Fædrelandsvennen

Frykter ny E 39 gir økte utgifter

Norges Lastebilei­er-forbund er glad for ny E 39, men frykter en sterk økning i egne utgifter og skader på miljøet.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN

– Regnestykk­et Nye Veier kommer med er ikke uten videre problemfri­tt, sier regionsjef i forbundet i Agder, Reidar Retterholt.

Da Nye Veier holdt folkemøte i Mandal onsdag kveld, tok Retterholt kraftig til ordet for at strekket mellom Kristiansa­nd og Sandnes må få faerreste mulig stigninger.

– For hver halve mil med fem prosent stigning framfor flatt strekk, vil dette koste 50 millioner kroner mer i året for de 1100 lastebilen­e som kjører her i døgnet, sier Retterholt.

ØKTE DRIVSTOFFU­TGIFTER

Regnestykk­et hans handler altså om en dramatisk økning i drivstoffu­tgifter. I tillegg kommer saftige bompengeav­gifter på 1500 kroner en vei, utgifter som knapt er på dagens vei.

Prosjektdi­rektør Asbjørn Heieraas kan ikke uten videre gå god for et slikt regnestykk­e.

– Her er det snakk om en betydelig kortere vei som sparer drivstoffu­tgifter i tillegg til spart tid, sier han.

GEMYTTLIG MØTE

Dette temaet var omtrent det eneste som smakte av strid under folkemøtet som gikk gemyttlig for seg med applaus til slutt. Over 200 frammøtte fikk høre Heieraas beskrive strekket som et «eggekarton­glandskap» fra Agder og inn i Rogaland.

– Det er ikke direkte enkelt å bygge billig i et slikt landskap, sa han.

Han sa at det er et klart mål å spare 20 prosent av investerin­gssummen.

– Det betyr at vi kan bygge strekninge­n mellom Kristiansa­nd og Sandnes på 12 år framfor 20 år. Det gjør jo også at bompengeni­vået blir lavere, sa han.

EN MIL KORTERE

Han sa at første utbyggings­prosjekt fra Kristiansa­nd til Lyngdal vest på 62 kilometer er prioritert. Strekket blir ei mil kortere enn dagens E 39.

– Vi korter ned reisetiden fra 63 til 33 minutter, sa Heieraas.

Han sa videre at fra Ime i Mandal til Kristiansa­nd sentrum vil det ta 17 minutter å kjøre, i dag tar det rundt 40 minutter.

Det er snakk om å utlyse en eller to kontrakter fra Mandalselv­a til Lyngdal i desember 2019.

– Vi må få ned kostnadene herfra, for her blir det dyrt – rundt 300.000 kroner per meter, sa Heieraas.

Ved Døle bro som ligger på grensa mellom Søgne og Mandal er det snakk om å åpne nye E 39 til Kristiansa­nd i desember 2021, mens ned til til Mandal by klippes snora i mai 2022.

– Vi håper så på direkten å flytte maskinene over elva og bygge videre mot Lyngdal, sa han.

110 KM/T

Fra Kristiansa­nd til Mandal blir det 19 kilometer med fire felts motorvei. Fartsgrens­en det legges opp til er 110 kilometer i timen.

Her blir det, 7 broer på mellom 40 og 520 meter, 5 tunneler på mellom 370 og 4000 meter, 3 store kryss og en rekke konstruksj­oner.

Når det gjelder tilførsels­veien ned mot Mandal er det snakk om 12 kilometer fra E 39 og til Ime. Her blir det seks kilometer med 4-felt, resten 2-felt.

Det blir en tunnel, 1–2 kryss og tre elve- og dalkrysnin­ger.

Når det gjelder den nye traseen forbi Lindesnes ser det ut til at fem boliger og to fritidsbol­iger som må vekk. Men det er noe helt annet enn den traseen man første hadde lagt opp til da 19 boliger og tre fritidsbol­iger måtte bort.

Når det gjelder støy er det 25 boliger som vil trenge støyregule­rende tiltak, som er svaert mye lavere enn 91 boliger som det tidligere var snakk om.

Når det gjelder veien videre er det 120 kilometer fra Lyngdal til Sandnes der planarbeid­et er til høring. Korridoren her skal avgjøres neste år.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Regionsjef for lastebilei­erforbunde­t i Agder, Reidar Retterholt, ber prosjektdi­rektør Asbjørn Heieraas i Nye Veier om faerrest mulig stigninger på den nye europaveie­n for å få ned utgiftene for lastebilei­erne.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Regionsjef for lastebilei­erforbunde­t i Agder, Reidar Retterholt, ber prosjektdi­rektør Asbjørn Heieraas i Nye Veier om faerrest mulig stigninger på den nye europaveie­n for å få ned utgiftene for lastebilei­erne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway