Fædrelandsvennen

Viktig palestinsk samling

Omsider ser det ut til at PLO og Hamas kan forsones. Det vil vaere viktig for palestiner­ne - og for en mulig fredsløsni­ng.

-

Iet tiår har det hersket tilnaermet krigstilst­and mellom de to største palestinsk­e fraksjonen­e. I 2007 tok Hamas makten på Gaza-stripen gjennom et brutalt kupp. Flere Plo/fatah-sympatisør­er ble henrettet på brutalt vis. Siden har det med ujevne mellomrom vaert forsøk på å mekle fram en forsoning mellom islamisten­e i Hamas og de sekulaere i PLO, som styrer på Vestbredde­n. Men alltid med sammenbrud­d som resultat.

Denne gangen ser det heldigvis bedre ut. Det skyldes blant annet at Hamas er under hardt press. Organisasj­onen har mistet mye av støtten fra Qatar og Tyrkia. Samtidig gjør lederne i Egypt alt de kan for å isolere Hamas, av frykt for at organisasj­onen skal spre sin islamske fundamentl­isme over grensen til både Egypt og andre arabiske land. For få uker siden ba dessuten Plo-regjeringe­n på Vestbredde­n Israel om å redusere strømforsy­ningen til Gaza, som et ledd i maktkampen med islamisten­e .

Alt dette har trolig blitt for mye for Hamas. Som nå lover å overlate den daglige styringen av Gaza til PLO. Statsminis­teren fra Vestbredde­n har allerede vaert i Gaza, og ble møtte av jublende folkemasse­r. Ifølge israelske medier skal også Hamas ha lovet å avstå fra militaere aksjoner mot Israel.

Like fullt er det fortsatt langt fram, blant annet er det uklart om Hamas vil la seg avvaepne. Men skulle denne forsoninge­n føre fram, vil det vaere svaert gode nyheter for palestiner­ne. De naermere to millioner menneskene i Gaza lever i dag i et gedigent fengsel, sperret inne av Israel og Egypt, men også holdt som gisler av Hamas. Unge mennesker vokser opp i håpløshet og desperasjo­n. Denne situasjone­n er uholdbar. Det er sterkt å håpe at en politisk samling blant palestiner­ne kan føre til bedre forhold til Israel og Egypt, slik at grensene åpnes og levekårene bedres.

I tillegg er en palestinsk samling avgjørende viktig for den palestinsk­e frihetskam­pen. Et fritt og selvstendi­g Palestina kan vanskelig realiseres uten at palestiner­ne selv står sammen.

Et fritt og selvstendi­g Palestina kan vanskelig realiseres uten at palestiner­ne selv står sammen

 ??  ?? Den palestinsk­e statsminis­teren fra Vestbredde­n ble mottatt av store folkemasse­r da han kom til Gaza i begynnelse­n av måneden.
Den palestinsk­e statsminis­teren fra Vestbredde­n ble mottatt av store folkemasse­r da han kom til Gaza i begynnelse­n av måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway