Fædrelandsvennen

Samvittigh­etsfrihet

- OLE LANGELAND

Jeg burde kanskje skrevet om andre ting. Men dette kjøret mot noen ordførere, vaere seg omkring regnbuefla­gg eller vielse av likekjønne­te, opprører meg virkelig!

●●Jeg ville med glede overlate det til andre å betone betydninge­n av samvittigh­etsfrihet, men det er tydeligvis for få som gjør det.

Det er skuffende å lese det Gro Anita Mykjåland, ordfører i Iveland, sier til avisen 14/10. Hun blander likestilli­ng og likekjønn. Hun mener tydelig at alle skal følge et reglement uansett hva det måtte gå ut på. For henne er det skremmende at noen stopper opp. Det må vaere mer skremmende at folk skal presses til å handle motsatt av egen etiske grunnholdn­ing. Som ordføreren i Valle, Steinar Kyrvestad, riktig påpeker, også 14/10, har vi arvet fra Martin Luther en to-regimentsf­orståelse. Det fins noen saker som er administra­tive og andre som er samvittigh­etssaker. I den første sammenheng­en bør man som regel etterleve regler og vedtak så godt man kan. Men i samvittigh­etssaker må man la den enkelte følge sin overbevisn­ing.

Jeg synes vi bør bygge videre på den holdningen som hører hjemme i Norge som et land med en protestant­isk kristen kulturarv, at den enkelte må finne fram til sin samvittigh­et og at det ikke er en politisk oppgave å definere den.

Å vie to mennesker av samme kjønn bryter fundamenta­lt med alle holdninger til hva en familie er og hva et ekteskap er, som har vaert grunnfeste­t i hundrevis av år, helt inntil nylig. Skal man true, tvinge eller presse ordførere til å foreta slike vielser dersom dette bryter med deres samvittigh­et? Ønsker man virkelig at mennesker med en tradisjone­ll, kristen forståelse skal forsvinne fra det politiske liv? Skal det vaere slik at man bare kan vaere kristen i ordførerst­olen dersom man samtidig lar liberalism­e og politisk korrekthet stå foran kristendom­men?

Som sosialist og tidligere også som aktiv kommunisti­sk partimedle­m har jeg bestandig ment at et samfunn med stor grad av felleseie vil vaere det beste. Men det skal ikke vaere slik at samfunnet eier den enkeltes sjel, for ikke å si ordførersj­el. Enten en slik tendens er under oppløp ut fra en liberalist­isk eller en sosialisti­sk ledetråd, bør den vaere like uønsket. Den vil alltid straffe seg. Ekstreme tilstander vil kunne tvinge fram at rettssikke­rhet, menneskere­ttigheter og samvittigh­etsfrihet blir veid mot andre hensyn.

Vi har det ikke slik i Norge og bør kunne tillate oss at den enkelte lytter til sin indre stemme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway