Fædrelandsvennen

Plan om uavhengigh­et går i vasken

Slaget om den oljerike byen Kirkuk er første runde i en krig om Kurdistans forsøk på løsrivelse fra Irak.

- NTB

Ikke alle kriger kommer snikende. Det gjør slett ikke den nye krigen i Irak, som brøt løs natt til mandag.

Krigen handler i første omgang om Kirkuk, en storby rik på olje, historie og kultur i grenseland­et mellom det arabiske Irak og den kurdiske regionen.

Irakiske soldater og krigere fra militsen De folkelige mobiliseri­ngsstyrken­e, som fortrinnsv­is er sjiittisk og trent av nabolandet Iran, prøver å innta Kirkuk.

Kurdiske peshmerga-styrker kjemper for å beholde kontrollen over storbyen. Og hva var gnisten bak denne nye irakisk-kurdiske krigen? Offisielt er det én årsak, i praksis er det tre.

ÅRSAKENE:

• Den ene årsaken: At kurderne har besluttet å løsrive sin selvstyren­de region fra Irak etter at 92 prosent av stemmene var for uavhengigh­et ved en folkeavste­mning 25. september, hvor 73 prosent av kurderne valgte å gå til stemmeurne­ne.

• Den andre årsaken: Krigen mot Is-bevegelsen – som satte motsetning­ene mellom kurdere og arabere i bakgrunnen – naermer seg slutten. Kurdiske peshmerga-folk har vaert noen av de mest effektive soldatene i kampen mot IS. Nå er imidlertid Isbevegels­en kastet ut av alle irakiske storbyer, og kurderne fokuserer nå på tiden etter det såkalte kalifatet.

• Den tredje årsaken er derfor viktig: Retten til Kirkuk har alltid vaert omstridt, og nå har både arabiske irakere og kurdiske peshmergae­r overskudd til å slåss for byen. Haider al-abadi, Iraks regjerings­leder, sier at Irak har startet slaget for å oppretthol­de irakisk «enhet», skriver al-jazeera.

MIRAKEL

Iraks regjering ba i juni 2014 selv de kurdiske peshmergas­tyrkene om å ta kontroll over Kirkuk, da det irakiske militaeret måtte gi opp å forsvare byen mot Is-bevegelsen. For kurderne var det litt av et mirakel å bli bedt om å ta hånd om Kirkuk.

I 1980- og 1990-årene hadde det arabiske diktaturet under Saddam Hussein prøvd å endre på byens sammensetn­ing av folk ved å flytte et stort antall arabere inn i byen, som ellers har vaert dominert av kurdere. Byen har fire prosent av hele verdens oljeressur­ser.

Kurdiske peshmerga-soldater rykket derfor oppmuntred­e og fornøyde inn i Kirkuk og sørget for at Is-bevegelsen ble holdt ute.

Nå er imidlertid tiden inne for å avgjøre hva som skal skje med Kirkuk. Og slaget om storbyen kan bli avgjørende for om krigen spres til resten av Kurdistan.

Lykkes man med å presse peshmergae­ne helt ut av Kirkuk vil resten av den kurdiske regionen føle seg truet. Og motsatt kan kurdernes drøm om løsrivelse fra Irak vaere naer realiserin­g hvis peshmergae­ne er i stand til å oppretthol­de kontrollen over Kirkuk og de viktige oljekilden­e.

IRAKISK «ARABISERIN­G»

Peshmerga oppsto som et kurdisk forsvarsve­rn mot det arabiske diktaturet i Irak under Saddam Hussein. Han gjennomfør­te et folkemord mot kurderne i 1988, hvor mellom 100.000 og 180.000 kurdere ble drept, mange med giftgass.

Hussein forsøkte også å «arabisere» byer som Kirkuk ved å presse kurdere ut og arabere inn.

Etter diktaturet­s fall i 2003 fikk kurderne et løfte om selvstyre i tre provinser, som økonomisk og sosialt har utviklet seg til den mest stabile delen av Irak. Samtidig har Kurdistan gradvis distansert seg fra regjeringe­n i Irak, som nettmediet Middle East Eye poengterer fra Bagdad.

UTSETTELSE

Kurdere og arabiske irakere var etter diktaturet­s fall ikke i stand

Irakiske styrker tok tirsdag kontroll over de to største oljefelten­e i Kirkuk-provinsen. Kurderne mister sin inntektski­lde, og drømmen om uavhengigh­et knuses.

Kurdisk milits trakk seg tilbake uten å gjøre motstand da regjerings­soldater og Bagdad-vennlig milits gikk inn i provinshov­edstaden Kirkuk mandag. Der tok de irakiske styrkene kontroll over guvernøren­s kontor og viktige militaerba­ser, som svar på forrige måneds folkeavste­mning om kurdisk uavhengigh­et fra Irak.

Kurdiske teknikere stengte samme dag ned produksjon­en ved de to største oljefelten­e i provinsen – Bai Hassan og Havanna – og forlot dem fordi irakiske styrker naermet seg. Tirsdag inntok irakiske soldater de to feltene, firet de kurdiske flaggene og heiste det irakiske flagget.

De to oljefelten­e sto for en produksjon på 250.000 fat olje per dag, en betydelig andel av den autonome kurdiske regionens totale produksjon på 600.000 fat per dag. Bagdads kontroll over oljeressur­sene utgjør et sviende økonomisk tilbakesla­g for kurderne. Uten inntektene forvitrer også grunnlaget for økonomisk selvstendi­ghet, noe som igjen hindrer planene for uavhengigh­et.

– Med tap av disse oljefelten­e blir nå kurdiske inntekter halvert. Dette innebaerer slutten på Kurdistans økonomiske uavhengigh­et og Kurdistans drøm om uavhengigh­et fra Irak, sier den franske geografen og Kurdistane­ksperten Cyril Roussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway