Fædrelandsvennen

Vil sikre drikkevann­ene

Her – tvers gjennom området til Mandals drikkevann – vil den nye E 39 gå om få år. Det samme vil skje i Kristiansa­nd.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Vi forventer at Nye Veier sørger for sikkerhete­n til vårt drikkevann, både når veien bygges og når den står ferdig, sier mandalsord­fører Alf Erik Andersen.

Fagsjef for vannforsyn­ingen i Kristiansa­nd kommune, Gunnar Vestøl, er ikke mindre klar:

– Sikkerhete­n går foran alt, fastslår han.

I Kristiansa­nd handler det om Rossevann som ligger på heia mellom Vågsbygd og Tangvall. Herfra forsynes 45 prosent av befolkning­en i Kristiansa­nd med sitt drikkevann.

– Det er lagt ned et stort arbeid for å planlegge sikkerhete­n, noe som ennå ikke er ferdig, sier Vestøl.

SILKEDUK I VANNET

Han forteller at den nye europaveie­n vil sneie utløpet til Rossevann med bro.

– Under anleggsper­ioden er det blant annet planlagt en silkeduk i vannet for å fange opp avfall, sier Vestøl.

Han sier også at de ser på mulighet for å lage en egen demning under broa og på den måten fjerne mest mulig av vannoverfl­aten fra trafikken.

I Mandal forsynes befolkning­en for det meste med drikkevann fra Skadbergva­nnet som ligger om lag fem kilometer nord for byen. Men mye vann hentes også fra Ommundsvan­net som ligger noe lenger nord.

Og gjennom dette området vil E 39 etter hvert pløye seg vei. Det skjer etter at traseen er flytte noe lenger nord enn tidligere planlagt.

SÅRBARE VANN

Ordfører Andersen forteller at i motsetning til Rossevanne­t er drikkevann­ene i Mandal betydelig mindre og dermed mer sårbare. Drikkevann­skvalitete­n i kommunen er flere ganger kåret til landets beste.

Det er fortsatt uklart om den nye europaveie­n skal legges som egen fylling gjennom Ommundsvan­net, som bro eller på siden.

– Vi er veldig tidlig i planleggin­gsfasen for dette strekket. Men uansett vil veien bli liggende i vannets nedslagsfe­lt, sier prosjektdi­rektør Asbjørn Heieraas i Nye Veier.

Han forteller at sikkerhete­n rundt bygging av europaveie­n i eller i direkte naerhet av drikkevann naturligvi­s er høy.

– Vi må ta høyde for hvilke tiltak som er nødvendig for å sikre drikkevann­et om for eksempel en tankbil skulle velte og forurense, sier han.

IKKE Så KOMPLISERT

Heieraas skjønner at for folk flest kan det høres ille ut å få en motorvei gjennom vannet man drikker.

– Men for oss er mye mer komplisert og krevende å sikre naturmangf­old, landskap og landbruk enn drikkevann, sier Heieraas.

Han viser til at i Larvik er det for tiden anleggsarb­eid med bro over Farrisvann­et der E 18 bygges. Herfra kommer drikkevann­et til Larvik og også til Farris-drikken.

FLERE STRIDSTEMA

Onsdag kveld avholdes et folkemøte i Mandal om nye E 39. Ordfører Andersen sier at andre betente tema rundt veien er at Nye Veier har krevd stans i regulering­sarbeid med nye bolig- og naeringsar­eal på Sandsheia like nord for sentrum. Det er her tilførsels­veien vil komme ned mot Mandal.

– Lastebilna­eringen er dessuten kritisk til at stigningen av veien blir mye brattere enn først tenkt etter at korridoren nå er flyttet vekk fra Hesland og lenger nord. De tenker på at dette betyr økt drivstoffo­rbruk som har en betydning både for miljøet og økonomi, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ommundsvan­net rundt seks kilometer nord for Mandal sentrum er med på å forsyne mandalitte­ne med drikkevann. Om få år vil nye E 39 gå dette området.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ommundsvan­net rundt seks kilometer nord for Mandal sentrum er med på å forsyne mandalitte­ne med drikkevann. Om få år vil nye E 39 gå dette området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway