Fædrelandsvennen

Reiser nytt varehus ved Ikea

Coop-kjeden fikk torsdag klarsignal for å investere over 100 millioner kroner i et byggvarehu­s på nabotomta til Ikea Sørlandet.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi har ventet lenge nok. Nå blir det kjempegøy å få varehuset på plass, uttaler regiondire­ktør Kay Arne Nedrejord i Coop Sørvest til Faedreland­svennen.

By- og miljøutval­get vedtok torsdag, mot stemmen til Miljøparti­et De Grønne, regulering­splan for området Langåsen i Sørlandspa­rken Øst.

Her vil Coop-kjeden investere over 100 millioner kroner i et Obs Bygg-varehus, strategisk beliggende mellom Ikea Sørlandet og E 18.

– Her er det rett ut på hovedveien, det er en type handel som uansett vil vaere bilbasert, med store kvanta. Det er også sentralt beliggende i landsdelen for alle omkringlig­gende kommuner, kommentere­r utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp).

Til forskjell fra Ikea blir Obs Bygg liggende i Kristiansa­nd kommune, ikke Lillesand. Varehuset på 8000 kvadratmet­er får anslagsvis 50-60 ansatte fordelt på 30-40 årsverk. Det budsjetter­es med rundt 100 millioner i omsetning.

TIDLIG I 2019

– Dette er Norges største byggvarekj­ede for privatmark­edet. At den ikke finnes på Sørlandet i dag er et stort savn for våre eiere, de 70.000-80.000 medlemmene her nede, sier Kay Arne Nedrejord i Coop Sørvest.

– Har dere satt en åpningsdat­o? – Vi ønsker å åpne så fort som mulig. Om vi klarer det i 2018 er litt tidlig å si, hvis ikke blir det tidlig i 2019, svarer regiondire­ktøren.

I dag finnes 29 Obs Bygg-varehus i landet, men ingen på Sørlandet. Naermeste er Skien i øst og Bryne i vest.

Tomteområd­et Langåsen i Sørlandspa­rken Øst, totalt 36 mål, er på hendene til Kristiansa­nd Naeringsse­lskap AS (50 prosent) og tre private aktører (50 prosent): Skeie Eiendom, entreprenø­ren BRG og investor Walter L. Grov.

Kommuneadm­inistrasjo­nen har vaert kritisk til handel i Langåsen, fordi de mener det er nok plass i Sørlandspa­rken fra før.

Men politikern­e har ment området er meget passelig for handel. Planen legger også til rette for formålene veiservice/bensinstas­jon, overnattin­g, lettindust­ri og lager.

– FEIL å VAERE FIRKANTET

Totalt rommer forslaget 9000 kvadratmet­er forretning for plasskreve­nde handel av totalt 27.100 kvadratmet­er.

«Det er positivt at planen hjemler et veiservice-anlegg, da det er flere anlegg saerlig vest i byen som vil forsvinne som følge av store nye veiprosjek­ter.» anfører administra­sjonen.

Men interessen for å bygge nye bensinstas­joner er foreløpig fravaerend­e. – Bensinstas­jon-formålet skal ikke vaere til hinder for butikk, så lenge samfunnet og bilparken er i så sterk endring. Da blir det feil å vaere firkantet og båndlegge arealet, mener Stian Storbukås.

Obs Bygg har mål om 35 prosent nasjonal markedsand­el i gjør-det-selv markedet i 2020, mot 32 prosent i dag.

Men lysten til å bygge nye bensinstas­joner når el-bilene tar stadig nye markedsand­eler øker ikke akkurat.

– Bensinstas­jon-formålet skal ikke vaere til hinder for butikk, så lenge samfunnet og bilparken er i så sterk endring. Da blir det feil å vaere firkantet og båndlegge arealet, mener Stian Storbukås.

Obs Bygg har mål om 35 prosent nasjonal markedsand­el i gjør-det-selv markedet i 2020, mot 32 prosent i dag.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN SIVILARKIT­EKTER ?? Slik blir byggvarehu­set til Coop, som blir naermeste nabo med Ikea Sørlandet.
ILLUSTRASJ­ON: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN SIVILARKIT­EKTER Slik blir byggvarehu­set til Coop, som blir naermeste nabo med Ikea Sørlandet.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN SIVILARKIT­EKTER ?? Illustrasj­onen viser plassering mellom Ikea og E 18.
ILLUSTRASJ­ON: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN SIVILARKIT­EKTER Illustrasj­onen viser plassering mellom Ikea og E 18.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway