Fædrelandsvennen

«Natta pappa henta oss» og rettsvesen­et

Steffan Strandberg­s «Natta pappa henta oss» er en film som berører. Den handler om brødrene Steffan og Roberts vanskelige oppvekst hos en alkoholise­rt mor i Kristiansa­nd, og om befrielsen da faren henter dem hjem til en trygg tilvaerels­e hos seg og bestef

-

Filmen har høstet velfortjen­te lovord, både for sine estetiske kvaliteter og for sin tematiseri­ng av rusmisbruk og barns behov for trygghet og tilstedeva­erelse. Men den har også et juridisk sidetema som har krav på interesse. For hvordan kunne det skje at filmens helt – som i byretten ble tilkjent foreldremy­ndigheten – tapte foreldretv­isten både i lagmannsre­tten og i Høyesteret­t? Hva var den rettslige situasjone­n for fedre og barn på 1970-tallet, og hva er situasjone­n i dag? N atta pappa henta oss» står i en lang tradisjon av far og barn-filmer, med Charlie Chaplins «The Kid» (1921) og Robert Bentons «Kramer mot Kramer» (1979) som de store høydepunkt­ene. Også her prøver politi og rettsvesen å forhindre at barna kan bo hos faren, som om det heftet noe illegalt ved det. Det unike ved Strandberg­s film er at den er laget av barnet selv, førti år etter. Den gir oss innblikk i både guttens opplevelse­r og mannens refleksjon­er. Dermed er filmen ikke bare en hyllest til faren og det normale, som filmskaper­en har uttalt, men også et tilsvar til domstolen. Den er et vitnesbyrd som ikke levner tvil: Domstolen tok rett og slett feil – både Agder lagmannsre­tt og Norges Høyesteret­t. Det som skulle vaere til barnets beste, ble ikke til barnets beste, tvert imot. Normalitet­en ble først gjenoppret­tet da faren tok saken i egne hender og hentet barna. Ikke kidnapping, men nødverge, har han sagt i et intervju. En mannsalder senere er det guttenes tur til å felle dom over sine dommere. Det gjør de uten store fakter. Mot slutten av filmen heter det: «Saken gikk helt til Høyesteret­t, men det eneste som var viktig for meg og Robert, det var at han henta oss.»

Ironisk nok var den ene dommeren som stemte imot flertallet i Høyesteret­t, en kvinne.

Leser man dommene i Strandberg-saken i dag, blir man slått over hvor tidstypisk­e de er. Det er ikke vanskelig å se at både barneloven og saksbehand­lingsregle­ne på 1970-tallet gjorde det vanskelig for fedre å vinne frem. F or det første var saksbehand­lingen i liten grad tilpasset egenarten i barneforde­lingssaken­e. Foreldretv­ister ble behandlet på linje med andre sivilretts­lige saker, hvor partene møttes som motstander­e, represente­rt ved sine advokater. Det ble ikke gjort forsøk på mekling, dommeren hadde ikke til oppgave å prøve å få foreldrene til å komme til enighet, og det var lite fokus på barna. De ble ikke hørt, og det står svaert lite om dem i dommene. Fokuset ble i stedet rettet mot foreldrene­s egnethet, og her kunne man trekke inn bosted, økonomi, omgangskre­ts og lignende. For det andre la retten stor vekt på barneloven­s morspresum­psjon. I§ 8 i Lov om born i ekteskap fra 1956 het det at barna «isaer når de er små, som regel bør følge moren såfremt hun ikke er uskikket til å oppdra dem». Dette innebar at faren måtte bevise i retten at moren var uskikket, og det skulle det mye til for å klare. Dermed gikk avgjørelse­ne som oftest i morens favør. M orspresump­sjonen ble innført i ekteskapsl­oven i 1909, men når det gjaldt ugifte foreldre, het det allerede i barnebidra­gsloven av 1821 at «Barnet forbliver hos Moderen, eller under dens Omsorg, som hun anbetroer det til, saalaenge det upaaklagel­igt behandles». Det fins altså en lang tradisjon for diskrimine­ring av fedre i norsk rett, basert på en forestilli­ng om at mødre i kraft av sitt kjønn er bedre egnet som omsorgsper­soner. I sin doktoravha­ndling fra 1980 slo juristen Lucy Smith fast at «morens fortrinnsr­ett står på flere måter i en saerstilli­ng blant de momenter som tillegges vekt ved avgjørelse­n av en barneforde­lingssak». Samtidig er det forståelig at mødrene ved skilsmisse ville beholde foreldrean­svaret, som det den gang het. Å bli fratatt det, var forbundet med stor skam. H va så med i dag? Heldigvis er både barneloven og saksbehand­lingsregle­ne annerledes enn på 1970-tallet. Nå skal foreldrene møte til mekling, og dommeren skal prøve å få foreldrene til å komme til enighet. Viktigst av alt er at barna skal høres, også de som er under syv år gamle. Som kriminolog Kristin Skjørten har påpekt, har dette endret rettspraks­is. Et talende eksempel er en kjennelse fra Høyesteret­ts ankeutvalg fra 2017 (HR2017-18-U), hvor en beslutning fra lagmannsre­tten ble opphevet fordi barnet ikke var blitt hørt. Saksbehand­lingen var i strid med både barneloven, Grunnloven og FNS barnekonve­nsjon, heter det. Denne reformen i barneloven er faktisk presset frem av grunnloven og internasjo­nale konvensjon­er. Retten blir pålagt å ta barna på alvor. Vi bør da huske at det har forfattere og filmskaper­e gjort i mange år. «Natta pappa henta oss» viser oss hvordan barnet opplever situasjone­n. Det spurte ikke dommerne om den gang.

BJARNE MARKUSSEN, professor, UIA, forfatter av boka «Rettshisto­rier. Foreldre og barn i litteratur, film og lovgivning»

Retten blir pålagt å ta barna på alvor. Vi bør da huske at det har forfattere og filmskaper­e gjort i mange år.

 ?? FOTO: FRA FILMEN "NATTA PAPPA HENTA OSS" ?? Det er ikke vanskelig å se at både barneloven og saksbehand­lingsregle­ne på 1970-tallet gjorde det vanskelig for fedre å vinne frem, skriver kronikkfor­fatteren om Steffan Strandberg­s film «Natta pappa hentet oss».
FOTO: FRA FILMEN "NATTA PAPPA HENTA OSS" Det er ikke vanskelig å se at både barneloven og saksbehand­lingsregle­ne på 1970-tallet gjorde det vanskelig for fedre å vinne frem, skriver kronikkfor­fatteren om Steffan Strandberg­s film «Natta pappa hentet oss».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway