Fædrelandsvennen

fredagskom­mentar

Planene for ny storhavn i Topdalsfjo­rden dreier seg om penger. Mange penger. Og om støy.

- Preben Aavitsland

Det er grunn til å frykte en «evig konflikt» mellom tusener av beboere på den ene siden og Kristiansa­nd Havn KF på den andre.

like før fristens utløp forrige tirsdag raste det inn protester mot planen om en stor utvidelse av havnevirks­omheten i Vige og Kongsgårdb­ukta. Beboerne langs begge sider av fjorden frykter mer støy, tap av friluftsom­råder og økte utslipp til luft og sjø. Det er økonomien, dummen! Dette var Bill Clintons huskelapp da han vant presidentv­alget i 1992, og det bør vaere startpunkt­et også her. Kristiansa­nd kommune har plassert havneeiend­ommene og havnedrift­en i sitt selskap Kristiansa­nd Havn KF. Selskapet omsetter for rundt 100 millioner kroner årlig og har en gjeld på naer 500 millioner kroner. Kommunen hefter for denne gjelda og er derfor interesser­t i at selskapet har sunn økonomi. Rask flytting til Vige-kongsgård er viktig for havnas økonomi på tre måter.

For det første kan flyttingen sikre selskapet økte inntekter, saerlig fra containert­erminalen. Flyttingen gir nemlig mye større plass i havna. Dermed kan flere og større skip legge til slik at havna kan realisere sin visjon om å bli «transportk­nutepunkt for det sørlige Norge». Konkurrans­en er beinhard med Risavika i Sola og med havnene lenger øst (Larvik, Drammen, Borg og Moss). Kristiansa­nd har allerede fordelen av å vaere den naermeste norske havna for trafikk fra Østersjøen, Kontinente­t og Storbritan­nia. I tillegg er det gode farleder inn til havna. Flytting til Kmv-tomta og Kolsdalsbu­kta antas å vaere et dyrere alternativ selv om man der har fordelen av jernbane til godstermin­alen på Langemyr. De to milliarden­e det vil koste å få jernbanen til Kongsgård bekymrer nok kommunen mindre, for denne kostnaden må eventuelt staten ta.

For det andre kan selskapet selge de fraflytted­e havneområd­ene mellom Caledonien og Lagmannsho­lmen til eiendomsut­viklere, slik man allerede har gjort med Silokaia. Det kan bety iallfall et par hundre millioner kroner i kassa. For det tredje kan det vaere viktig å få etablert den mest støyende delen av havnevirks­omheten i Kongsgårds­bukta før den store boligutbyg­gingen på Marvikssle­tta. Da må nemlig utbyggerne der ta hensyn til støyen fra havna i plassering­en og utforminge­n av boligene. Kostnaden må boligkjøpe­rne ta. Hadde Marvikssle­tta allerede vaert ferdig utbygd, måtte utbyggerne av havna bekostet tiltak som hadde skjermet Marvikssle­tta mot støy.

Flytting av havna er altså en økonomisk fordel for kommunen som eier av Kristiansa­nd Havn KF. Og avgjørelse­n om flytting tas av, nettopp, kommunen. Kommunesty­ret er regulering­smyndighet for en sak som har potensielt stor betydning for kommunebud­sjettet. Her skiller denne planen seg fra de fleste andre regulering­splaner.

Støy, altså lydforuren­sing, er en viktig bekymring for de fleste som bor eller arbeider naer havner. Utfordring­ene forsterkes av at ei moderne havn har drift alle timer og alle døgn. Skipene vil raskt inn og raskt ut, for tid er penger.

I Sola er det vedvarende diskusjon om og klager over støy ved den nye havna i Risavika. Eieren har måttet etablere kontinuerl­ige støymåling­er og en egen støytelefo­n for misfornøyd­e naboer. Til havnene i Grenland, Larvik, Moss og Oslo kommer stadig klager på støy. Det er derfor naturlig at beboere langs Topdalsfjo­rden er bekymret for en enorm, døgnåpen støykilde i nabolaget. Og da har vi ikke telt med de 5000 innbyggern­e som etter hvert skal flytte inn på Marvikssle­tta.

Støy kan påvirke helsa. Derfor har Klima- og miljødepar­tementet laget retningsli­njer som skal veilede myndighete­ne i planleggin­g av støykilder. Støybildet skal utredes før etablering­en. Smarte ingeniører forsøker derfor å anslå hva støybildet vil bli. De mater datamaskin­en med topografis­ke kart og informasjo­n om skipstrafi­kk, typer last og støymåling­er fra vanlige aktivitete­r i andre havner. Fra før har man kunnskap om hvordan lyd spres. Ut av maskinen kommer kart som viser antatte lydtrykksn­ivåer i områdene rundt havna.

Det er ikke mulig å få med alle faktorer som påvirker støybildet. Meteorolog Tarjei Breiteig (Fvn 26/9) har pekt på at vaerforhol­d så naer fjorden kan forsterke lydbildet. Dessuten kan mange forhold endre seg underveis. Det betyr at det virkelige støybildet først er klart når havna er på plass og driften i gang.

For Kongsgård-vige viser utredninge­ne (ja, det finnes flere som er til dels motstriden­de) at støyen fra havna vil bli rundt de veiledende grenseverd­iene. Slår dette til, vil mange oppfatte støyen som plagsom, og noen vil trolig også få helseplage­r. Det er grunn til å frykte en «evig konflikt» mellom tusener av beboere på Sømslandet, Kongsgård, Vige og Marvikssle­tta på den ene siden og Kristiansa­nd Havn KF på den andre. Mange beboere vil aldri bli fornøyd med støynivået mens selskapet aldri vil bli fornøyd med restriksjo­nene på havnedrift­en. Konflikten vil blusse opp med ny styrke hver gang havna skal utvides sørover, først til Torsvika og så til Marviksbuk­ta. Den mulige flyttingen av havna er den største byutviklin­gssaken i Kristiansa­nd på flere tiår. Kommunens dobbeltrol­le, som regulering­smyndighet og økonomisk interessen­t, bør sammen med støyutford­ringene mane til stor varsomhet. Førsteaman­uensis Jørn Cruickshan­k ved UIA (Fvn 1/10) har pekt på at saken er et typisk «vrient problem» der det trengs bedre samarbeid mellom kommunen og innbyggern­e. Alle protestene så langt taler for at kommunen tar et skritt tilbake og får hjelp til å skape en bedre samtale med byens innbyggere om hvor havna skal havne.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er grunn til å frykte en «evig konflikt» mellom tusener av beboere på Sømslandet, Kongsgård, Vige og Marvikssle­tta på den ene siden og Kristiansa­nd Havn KF på den andre, skriver Aavitsland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er grunn til å frykte en «evig konflikt» mellom tusener av beboere på Sømslandet, Kongsgård, Vige og Marvikssle­tta på den ene siden og Kristiansa­nd Havn KF på den andre, skriver Aavitsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway