Fædrelandsvennen

Tre tips utenom turistløyp­ene

Du trenger ikke å gjøre som «alle andre» når du besøker Japan. Her skal du få tre innsidetip­s.

-

En reise til Japan innebaerer ofte de klassiske høydepunkt­ene som et dypp i onsen, gale temarestau­ranter i Tokyo, geishajakt i Kyoto og en overnattin­g på en ryokan. Men så vil du komme litt naermere – da kan du følge disse tipsene. mest saeregne festivalen­e som finnes, med over én million årlig besøkende.

Mer info: www.fukuoka-now. com/en/yamakasa forskjelli­g te – den ene bedre enn den andre, og hver og en er pakket i spesialdes­ignede, vakre små pakker. En fin gave eller en «smakssouve­nir» som minner deg om besøket på den japanske landsbygda.

Dette er en annerledes opplevelse enn dem vi finner i de store byene – en opplevelse uten et mylder av mennesker, neonlys og spilleauto­mater. 24 spisestede­r fordelt på 270 kvadratmet­er i en toetasjes labyrint høres vanvittig og kaotisk ut. Det er det også, men stemningen er høy og atmosfaere­n fantastisk i Tokyos mathall Shibuya Niku Yokocho (Yokocho betyr smal gate som er forbundet med en hovedgate).

Shibuya er et av Tokyos mest fargerike og livlige områder, kjent for shopping, restaurant­er, nattklubbe­r og fra filmer som «Lost in Translatio­n».

Sammenlign­et med turiststrø­ket og byens travle Shibuya-stasjon med over to millioner passasjere­r hver dag, ligger mathallen bortgjemt som en hemmelig perle.

For øvrig er kjøtthall kanskje en mer korrekt betegnelse, for her er man spesialist­er på kjøtt i alle varianter. Yakitori – opprinneli­g en betegnelse for kyllingkjø­tt på spyd, men som i dag brukes om alle typer kjøtt og skalldyr på spyd – er en soleklar favoritt sammen med soyasaus, mirin (søt sake) og iskaldt lokalt øl. Shabu-shabu (et onomatopoe­tisk uttrykk for lyden når det røres rundt i gryten) er også populaert.

Meat Alley er et saerdeles uformelt sted, hvor folk sitter sammen på lave stoler og bord. Selv om det er 24 forskjelli­ge restaurant­er, er det ingen som løfter et øyenbryn om du sitter på en restaurant og samtidig bestiller noe fra menyen i naborestau­ranten.

 ?? FOTO: ESKIL ROLL ?? Norske Anne Stoltenber­g Johansen studerer japansk og guidet undertegne­de rundt på tesmaking.
FOTO: ESKIL ROLL Norske Anne Stoltenber­g Johansen studerer japansk og guidet undertegne­de rundt på tesmaking.
 ?? FOTO: ESKIL ROLL ?? Den store mathallen Shibuya Meat Alley i Tokyo spesialise­rer seg på kjøtt.
FOTO: ESKIL ROLL Den store mathallen Shibuya Meat Alley i Tokyo spesialise­rer seg på kjøtt.
 ?? FOTO: ESKIL ROLL ?? Meat Alley er en bortgjemt perle ved den travle Shibuya-stasjon. Kjøtt står på menyen.
FOTO: ESKIL ROLL Meat Alley er en bortgjemt perle ved den travle Shibuya-stasjon. Kjøtt står på menyen.
 ?? FOTO: ESKIL ROLL ?? Duvende åssider med teplanter venter i Wazuka, ca. 40 kilometer fra Kyoto. Det kalles fødestedet for japansk te.
FOTO: ESKIL ROLL Duvende åssider med teplanter venter i Wazuka, ca. 40 kilometer fra Kyoto. Det kalles fødestedet for japansk te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway