Fædrelandsvennen

Velkommen til verdens største dugnad

-

Den 22. oktober går Tvaksjonen NRK 2017 av stabelen. Sammen skal vi gjennomfør­e verdens største dugnad til inntekt for UNICEFS arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.

Årets Tv-aksjon skal gi penger til skolegang og håp for barn i land der krigen raser. Våre midler skal gi muligheter til barn i Syria, Colombia, Sør-sudan, Pakistan og Mali. Vi skal gi til dem som trenger det aller mest. Sammen skal vi vaere med på å skape håp, endre liv og gi nye muligheter for deres fremtid.

Laering kan ikke vente på fred. Barn på vei til skolen er et tegn om håp og fremtid. På grunn av krig og konflikt er det over 24 millioner barn som ikke får skolegang. Barn som nektes utdanning nektes også retten til å utvikle seg og til å nå sitt fulle potensial. Nelson Mandela sa det så treffende: «Utdanning er det sterkeste våpenet vi har for å endre verden».

Kriger og konflikter skapes av voksne, men det er barna som er de store taperne. Større urettferdi­ghet skal vi lete lenge etter. Barn som er redde har vanskelige­re for å laere. Barn som ikke er på skolen står i større fare for å bli utnyttet og utsatt for overgrep og misbruk. Et barn som fødes av en mor som kan lese, har 50 % større sjanse for overleve sin 5. bursdag, enn barn hvis mor er analfabet. Det betyr at vi allerede nå kan gjøre en forskjell for generasjon­er i de krigsherje­de landene. Utdanning i kriser er underfinan­siert. Mindre enn 2 % av alle humanitaer­e budsjetter går til utdanning – derfor er denne Tv-aksjonen så utrolig viktig. Ved å strekke ut en hjelpende hånd under årets aksjon, er vi i fellesskap med på å gjøre livet bedre for uant mange mennesker.

Jeg har selv to jenter. Tanken på at de ikke skulle få gå på skole rører noe dypt inni meg. Det er på skolen barna våre utvikler seg, sosialt og intellektu­elt. Kunnskap på alle felt. Jeg er så takknemlig for det. Jeg tror ikke vi tenker over hvor privileger­te vi er som har et gratis og obligatori­sk utdannings­løp for barn og ungdom mellom 6-16 år i Norge. I tillegg har vi lovfestet rett til treårig videregåen­de utdannelse for dem mellom 16-19. Dette betyr at mine jenter, og alle andre barn, har det aller beste utgangspun­kt for å bli unge mennesker som vil vaere i stand til å ta vare på seg selv, gjøre yrkesvalg og fungere godt i vårt demokratis­ke samfunn.

Vi skal hjelpe etter evne. Og derfor er det fint at det er mange ulike måter å hjelpe på; man kan arrangere et loppemarke­d eller en liten kafé, naerskolen kan arrangere skoleløp og serverings­steder kan gi en kronedonas­jon for hver solgte kaffekopp. Og du og jeg kan gå med bøsse eller kjøre bøssebaere­rne. Og vi kan putte penger på en bøsse, hvis vi har mulighet til det. Alle disse bidragene er like viktige, og alle monner drar!

Barn og unge er verdens fremtid. Den kommende uken skal vår felles innsats bidra til at verden kan bli et bedre sted å vaere for noen av dem som trenger det aller mest. For dem som er fremtiden. Tusen takk for at dere bryr dere, tusen takk for at dere rekker ut en hånd, tusen takk for at dere er med på å samle inn livsnødven­dige ressurser i nøden. Alle er herved invitert med. Har vi hjerter til ikke å takke ja? MARIA MOKSNESS, koordinato­r Tv-aksjonen, Arendal kommune

Tusen takk for at dere bryr dere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kriger og konflikter skapes av voksne, men det er barna som er de store taperne. Større urettferdi­ghet skal vi lete lenge etter, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Kriger og konflikter skapes av voksne, men det er barna som er de store taperne. Større urettferdi­ghet skal vi lete lenge etter, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway