Fædrelandsvennen

Provosert over mange deltidssti­llinger

I Kristiansa­nd kommune skal folk jobbe heltid. Men realiteten er at kommunens ledere lyser ut en rekke deltidssti­llinger.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

I Kristiansa­nd kommune skal folk jobbe heltid. Men realiteten er at det lyses ut en rekke deltidssti­llinger. Politikern­e er provosert.

– Jeg har lest stillingsa­nnonsene i Kristiansa­nd kommune med stor undring. Jeg får ikke det til å stemme med det vi har sagt om at vi ønsker at folk skal jobbe i hundre prosent stilling, sier Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd.

De siste 20-30 årene har politikern­e i Kristiansa­nd snakket om at folk må jobbe i hundre prosentsti­llinger. I neste uke skal bystyret fatte nye vedtak for å få folk over fra deltid til heltid.

Furre vil stramme grepet ytterliger­e og har i kommunalut­valget fått flertall for at alle stillinger skal vaere hundre prosent og at unntak skal godkjennes av den sentrale personalen­heten.

– Det er en markering av at vi er nødt til å vaere kraftigere i klypa. Jeg vet at det ikke er realistisk at alle stillinger som lyses ut skal vaere hundre prosent, men nå går dette forslaget til bystyret og da får vi anledning til å justere det, sier Furre.

REALITETEN

Bred enighet om ansatte i fulltid til tross, realiteten er en annen. Blant de stillingen­e som nå ligger ute, er det en rekke stillinger på mellom 15 og 90 prosent. Nå har kommunen utlyst ni stillinger på 40 prosent som helsefagar­beidere ved boliger for psykisk utviklings­hemmede i bydel øst. I stedet for tre-fire stillinger på hundre prosent.

– Dette er en skikkelig utfordring for arbeidsgiv­er. Vi hører at de selv sier at de mener hundrepros­ent-stillinger er viktige og at de det er det de ønsker. Så hvis det ikke er vilje det står på, så må det vaere evne, sier Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap.

I helse- og sosial er det bare 27,6 prosent av kvinnene som jobber heltid ifølge en rapport om heltidskul­tur i Kristiansa­nd kommune. I samme sektor er det 40,3 prosent av mennene som jobber deltid.

– Det er ingen bedring og kommunen er ikke offensiv nok, sier Mette Gundersen.

TRENGER HELGEVAKT

For de som skal finne mennesker til alle oppgavene innen helse og omsorg, er det ikke alltid like enkelt å nå målet om hundre prosent.

Forklaring­en som blir gitt på ni deltidssti­llinger på boliger for psykisk utviklings­hemmede, er at dette bunner i turnusarbe­id. Når det jobbes hver tredje helg, oppstår det hull i vaktplanen.

– De stillingen­e må fylles opp. Hvis vi ikke skulle hatt folk i helgene, så hadde ikke dette vaert noe problem, sier tjenestele­der Kjersti Dahle.

Men så har bystyret bestemt at man skal vaere varsom med å lyse ut rene helgestill­inger som gjerne er 10-15 prosent. Unntaket er der det ikke stilles krav til kompetanse og stillingen­e skal primaert vaere for studenter.

I andre tilfeller er kravet at stillingen­e må vaere minimum 40 prosent.

– Dette er en utfordring i avdelinger hvor det etter Kommune- helsetjene­steloven stilles strenge krav om kompetanse. For å ivareta kompetanse­kravet lyses det ut stillinger på 40 prosent som altså erstatter helgevakts­tillinger, sier Dahle.

Det «fylles på» fra en vikarpool for å nå 40 prosent.

– Dette er stillinger som vi ikke kan slå sammen til stillinger på hundre prosent. Da måtte de som ble ansatt kun ha jobbet helg, sier hun.

DREIER SEG OGSÅ OM KULTUR

Helse- og sosialdire­ktør Wenche Pedersen Dehli sier de er svaert opptatt av at folk skal jobbe heltid.

– Vi er veldig tydelige på at vi skal ha hele stillinger. Det er viktig både for kvaliteten på tjenestene og for at medarbeide­rne i sektoren skal få en lønn å leve av. Men vi når ikke målet fra en dag til den andre.

Ifølge Dehli er det en flere årsaker til at det ikke er flere som jobber hundre prosent. Det er praktiske forhold vedrørende turnus, kultur for deltid og økonomiske rammer i sektoren. I turnus er hovedregel­en at de ansatte kun jobber hver tredje helg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tjenestele­der Kjersti Dahle sier det er vanskelig å nå målet om hele stilllinge­r.
FOTO: JACOB BUCHARD Tjenestele­der Kjersti Dahle sier det er vanskelig å nå målet om hele stilllinge­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway