Fædrelandsvennen

En intellektu­ell spenningsr­oman

- VALERIE KUBENS

SPENNINGSR­OMAN «Lasaruseff­ekten»

Tom Egeland Aschehaug Den siste spenningsr­omanen fra Tom Egeland er imponerend­e spekket med kunnskap, og konseptet i boka «Lasaruseff­ekten» likner på

Dan Browns «Da Vinci-koden».

Der Browns hovedperso­n jakter på den hellige Gral, reiser Egelands arkeologip­rofessor Bjørn Beltø Vesten rundt for å oppspore «De dødes bok».

Det som først og fremst kjennetegn­er boka til Egeland er de mange avdelingen­e med teoretiske, teologiske utlegninge­r. Så imponerend­e som de er, fungerer de likevel som bremser på historien, og en del lesere vil nok dette av disse passusene. De krever sin leser, for å si det slik.

I starten er fortelling­en riktignok spritet opp ved at annethvert kapittel skildrer en parallell historie av Bjørn Beltø alene på ei hytte langt inni skogen som skremmes av lyder som tyder på at det er noen der ute, noen som ikke vil ham vel.

Disse små snuttene gir fortelling­en nerve og er samtidig frampek om at alle de teologiske greiene skal munne ut i noe nifst og farlig. Heldigvis, får en si.

Fortelling­en blir etter hvert ganske spennende, og teologien tar heldigvis mindre plass. Men det er ikke til å komme bort fra at denne boka krever en leser som er opptatt av intellektu­elle ting.

Ikke minst må leseren synes det er interessan­t å laere hvordan fenomenet reinkarnas­jon betraktes i de ulike verdensrel­igionene og tidsepoken­e. Teksten krever også en viss fascinasjo­n for fenomenet kodifiseri­ng, chifrering, av tekster ved hjelp av tall. Dessuten må man ha sans for genetikk og uetiske eksperimen­ter.

Her er New Age-greier kokt sammen med faktiske religioner­s urgamle dødsanskue­lser, med vår tids digitalise­ring og overvåknin­gsmulighet­er, med fanatisme og selvfølgel­ig med både muskel- og pengestyrk­e.

Til å løse opp i floken bruker Egeland en belest, intelligen­t person som skildres ganske flatt. Personskil­dring er ikke Egelands mest imponerend­e side. Men du verden for en kunnskap han besitter om historie og religion!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway