjordb­roa som har den største seilingshø­yden med 50 meter, halvparten av hva broa over Audnedalen vil bli. Varoddbroa har til sammenlign­ing «bare» 32 meter.

Tar vi med høyden på hele brokonstru­ksjonen rager Hardangerb­roa høyest. Hengebroa i Hordaland er nemlig 200 meter høy fra toppen av brotårnene ned til fjorden.

Broa over Audnedalen blir for ei småbro å regne om vi sammenlign­er den med verdens høyeste. Ifølge Teknisk Ukeblad rager nemlig den kinesiske Beipanjian­g-broen rekordhøye 565 meter over en elv der den forbinder provinsene Yunnan og Guizhou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ivan Bustad Valderhaug står i fare for å miste huset. Broa vil komme over kollen bakerst i bildet, og gå naermest rett over der Bustad Valderhaug­s hus ligger nå.
Ivan Bustad Valderhaug står i fare for å miste huset. Broa vil komme over kollen bakerst i bildet, og gå naermest rett over der Bustad Valderhaug­s hus ligger nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway