Fædrelandsvennen

Hurra for eldrebølge­n

- BERIT SVENSEN

Hurra – snart er jeg 90 år og kan allerede nå, 75 år, glede meg over roboter og veggmaskin­er, som skal overvåke et gammelt skinn.

●●Politikere og andre snakker om Eldrebølge­n som om det er en bølge med bare én person i den, bølgen, altså. Like lite som at en treåring er lik alle andre på tre år, like lite kan man si at gamlinger er kliss like.

Før valget, og alle andre valg, så er vi i Eldrebølge­n svaert populaere. Vi skal tas vare på. Hei og hopp. Vi skal få omsorg, naeringsri­k mat og stimuli i form av bingo og gitarspill.

Men så er det bare det at ...dagen etter Valget, så er alt så vanskelig. Det finnes ikke nok alders- og pleiehjem i dette landet. Kommer vi på sykehus, så sendes vi raskt hjem selv om ben og armer er brukket. Det koster nemlig utrolig mye penger å ha oss i pleie, det er billigere for kommunen å sette inn hjelpeplei­ere. Hurra.

Pårørende som går til media gjør en god jobb. Vi får se hvordan eldre, pleietreng­ende har det hjemme, også med hjelp, og vi ser og hører bønnen deres; gi meg en plass, ta vare på meg. Men nei, går ikke. Trenger det kanskje, men har ikke plass... foreløpig. For ordens skyld nevner jeg at det var ikke plassmange­l noen steder rett før valget. Hm. Jeg regner også med at våre politikere og alle kjendisene i landet raskt får plass på enerom den dagen det trengs?

Trygt loset inn bakveien, slik at få ser det. Slik er det. Det er forskjell på far og katten.

Roboter og sladrespei­l skal ivareta oss. En skjerm på veggen skal sladre om fru Svensen har det greit nok etter at hun falt ut av sengen?

Jeg er fullt klar over at hjelpeplei­ere og andre med ansvar ofte er fortvilet over situasjone­n. Men hva kan de gjøre? Ingenting. Det finnes ikke penger til sykehjem og eldrebolig­er. Sliterne (som noen politikere ynder å kalle oss) er ikke innovative. Bare i veien. Uff, koster mye, er tålmodige og bråker lite.

Om 2 år er det valg igjen. Hurra. Da blir vi populaere, i sentrum, på alles lepper. Da blir vi klemt og kysset, tatt ut på tur og får hilse på ordførere og kanskje en Stortingsp­erson. Filmet og tatt selfier av.

Jeg gleder meg, jeg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway