Fædrelandsvennen

Grov asylsvikt

Mens iranske Leyla Bayat venter på ny avgjørelse etter piskingen i Iran: Denne saken bør føre til full gjennomgan­g av asylpraksi­sen på dette området.

-

Norsk asylpoliti­kk har blitt strammet inn de siste årene. Men heldigvis er det fortsatt bred enighet rundt prinsippet om at mennesker som har reelt behov for beskyttels­e, skal få opphold. Derfor er det helt avgjørende viktig at norske myndighete­r foretar grundige undersøkel­ser om den enkelte søkers beskyttels­esbehov. Og derfor har så mange reagert så sterkt på saken til Leyla Bayat.

Den iranske kvinnen har fortalt at hun ble straffet med 80 piskeslag etter at hun ble utvist fra Norge i mars. Dette var en tidligere dom hun hadde fått for å drikke alkohol i Den islamske republikke­n – en dom hun i asylavhør fortalte norske myndighete­r om.

Men hun ble ikke trodd. I 2010 konkludert­e den norske ambassaden i Teheran med at dommen ikke var ekte. Utlendings­direktorat­et og Utlendings­nemnda fulgte opp og avviste asylsøknad­en, med det resultat at hun ble sendt tilbake.

Etter at Bayat la ut en video hvor hun fortalte at hun hadde blitt pisket og viste sårene, fikk saken stor oppmerksom­het her hjemme. Utlendings­myndighete­ne ba ambassaden i Te- heran om en ny vurdering av dommen. Denne gangen ble konklusjon­en at den likevel var ekte. Nå er Bayat hentet tilbake til Norge for å forklare seg på ny. UNE opplyser at saken er så alvorlig at den vil bli høyt prioritert, men i skrivende stund er utfallet fortsatt uavklart.

Saken kommer også opp i Stortinget. Politikere fra flere partier har reagert sterkt. Innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug sier til NRK at hun «forstår at denne saken vekker reaksjoner hos folk, det gjør den også hos meg». Statsråden viser imidlertid også til at politikere ikke skal blande seg inn i enkeltsake­r på asylfeltet, bortsett fra i tilfeller som har utenrikspo­litiske hensyn eller kan utgjøre en trussel mot den nasjonale sikkerhete­n.

Det siste er riktig. Men politikern­e har det overordned­e ansvaret for asylsystem­et – et system hvor en ambassade først mener en dom er falsk og deretter ekte, og hvor både UDI og UNE baserer seg på den førstnevnt­e konklusjon­en. En så grov svikt må føre til en grundig gjennomgan­g av denne delen av norsk asylpoliti­kk.

En så grov svikt må føre til en grundig gjennomgan­g av denne delen av norsk asylpoliti­kk.

 ??  ?? Leyla Bayat ble først ikke trodd på at hun hadde en dom i Iran for å ha drukket alkohol. Nå mener ambassaden at den likevel var ekte.
Leyla Bayat ble først ikke trodd på at hun hadde en dom i Iran for å ha drukket alkohol. Nå mener ambassaden at den likevel var ekte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway