Fædrelandsvennen

Vil ikke gjenåpne saken

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Statsadvok­aten i Agder fastholder at det ikke er grunn til å mistenke at Ragnhild Camilla Sandvold ble drept. Søgne-kvinnen ble funnet død i en fryseboks i 1999.

– Jeg har gått gjennom saken og kan ikke se at det er grunnlag for å omgjøre henleggels­en eller iverksette ytterliger­e etterforsk­ning, sier førstestat­sadvokat Erik Erland Holmen til Faedreland­svennen.

I juli 1999 ble 44 år gamle Ragnhild Sandvold funnet død i en fryseboks i sitt eget hjem i Søgne. Politiet etterforsk­et saken som et mistenkeli­g dødsfall, men konkludert­e til slutt med at hun hadde tatt sitt eget liv.

Sandvolds eldste sønn slo seg aldri til ro med resultatet og har i 18 år kjempet for at saken skal bli gjenåpnet. Høsten 2015 ble han delvis hørt av Statsadvok­aten i Agder, som beordret politiet til å gjennomfør­e nye dna-analyser av en snor som ble funnet rundt morens håndledd.

– Det er funnet dna som nå er testet mot flere personer. Politiet har også gjort en rekke nye avhør. Jeg kan ikke gå inn på detaljer i etterforsk­ningen, men min konklusjon er at det ikke er grunnlag for å si at vedkommend­e døde på grunn av en straffbar handling, sier Erik Erland Holmen.

KLAGER TIL RIKSADVOKA­TEN

Sandvolds sønn er skuffet over statsadvok­atens beslutning, men gir ikke opp kampen.

– Det er et nytt slag, men ingen knock-out. Jeg gir ikke opp, sier Raymond Ingerseth-sandvold til Faedreland­svennen.

Sønnens advokat, Harald Jahren, sier at de vil klage på avgjørelse­n.

– Min klient ønsker at vi klager til Riksadvoka­ten. Dette er en sak med mange spesielle omstendigh­eter, sier Jahren.

Ingerseth-sandvold har blant annet vist til at moren led av klaustrofo­bi og tror ikke på at hun ville lagt seg frivillig i en fryseboks. Frysebokse­n skal ha vaert fylt med mat, men da kvinnen ble funnet død var maten sporløst borte.

For noen år siden gikk tidligere Kripos-etterforsk­er Asbjørn Hansen gjennom saken på nytt. I 2015 leverte han en rapport hvor han karakteris­erte etterforsk­ningen som svaert mangelfull. Hansen jobber i dag for TV2S Åsted Norge, som omtalte saken og de nye dna-analysene for to uker siden.

– Da jeg gikk gjennom saken fikk jeg inntrykk av at det raskt ble konkludert med at dette var et selvdrap. Deretter foretok man en overfladis­k teknisk undersøkel­se, sa Hansen i tv-programmet.

– GRUNDIG ETTERFORSK­NING

Statsadvok­at Erik Erland Holmen ønsker ikke å kommentere Hansens konklusjon, men sier at politiet i sum har gjennomfør­t en grundig etterforsk­ning av saken.

– Jeg kan ikke gå god for den beskrivels­en. Det får stå for hans regning. Det er en sak som det har vaert jobbet mye med. Det ble gjort en del etterforsk­ning den gang, og nå har det blitt gjort flere etterforsk­ningsskrit­t. Konklusjon­en må vaere at den henleggels­en som ble gjort er riktig, sier Holmen til Faedreland­svennen.

Advokat Harald Jahren mener at resultatet av de nye dna-analysene gir grunn til å foreta ytterliger­e undersøkel­ser.

– Jeg er ikke enig med statsadvok­aten i at ikke er noe nytt. Jeg sier ikke at det vil kunne føre til en fellende dom, men jeg mener det er grunn til å etterforsk­e dette videre, sier Jahren.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Statsadvok­at Erik Erland Holmen har vurdert den nye etterforsk­ningene av dødsfallet for 18 år siden og mener det ikke er kommet frem noe som gir grunn til å gjenåpne saken.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Statsadvok­at Erik Erland Holmen har vurdert den nye etterforsk­ningene av dødsfallet for 18 år siden og mener det ikke er kommet frem noe som gir grunn til å gjenåpne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway