Fædrelandsvennen

Har ansatt for mange leger

Med 228 for mange årsverk går Sølandet sykehus med 10 millioner under budsjett. – Sykehuset er for stort, sier styremedle­m

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Sykehuset hadde egentlig en plan om å klare 120 milloner kroner i overskudd hvert eneste år, i mange år framover.

– Vi har redusert dette med 4050 millioner kroner i året, fortalte direktør Jan-roger Olsen under styremøtet torsdag.

Samtidig tok han på seg ansvaret for en stor del av overbemann­ingen med 228 årsverk, som bidrar til at han bommer så kraftig på budsjettmå­lene.

FRISTBRUDD

– I forbindels­e med innsats mot fristbrudd og venteliste­r har jeg ansvaret for å ha ansatt for mange leger, og antall fristbrudd og venteliste­ne ble mye raskere redusert enn jeg hadde trodd. Og le- gestilling­er er vanskelig å reversere, sa han.

For ved utgangen av september lå sykehuset 10 millioner kroner under budsjettmå­let. På risikovurd­eringen til direktøren står økonomi nå merket med rødt, med stor fare for alvorlige konsekvens­er.

AKUTT

Sykehuset trenger nemlig mange millioner kroner til nytt og moderne utstyr til pasientbeh­andling, det skal finansiere både nytt psykiatrib­ygg, akuttbygg og økte utgifter til å sikre forsvarlig behandling ved sykehusets akuttog traumemott­ak i Flekkefjor­d.

– Det er ganske enerverend­e at styret år etter år får melding om at vi har for mange ansatte, og vi klarer ikke gjøre noe med det, sa styremedle­m Anne Halvorsen.

GREP

Nestleder i styret, Kjell Pedersenri­ise, lurte på om det er mulig å gjøre et kraftig grep som virkelig monner, for å få økonomien under kontroll.

Tidligere direktør i Statens helsetilsy­n, Lars E. Hanssen, hadde et forslag:

– Sørlandet sykehus er et veldrevet sykehus, men det er for stort og pasientene er for friske. Sykehuset må redusere virksomhet­en, kutte ut de mindre syke, sa han.

Han var enig med Halvorsen om at styret ikke er fornøyd med at det år etter år ber direktøren få kontroll over antall ansatte, uten at noe skjer. En oversikt økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm la fram, viste at overforbru­ket i antall stillinger ved Sørlandet sykehus er på nivå med Oslo universite­tssykehus, som er mye større.

Olsen fortalte at det først og fremst dreier seg om legestilli­nger, og økonomidir­ektør Qvarnstrøm pekte også på at det er flere i svangerska­pspermisjo­n enn det som er budsjetter­t.

– Dessuten får saerlig Arendal inn for lave inntekter i forhold til budsjett, sa han.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Styreleder Camilla Dunsaed og administre­rende direktør Jan-roger Olsen i Sørlandet sykehus.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Styreleder Camilla Dunsaed og administre­rende direktør Jan-roger Olsen i Sørlandet sykehus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway