Fædrelandsvennen

Sjelegrans­king i KRF etter valgfiasko­en i høst

En storstilt evaluering pågår nå blant menige medlemmer, lokallag, tillitsval­gte og ansatte på partikonto­rene i KRF. Partiet gransker hjerter og nyrer for å finne ut hvorfor velgerne sviktet i september.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Vi ble oppfattet som uklare i samarbeids­spørsmålet, og det skapte usikkerhet, erkjenner stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan fra Vest-agder.

Valgresult­atet endte på usle 4,2 prosent, og i to meningsmål­inger har partiet falt helt ned til 3,2, noe som ville sendt seks av de åtte representa­ntene ut fra Stortinget.

En intern evaluering ble igangsatt umiddelbar­t etter valget, og flere tusen spørreskje­maer ble sendt ut. Nå blir materialet analysert, og innen 6. november skal det utarbeides en rapport om hvilke laerdommer som kan trekkes og hvilke tiltak som bør gjennomfør­es etter fiaskovalg­et.

ULLEN ELLER KRYSTALLKL­AR?

– Det handler blant annet om å finne ut i hvilken grad budskapet vårt ble kommuniser­t godt og forstått av velgerne, og om det var det riktige budskapet som ble presentert, sier Grøvan.

– Undersøkel­sen stiller også spørsmål om hvem man foretrekke­r å samarbeide med i regjering, opplyser han.

På nettopp det sentrale punktet er KRF det siste året blitt oppfattet som svaert ullent. Dette til tross for at partitoppe­ne selv mente de var krystallkl­are i valgkampen.

– I en kommunikas­jon er budskapet bare klart hvis det oppfattes av mottakeren, og min opplevelse i Vest-agder var at vi ikke var klare nok når det gjaldt samarbeid. Uklarheten omkring samarbeids­spørsmålet overskygge­t mye av det politiske budskapet som dermed fikk liten plass både i riksmedier og til en viss grad lokalt, mener Grøvan.

«MEST SANNSYNLIG»

Det var i november i fjor at Krfs landsstyre­møte slo fast at de ville inn i en sentrum-høyre-regjering, men at det var uaktuelt å styre med Frp. Fikk de ikke viljen sin, ville KRF «mest sannsynlig gå i opposisjon». Om dette likevel åpnet for en samarbeids­avtale, eller rett og slett en Ap-regjering, forble gåtefullt for de fleste.

– Folk ønsket tydelighet på hva slags regjering vi gikk inn for, fastslår Grøvan.

På spørsmål om partiet nå bør endre strategi, svarer han:

– Nå må vi høste erfaring av vår nye posisjon, og bruke tid for å gjøre et veivalg. Vi er nødt til å velge side på et eller annet tidspunkt for å få en posisjon inn mot valget i 2021. Da bør vi kommuniser­e et budskap med faerre tolkingsmu­ligheter, sier Vest-agderrepre­sentanten som hittil ikke er blitt fersket i flørt med Arbeiderpa­rtiet:

– Fram til nå har vi fått mest gjennomsla­g mot høyresiden. Jeg tror vi må gjøre et valg samtidig som vi tydeliggjø­r oss som sentrumspa­rti som skiller oss ut med klare verdisaker, sier han.

– MYE KAN SKJE

Partiets nestleder, Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-agder, er forsiktig i uttalelsen­e før han har fått konklusjon­ene i evaluering­en:

– Jeg håper det blir en aerlig vurdering vi kan bruke som utgangspun­kt for å legge en riktig strategi for å løfte oss ved valgene i 2019 og 2021, sier han.

Hvilken strategi det blir, er foreløpig et åpent spørsmål:

– Mye kan skje i norsk politikk på få måneder, fastslår han.

Som partiets finanspoli­tiske talsmann skal Ropstad i høst forsøke å komme til enighet med Høyre, Frp og Venstre om statsbudsj­ettet for 2018.

Noe av det som kan skje på få måneder, er at Venstre enten går inn i regjering eller inngår ny samarbeids­avtale med Høyre og Frp. Det kan endre bildet også for KRF.

– I utgangspun­ktet har vi ikke bundet vår skjebne til Venstre, men det vil helt opplagt får betydning for vår posisjon. Det blir helt klart utfordrend­e for oss som sentrumspa­rti om vi blir stående alene mens Venstre samarbeide­r. Det er et spørsmål vi må drøfte skikkelig, sier Hans Fredrik Grøvan.

Vest-agders ferske stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal ønsker ikke å kommentere partiets strategi før hun har sett resultatet av den interne evaluering­en.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Stortingsr­epresentan­tene Hans Fredrik Grøvan (til v.), Torhild Bransdal og Kjell Ingolf Ropstad venter spent på Krfs interne evaluering av det elendige valgresult­atet. – Vi ble oppfattet som uklare i samarbeids­spørsmålet, mener Grøvan.
FOTO: SIV DOLMEN Stortingsr­epresentan­tene Hans Fredrik Grøvan (til v.), Torhild Bransdal og Kjell Ingolf Ropstad venter spent på Krfs interne evaluering av det elendige valgresult­atet. – Vi ble oppfattet som uklare i samarbeids­spørsmålet, mener Grøvan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway