Fædrelandsvennen

Varsler nye oversvømme­lser

NVE har hevet farenivået til gult i Agder for helga, både for flom og skred.

-

NVE sendte torsdag formiddag ut ferske prognoser for flom- og skredfare, og farenivået er hevet til kode gul for deler av Agder og Telemark.

– Fra fredag til søndag ventes mye nedbør i deler av Agder og Telemark. Dette vil føre til stigende vannføring i bekker og elver. Spesielt utsatt i første omgang er bekker og mindre elver som reagerer raskt på regnvaeret, heter det i varselet.

Det vil si at det ventes lokale oversvømme­lser.

OPP MOT 170 MILLIMETER

Tettbebygd­e områder er spesielt utsatt. Mest nedbør er det ventet i de kystnaere områdene, og meteorolog­enes prognoser viser at der det kommer mest nedbør kan det komme opp mot 150–170 millimeter i løpet av de tre dagene fra fredag til og med søndag.

NVE har også sendt ut varsel om jordskredf­are for kystnaere områder i Agder, også med far- gekode gul.

Lavtliggen­de områder naer kysten er mest utsatt, ettersom det lokalt kan komme opp mot 100 millimeter nedbør i døgnet.

– Grunnvanns­tanden og vannmetnin­gsgraden i bakken er høy enkelte steder. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er saerlig utsatte.

– Vaer spesielt oppmerksom i områder som var berørt av flommen tidlig i oktober, der skredmasse­r fremdeles kan vaere ustabile, melder NVE, som anbefaler folk å renske opp i stikkrenne­r.

Den samme oppfordrin­gen kommer fra byingeniør i Kristiansa­nd, Terje Lilletvedt:

– I påvente av de store nedbørsmen­gdene, sjekker kommunen kritiske avløp. Mange sluk tettes på denne tiden på grunn av at det er mye løv som faller av traerne. Jeg oppfordrer derfor alle til å sjekke takrenner, rister og sluk, sier han til kommunens hjemmeside­r.

FØLGER SITUASJONE­N

Fylkeskomm­unen har en koordinere­nde rolle for kommunene og etatene.

– Vi følger situasjone­n tett. Det er ikke snakk om samme nedbørmeng­der som under flommen, da var fargen rød over hele kartet. Men vi har den friskt i minne, og har guarden oppe litt ekstra på grunn av at jordsmonne­t er mettet og ikke kan ta til seg så mye vann som før flommen, sier Rolv Løvåsen, senioringe­niør i Fylkesmann­ens beredskaps­stab.

– Vi holder løpende kontakt med kommunene og Agder Energi, og iverksette­r de tiltak som måtte bli nødvendige.

Han legger til at flommen har laget nye vannveier i naturen, og at disse fortsatt ikke nødvendigv­is er utbedret.

– Vann kan finne nye veier, og derfor er enkelt områder mer utsatt. Bor du i et område som ble rammet sist, ville jeg ikke reist bort i helga, sier han.

OBS-VARSEL

Det siste obs-varselet fra Meteorolog­isk institutt sier at det ventes lokalt mye nedbør fra fredag til søndag.

Fredag ventes mest nedbør i ytre strøk, saerlig fra Kristiansa­nd og østover med 40-70 millimeter nedbør på 24 timer.

Lørdag og søndag er det saerlig Aust-agder som får mest med 30-50 mm per døgn. Total nedbør i løpet av disse tre døgnene forventes å ligge på 70-100 mm over større områder, men over 100 mm lengst øst i Vest-agder, og 100-170 mm i ytre deler av Austagder.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Slik så det ut på Drangsholt i Tveit etter flommen for tre uker siden. Det blir neppe like ille denne helga, selv om det er sendt ut obs-varsel.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Slik så det ut på Drangsholt i Tveit etter flommen for tre uker siden. Det blir neppe like ille denne helga, selv om det er sendt ut obs-varsel.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NVE ?? Kartet fra NVE viser hvor det er økt fare for flom i helga.
ILLUSTRASJ­ON: NVE Kartet fra NVE viser hvor det er økt fare for flom i helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway