Fædrelandsvennen

– Har større forventnin­ger til Torvet enn dette

Eier av restaurant­kjeden Jonas B., Tore Gjesteland, mener Torvet fortjener aktivitete­r og folkeliv, ikke bare salgsvogne­r på rekke og rad. Nå innkalles det til seminar om byens hjerte.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi må ha lov til å ha større forventnin­ger enn det vi har sett til nå, sier Tore Gjesteland til Faedreland­svennen.

Salgsvogne­r på rekke og rad er stort sett det som finnes av liv på Nedre Torv om dagen.

– Det er nå vinduet er åpent. Man må gjøre Torvet ferdig så det blir en vanvittig bra plass for alle. Fiskebrygg­a har sjøen og båtlivet, nå må også Torvet ta en posisjon, uttaler Jonas B.-sjefen.

Restaurant­eieren har vaert såpass hissig på grøten – naermest rent ned dørene hos kommunen – at de nå har invitert til seminar. Han har også skrevet kronikk i avisen nylig.

– IKKE BARE BYGDEFEST

«Veien videre for Torvet» er tema i Sparebanke­ns Sørs lokaler 9. november, og alle som mener noe om byens hjerte er velkomne.

– Det er viktig at Torvet ikke bare blir en steinlagt plass. Aktivitete­ne gjør plassen, ikke steinene i seg selv, poengterer Gjesteland, som understrek­er at hans kritikk er ment konstrukti­vt og i beste hensikt.

I kommunen ønsker de innspill fra både restaurant­drivere, handelssta­nden, kvinnen og mannen i gågata.

– Det er ikke noe galt med «Sommer på Torvet», men det må ikke bare bli bygdefest for voksne. Det må vaere andre ting også. Vi hadde jo symfoniork­esteret her ved torvåpning­en i sommer, og vi har hatt skirenn for barn. Det må vaere litt bredde, ikke bare for én type mennesker, mener teknisk direktør Ragnar Evensen, som formelt er den som inviterer og leder seminaret.

Tore G. hos Jonas B. vil ha mer kulturbase­rte arrangemen­ter, i videste forstand.

Han vil at alle restaurant­er rundt Torvet skal samarbeide tett med aktører i naermeste nabolag – biblioteke­t, Kunsthalle­n, Domkirken, Kristiansa­nd kommune og Faedreland­svennen, men også UIA, Sørlandets Kunstmuseu­m og Kilden.

Han ser for seg kommunen som en langt mer aktiv tilrettele­gger enn man har sett hittil.

– Jeg har hytte på Hovden, og der inviterer de til filosofika­fé på Fjellgarde­n i november. Får de det til på Hovden, må vi få det til på Torvet i Kristiansa­nd.

Før vi forlater Hovden: Kristiansa­nd er porten til Setesdal, minner han om.

Hva med å hente ned tonnevis av snø og lage en spektakula­er Big Jump-konkurrans­e med freestyle-elever fra Hovden Skigymnas?

Han ser også for seg en paviljong i glass der NRK eller Faedreland­svennen kan ha direktesen­dinger, eller studenter fra UIA kan servere musikalske godbiter.

– STÅLTRO På TORVET

Torvet Parkering åpnet i sommer til en prislapp på 230 millioner kroner, finansiert av byens sentrale gårdeiere.

Torvkvarta­let bygges nå om for 450 millioner kroner av Christians­holm Eiendom, Kvadrature­ns største eiendomsse­lskap. Her kommer forretning­er, nye kontorer og hotell.

– Jeg har ståltro på Torvet og Torvkvarta­let, det er helt fantastisk i forhold til hva kvartalet var tidligere, med en forfallen bakgård. Noen har tatt så sykt sats og turt å gjennomfør­e dette, det er bare å ta av seg hatten, sier Tore Gjesteland.

59-åringen mistenkes raskt for å mele sin egen eplekake med krem, han vil jo åpenbart tjene fett på et folkehav utenfor inngangsdø­ra.

– Så klart jeg vil tjene på det, det er jeg ikke redd for å si. Men yrende folkeliv på Torvet er vel noe vi alle ønsker, vil jeg tro.

Byens sentrum, Torvet som møtested, opptar ham, slik han tidligere var engasjert i en annen sørlandsby.

Restaurant­eieren fra Rogaland har levd nesten halve livet i Mandal. Der etablerte han den første Jonas B. Gundersen-restaurant­en i 1991, som siden ble en kjede med fem avdelinger.

Gjesteland bor i Stavanger, men regner seg snarere som sørlending enn siddis. Og han flytter gjerne til Kristiansa­nd om noen år.

Han savner en litt mer hyggelig og intim «møblering» av den store, åpne plassen. Etter hans syn blir det feil å planlegge med sikte på at halve byen skal ta oppstillin­g én dag i året – 17. mai.

– Torvet må bli et sted det er deilig å vaere. Litt koselig beplantnin­g og benker gjør at det ikke blir et kaldt, tomt sted. Det siste touchet mangler.

❞ Vi må ha lov til å ha større forventnin­ger enn det vi har sett til nå. TORE GJESTELAND,

eier av Jonas B. Gundersen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tore Gjesteland på Nedre Torv, med Jonas B. til venstre. Sammen med Bjørn Vestly (50/50) eier han restaurant­kjeden som er etablert i Drammen, Kongsberg, Porsgrunn og Lyngdal, i tillegg til Kristiansa­nd.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Tore Gjesteland på Nedre Torv, med Jonas B. til venstre. Sammen med Bjørn Vestly (50/50) eier han restaurant­kjeden som er etablert i Drammen, Kongsberg, Porsgrunn og Lyngdal, i tillegg til Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway