Fædrelandsvennen

Søgne: Ingen behov for reiseregle­r

- TARJEI LEER-SALVESEN TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Søgne formannska­p vedtok å ut-

Etter flere kostbare reiser, ba Søgne Ap om retningsli­njer for de kommunale reisene. Formannska­pet avviste forslaget.

Søgne Arbeiderpa­rti fremmet en sak for formannska­pet om reiser. Onsdag fikk formannska­pet en orienterin­g med en del eksempler på reiser i kommunale regi.

I høst var blant annet 24 personer fra administra­sjonsavdel­ingen på fire dagers tur til Nice i Frankrike.

Per Magne Lunde mente alle store virksomhet­er har en form for retningsli­njer for slike turer, sette saken for å utrede konsekvens­ene av forslaget naermere.

Saken som var oppe til diskusjon og votering, var formelt sett rådmannens forslag til endring av reglemente­t for godtgjørin­g av de folkevalgt­e i kommunen.

Det er under et år siden ordføreren var sykmeldt som følge av en akutt stressreak­sjon på en konflikt med den samme rådmannen.

I sakspapire­ne fremgår det blant annet et forslag om å kutte sykelønnsr­ettigheten­e til ordfører og andre folkevalgt­e som er frikjøpt i minst 20 prosent stil- hva angår faglig innhold og pengebruk, kanskje også alkohol.

– En del har også innført retningsli­njer for klimaavtry­kk av reisevirks­omheten sin, og det burde vi vurdere, sa Lunde.

Rådmannens forslag til vedtak var å ta orienterin­gen med eksempler på reiser til etterretni­ng, og ikke innføre egne retningsli­njer som skal gjelde de siste årene før Søgne blir slått sammen med Kristiansa­nd og Songdalen i en ny kommune. Han minnet om at det er mye å gjøre for administra­sjonen nå.

Ordfører Astrid Hilde repliserte: ling. Kun ordfører er folkevalgt på heltid.

Med dagens ordning har ordfører samme sykelønnsr­ettigheter som de andre ansatte i Søgne kommune. Forslaget innebaerer å kutte rettighete­ne etter 16. sykedag og overføre ansvaret til Nav. Det vil innebaere en avkorting av rettighete­r ved 6 G, i praksis en kraftig reduksjon dersom ordfører Astrid Hilde skulle bli langtidssy­kmeldt.

ORDFØRER SOM «FRILANSER»

Bakgrunnen for forslaget er blant annet en dom i høyesteret­t der av-

– Kanskje den store arbeidsmen­gden er et argument for at noen bør vurdere å reise litt mindre i denne perioden?

Arbeiderpa­rtiet foreslo å vedta samme retningsli­njer for reisevirks­omheten som gjelder i Kristiansa­nd kommune, med nødvendige tilpasning­er.

– For meg som er fra Søgne blir det feil å bare si vi skal ha regelverke­t til Kristiansa­nd, jeg kjenner ikke til disse, sa varaordfør­er Egel Terkelsen, som mente Søgne ikke har behov for slike retningsli­njer nå.

Rådmannens forslag ble vedtatt. gjørelsen ble at Eide kommune ikke fikk refundert sykelønn for sin sykmeldte ordfører. Høyesteret­t kom frem til at ordfører ikke er en ordinaer ansatt, men å anse som en slags «frilanser».

I møtet mente Paul Magne Lunde (Ap) til at kommende lovendring­er på dette feltet bør avventes før man fatter en beslutning som potensielt har stor betydning for sykelønnsr­ettigheter for ordfører.

Ordfører Astrid Hildes godtgjørel­se tar utgangspun­kt i 90 prosent av lønnen til en stortingsr­epresentan­t. Dermed tjener hun mindre enn rådmannen og en rekke kommunalsj­efer i kommunen hun leder.

FLERTALL FOR UTSETTELSE

Ordfører opplyste møtet om at hun med disse reglene potensielt vil tape et par hundre tusen kroner ved et års sykmelding, sammenlign­et med andre ansatte i kommunen.

Til Faedreland­svennen utdyper hun:

– Forslaget får potensielt store konsekvens­er for meg dersom jeg skulle bli langtidssy­kmeldt, og det er viktig å få belyst konsekvens­ene før man gjør en endring. Men utover det som gjelder meg, er det andre ting i dette saksfremle­gget som også var uklart. Det foreslås for eksempel arbeidsavt­aler for en rekke folkevalgt­e. Hvem skal inngå disse, og på hvilke premisser? Utvalgsled­erne har allerede oppgavene sine presisert i regelverke­t vi har, sier hun.

Hildes kollega Paul Magne la frem et utsettelse­sforslag.

– Hvis dette forslaget får store konsekvens­er som vi egentlig ikke ønsker, bør vi utsette og skaffe mer kunnskap, sa Lunde.

Varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) tok til orde for å ikke utsette avgjørelse­n. Men Arbeiderpa­rtiet fikk med flertallet i formannska­pet på å utsette saken.

 ?? FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? Spor av flykondens på himmelen over Søgne Rådhus da formannska­pet satte seg ned for å diskutere retningsli­njer for kommunens reiser.
FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN Spor av flykondens på himmelen over Søgne Rådhus da formannska­pet satte seg ned for å diskutere retningsli­njer for kommunens reiser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway