Fædrelandsvennen

Er Svalbard okkupert av Norge?

-

Israel har skjøte på eget land i Judea og Samaria.

●●Hvorfor er det så vanskelig å forholde seg til historisk sannhet i forholdet mellom Israel og nabostaten­e? Etter folkerette­n er ikke Judea og Samaria okkupert av Israel. Det ville vaere som om vi sa at Svalbard er okkupert av Norge.

Det som skjedde i Folkeforbu­ndet etter første verdenskri­g var at en på møtet 9.2.1920 avgjorde i San Remo at jødene fikk rett til (skjøte på) hele Israel og Norge rett til hele Svalbard inkl. Bjørnøya. Hvis dette benektes, så er både Israel og Norge «okkupanter». Derfor er det et falsum å kalle «Vestbredde­n» for Palestina. Det var terroriste­n Yasser Arafat som satte navnet Palestina på Judea og Samaria i 1964.

Første gang området ble kalt Palestina var under den romerske ødeleggels­e av Israel etter år 135, da jødehatere­n, keiser Hadrian, kalte filistrene­s land for Palestina. Det var det såkalte «havfolket « som bosatte seg på kysten ut mot Middelhave­t. Kjent ca. 1100 f.kr. Det keiser Hadrian gjorde var at han i motstand mot israelerne forandret navnet Provincia Judea til Provincia Syra Paelestina. Judea ble nå en romersk koloni, og hovedstade­n Jerusalem fikk navnet Aelia Capitolina til aere for keiser Hadrian.

Det ligger megen propaganda i navnet. Det skjønte egypteren Arafat, da han brukte Hadrians metode og bestemte at landet skulle hete Palestina fra 1964! Det var før krigen i 1967! Nåvaerende president i PA, Mahmoud Abbas, fortsetter sin propaganda for navnet på området og kaller «statsdanne­lsen» for «hans palestinsk­e stat». På kartet finnes ikke Israel!

I 1967 gikk araberne til krig mot Israel for å «befri» Judea og Samaria, som de mente var «okkupert» område. Det er jo ikke okkupert område. De har folkerette­ns skjøte på at det tilhører Israel. Som Svalbard tilhører Norge. Når vil media slutte med å kalle krigen i 1967 for en krig mot okkupasjon? Det var en angrepskri­g mot Israel! Hvorfor er sannheten så vanskelig å forsvare? JAN PEDERSEN, Søgne

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway