Fædrelandsvennen

Populaer prest tar permisjon

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Sogneprest i Vågsbygd, Nils Terje Andersen, har fått stipend og tar permisjon for å studere en andakt med 300.000 lyttere.

Hver morgen, fra mandag til torsdag, sender NRK andakt. Nå skal innholdet undersøkes.

– Radioandak­ten er det største offentlige rommet for å formidle troen. Det er spennende, sier Nils Terje Andersen.

Han har 13 år bak seg i Vågsbygd menighet. Men nå blir han borte i ett år.

Bispemøtet likte ideen hans om å studere andaktene på NRK og har tildelt ham Olavsstipe­ndet for 2018. Han er eneste prest som får stipendet i denne runden.

HØRE ANDRE STEMMER

For tre år siden skrev vi i Faedreland­svennen at Nils Terje Andersen var Sørlandets mest populaere sogneprest, etter gudstjenes­tebesøk å bedømme.

– Vi prester står og preker tre av fire helger, i alt fra gudstjenes­ter til begravelse­r. Det blir utrolig fint å kunne ta et steg til siden og fordype seg i et interessan­t tema, sier Nils Terje Andersen.

– Dessuten kan det vaere godt for menigheten å høre andre stemmer også, legger han muntert til.

– Man kan gå litt tom som prest?

– Det er presten grøft, vet du. Men jeg liker å lese og studere, og nå får jeg gjort det over et helt år, sier Andersen.

Han får full lønn, samt 100.000 kroner til reiser. Turen går blant annet til et kloster i italienske Piemonte.

IKKE GAMMELDAGS

Lyttertall­ene viser at 300.000 personer får med seg andakten på NRK. Andersen skal studere utskrifter av andaktene for å se hva man velger å snakke om.

Han skal også snakke med lyttere – også de som skrur av radioen når andakten er på lufta.

– Radioandak­t kan virke veldig gammeldags i det mulitireli­giøse Norge?

– Jeg vil si det er fremtidsre­ttet å velge å gå ut med religiøse uttrykk i det offentlige rom. Så burde det finnes andre sendeflate­r hvor man slipper til andre religioner, sier Nils Terje Andersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Nils Terje Andersen tar pause fra Vågsbygd kirke, der han har preket i 13 år. Han er svaert glad for å vaere årets mottaker av Olavsstipe­ndet.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Nils Terje Andersen tar pause fra Vågsbygd kirke, der han har preket i 13 år. Han er svaert glad for å vaere årets mottaker av Olavsstipe­ndet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway