Fædrelandsvennen

Dette kan du droppe i jobbs

– Dette er ingen blogg der du skal gjøre rede for alt du har gjort i livet.

-

For at du i det hele tatt skal komme til et jobbinterv­ju må det vaere noe med søknaden og Cven din som gjør at arbeidsgiv­er vil ta deg videre. Sistnevnte kan du ikke gjøre så mye med, men søknaden kan du i større grad sette ditt personlige preg på.

Bare ikke start den med et «Hei», sier karrièreve­ileder Gisle Hellsten hos Karrierese­nteret ved Universite­tet i Oslo (UIO).

– Det har man e-post til. Vis til utlysning med en gang, og deretter går du rett på hvorfor akkurat du skal ha jobben.

DETTE BØR DU DROPPE

– Og da starter du ikke med «Hei, jeg kommer opprinneli­g fra Nordland og er en hyggelig og samarbeids­villig person», fortsetter Hellsten.

Gå rett på mål og angrip, råder han. – Ikke skriv masse visvas om alderen din, hvilket kjønn du har, ditt oppholdsst­ed, og hva du har gjort i tidligere jobber. Fortell hvorfor du har de kvalifikas­jonene som skal til, og vis det med eksempler.

OPPSKRIFT På EN GOD START

Søknaden bør åpne med en begrunnels­e for hvorfor du søker jobb der du gjør. Hellsten rådgir mange studenter om søknadsskr­iving og mener mange glemmer dette i søknaden.

– Det heter «it takes two to tango». Du må vise at du er med på dansen det bys opp til – og ikke en helt annen type dans.

Og så går du rett på og viser dine tre sterkeste kort, sier Hellsten.

– Du kan skrive «Jeg har en mastergrad i samfunnsøk­onomi, to års erfaring med det og det, og ikke minst sterkt engasjemen­t i den eller den foreningen – og med det vil jeg argumenter­e for at jeg har de kvalifikas­joner dere ser etter.»

DET SOM SKILLER DEG UT

Selv om du kanskje ikke har like mye erfaring som andre eller utdannelse­n arbeidsgiv­er ber om, kan du skille deg ut ved å virkelig vise at dette er noe du vil og har satt deg inn i, sier Hellsten.

– Mange glemmer den hjemmeleks­en, mener han.

Gjør litt research og gå inn på hjemmeside­ne, slik at du i søknaden kan:

●●Si noe om hva slags visjoner bedriften har.

●●Si noe om målgruppen og hvorfor den er interessan­t.

●●Si noe om hvordan bedriften skiller seg ut.

– Så får det heller briste eller baere, men da vet du at du har gitt alt du har i stedet for å «safe» eller skrive om mindre relevante ting som at du opprinneli­g kommer fra Nordland.

 ?? FOTO: FREDRIK SALTBONES ?? – Søknadsskr­iving er ikke så vanskelig. Det som er hakket mer utfordrend­e er å sette ord på egen kompetanse, sier karrièreve­ileder ved UIO, Gisle Hellsten.
FOTO: FREDRIK SALTBONES – Søknadsskr­iving er ikke så vanskelig. Det som er hakket mer utfordrend­e er å sette ord på egen kompetanse, sier karrièreve­ileder ved UIO, Gisle Hellsten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway