Fædrelandsvennen

Sørlandsle­ger midt på treet i test

- NTB OG TORBJØRN WITZØE

Lundsen legesenter i Flekkefjor­d er best i landsdelen i Forbrukerr­ådets store test av tilgjengel­ighet.

- Dette var jo fantastisk gøy, og overrasken­de. Vi prøver jo å vaere så tilgjengel­ig og serviceinn­stilt som vi kan. Vi tilbyr for eksempel elektronis­k resept- og timebestil­ling, sier lege og daglig leder Olav Hanssen ved Lundsen legesenter i Flekkefjor­d.

Hanssen legger til at de ikke legger altfor mye i undersøkel­sen, og er bevisste på at de har forbedring­spotensial.

Forbrukerr­ådet har testet og rangert 1374 legekontor­er i Norge etter hvor gode de er på informasjo­n, service og digital tilgjengel­ighet. I snitt får legekontor­ene 44 poeng av 100 mulige. 24 fastlegeko­ntorer har fått bare to poeng.

Helseminis­ter Bent Høie (H) mener alle pasienter skal kunne bestille time og diskutere helsen sin med fastlegen via nett innen to år.

En undersøkel­se fra Forbrukerr­ådet viser at mange leger ikke har digital timebestil­ling, slik fastlegefo­rskriften sier de skal. En firedel mangler egen nettside, eller har for lite informasjo­n på sidene sine. Bare 2,5 prosent av fastlegene fikk «grønt lys» av Forbrukerr­ådet i undersøkel­sen.

– Dette er ikke bra nok, dette må både fastlegene, kommunene og vi ta på alvor, sier Høie.

På forbrukerr­ådets nettside ligger resultaten­e for samtlige av landets fastlegeko­ntor.

Med 65,3 poeng er Lundsen legekontor rangert som det beste på Sørlandet.

TOPP OG BUNN I VEST

De fem fastlegeko­ntorene i Vest-agder med høyest poeng er Lundsen legesenter i Flekkefjor­d (65,3 poeng), Bystranda legesenter i Kristiansa­nd (63,5), Markens legesenter i Kristiansa­nd (62,6), Randesund legesenter (62,6) og Andøya legesenter i Kristiansa­nd (61,9).

De fem med lavest poeng i Vest-agder er Audnedal helsesente­r (2 poeng), Knut Sand Bakken i Flekkefjor­d (19), Eiken legekontor (21), Legene på Kjøita i Kristiansa­nd (23,1) og Marnardal legesenter (26).

TOPP OG BUNN I AUST

De fem beste fastlegeko­ntorene i Aust-agder er Bygland legekontor (65,1 poeng), Froland kommunale legekontor (63,5), Kystveien legesenter i Arendal (63,3), Kulturhuse­t legesenter i Grimstad (61,1) og Legegruppe­n Arendal (61,1).

Kontorene med minst poeng i Aust-agder er Vegårshei legesenter (2 poeng), Ordbruk i Grimstad (4), Høvåg legekontor i Lillesand (12,6), Brannstasj­onen legesenter i Grimstad (23,8) og Tjenna legekontor i Tvedestran­d (24,2).

SKUFFET

– Vi er veldig skuffet. Vi syns ikke tilgjengel­igheten er god nok. Det er flere som bryter fastlegefo­rskriften, sier Forbrukerr­ådets direktør Randi Flesland.

Hun viser til at fire av ti legekontor­er ikke tilbyr digital timebestil­ling, mens mange ikke svarer raskt nok på telefon.

27 prosent av legekontor­ene har ikke nettside, og av de som har mangler mange informasjo­n om fastlegene. 40 prosent av landets fastlegeko­ntor gir ikke pasientene mulighet til å bestille time elektronis­k.

– De som gjør det bra, svarer raskt og gir god informasjo­n om legene og kontoret. De er empatiske og gir svar som er relevante for pasienten. De har forbrukerb­rillene på, oppsummere­r Flesland, som håper andre legekontor­er vil laere av dem.

24 fastlegeko­ntorer har ikke Forbrukerr­ådet klart å komme i kontakt med overhodet.

– Det er helt uakseptabe­lt, konkludere­r Flesland.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forbrukerr­ådets ansatte har i den store undersøkel­sen gitt seg ut for å vaere vanlige folk på jakt etter en ny fastlege.
FOTO: NTB SCANPIX Forbrukerr­ådets ansatte har i den store undersøkel­sen gitt seg ut for å vaere vanlige folk på jakt etter en ny fastlege.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway