Fædrelandsvennen

Sveisesake­n og EØS

-

Dårlig sveisearbe­id er resultatet av et arbeidsliv i oppløsning – og Eøs-avtalen har skylda.

●●Godt journalist­arbeid av Faedreland­svennen har opplyst oss om at Kristiansa­nd kommune inngikk kontrakt med firmaet Goodtech om montør- og sveisetjen­ester til det nye renseanleg­get på Odderøya. Goodtech, registrert på den finske øya Åland (som har en spesiell skatteordn­ing i forhold til EU), gjorde ikke jobben selv, men kjøpte sveisetjen­ester fra bemannings­byrået Woofi AS, som eies av et estisk/ finsk selskap. Sveisearbe­idet er dårlig utført, og fagarbeide­rne er blitt utsatt for kritikkver­dige arbeids– og lønnsforho­ld den tiden de jobbet i Kristiansa­nd. Agder fagforenin­g kritiserer kommunen for manglende oppfølging av forholdene.

Denne saken er et typisk eksempel på hvordan Eøs-avtalen med fri flyt legger til rette for at useriøse selskaper kan operere i Norge. EUS vikarbyråd­irektiv, som ble innlemmet i norsk lov i 2013, ble påstått å skulle sikre likebehand­ling av innleide og fast ansatte. Men direktivet har i realiteten gjort det lettere å ha arbeidstak­ere på midlertidi­ge kontrakter gjennom bemannings­byråer.

Kristiansa­nd kommune har lukket øynene for bruk av underlever­andører som ikke har tillitsval­gte og som ikke bryr seg om norsk regelverk. På denne måten bryter kommunen norsk lov, og er ansvarlige for at 40 fagarbeide­re fra Øst-europa utsettes for sosial dumping. Og for at et viktig sveisearbe­id er dårlig utført.

Høyre og KR.F. ynder i mange sammenheng­er å fremstå som ansvarlige med høy moralsk standard. Men det motsatte er tilfellet i denne saken. Partiene støtter varmt opp om Eøs-avtalen og ser ikke ut til å forstå hva som skjer med norsk arbeidsliv. Godt da at Senterpart­iet, som er på solid fremmarsj også i Kristiansa­nd, vil innskrenke muligheten for bruk av bemannings­byråer og starte en offentlig utredning om Eøs-avtalen. KATHINKA ASLAKSEN, Kristiansa­nd Senterpart­i

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway