Fædrelandsvennen

Tips for en perfekt søknad:

-

Tilpass søknaden til jobben

– Selv om det kanskje kan vaere fristende å masseutsen­dte den samme søknaden til mange ulike arbeidsgiv­ere, er det absolutt best dersom du tilpasser søknad og CV til den jobben du søker på.

Les stillingsa­nnonsen nøye

– For å kunne spisse søknaden din, er det viktig at du leser stillingsa­nnonsen nøye. Det virker kanskje åpenbart, men det er svaert viktig. Sørg for at du vet hva stillingen går ut på og hva arbeidsgiv­eren venter av deg. Nettopp derfor bør du gå gjennom annonsen nøye, og merke deg de kravene arbeidsgiv­er setter til kompetanse og erfaring. Fokuser deretter på de kravene du møter når du skriver CV og søknadsbre­vet.

Samle informasjo­n om arbeidsgiv­er

– Les deg godt opp på arbeidsgiv­eren slik at du vet hva som rører seg i bedriften, hva forretning­sområdene går ut på, og hva slags kultur det er på arbeidspla­ssen. Ikke begrens søket til bare å gjelde nettsiden – klikk deg for eksempel rundt på Linkedin for å få et inntrykk av menneskene som jobber der. Også dette vil gjøre deg bedre i stand til å skrive en god søknad, og til et eventuelt intervju.

Tenk struktur

Det er viktig å ha en oversiktli­g og strukturer­t CV. I tillegg burde du tenke på at det spesielt er tre spørsmål du bør svare på i en søknad, sier Menkin.

•Hva slags kompetanse har du, som er relevant for stillingen du søker på? Prøv å formidle hva i din utdanning og jobberfari­ng du har som er spesielt egnet for arbeidsopp­gavene som venter.

•Hvorfor valgte du å søke på akkurat denne jobben? Du har sannsynlig­vis valgt å søke på jobben av en eller flere grunner. Identifise­r de grunnene og fortell arbeidsgiv­er om dem. Det viser at du er motivert til å ta jobben.

•Hva er ditt bidrag i jobben? Fortell om hvordan du skal bruke din personligh­et, evner og kompetanse for å gjøre selskapet bedre. Vaer spesifikk og vis at du har noe andre ikke har.

Sett opp en disposisjo­n

– Før du går i gang med å skrive søknadsbre­vet kan det vaere greit å sette opp noen punkter du mener er viktig å få med. Det vil hjelpe deg med å fokusere på det mest essensiell­e når du går i gang med skrivingen.

Kom fort til poenget

Søknaden er din første kommunikas­jon med selskapet, så det er viktig at du raskt kommer til poenget og at du er spesifikk, sier Menkin.

– Brevet bør ikke vaere for langt, og det bør ikke inneholde mer informasjo­n enn en «normal» person kan få med seg og huske. Cv-en din inneholder mye informasjo­n, og det er ikke nødvendig å fortelle om dette en gang til. Trekk frem det mest essensiell­e og hold deg unna klisjeer som «Jeg er en lagspiller» og «Jeg er kreativ». Vis heller dette gjennom konkrete eksempler og erfaringer.

Vaer ydmyk

– Du kan aldri vite alle kriteriene arbeidsgiv­er ser etter, og du har heller ikke saerlig informasjo­n om de andre søkerne. Dermed bør du unngå utsagn som «Jeg er perfekt for jobben» eller «Jeg er den beste kandidaten».

Tenk på rettskrivi­ngen

Både søknad og CV bør vaere ryddig, strukturer­t og lettleseli­g. Husk å alltid dobbeltsje­kke etter skrivefeil og grammatisk­e tabber. Få gjerne en venn til å lese brevet, for å se gjennom både innhold og form.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway