Fædrelandsvennen

Sykehussty­ret vet ikke hva et hovedsykeh­us er

- STEINAR VINDSLAND

Hva betyr det egentlig at Kristiansa­nd skal vaere hovedsykeh­us?

Det var spørsmålet ansatterep­resentant Susanne Hernes stilte torsdag i styret for Sørlandet sykehus. Da var forslag til Utviklings­plan 2035 på dagsorden. Den skulle godkjennes og så sendes ut på høring.

Planen forteller både hva sykehuset skal prioritere de neste to årene, og fram til 2035. I planen refereres det til at Kristiansa­nd skal vaere hovedsykeh­us.

– Men det er et stort problem at det ikke er noen definisjon på hva et hovedsykeh­us er, sa Hernes og mente mangel på definisjon om dette ville bety at de som skal gi høringsutt­alelser selv kan definere det som de vil, sa hun.

Styremedle­m og leder av overlegefo­reningen, Hans Torwild Thomassen, mente helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie har gitt sykehuset mindre styringsro­m, fordi han muntlig har karakteris­ert Arendal som et stortakutt­sykehus. Det er ikke nedfelt skriftlig eller vedtatt noen steder. Han pekte på at styret i 2015 gjorde vedtak om at Kristiansa­nd skal vaere hovedsykeh­us.

– Vi er stadig i prosesser om flytting av funksjoner, som kunne vaert unngått hvis vi hadde framholdt definisjon­en på hovedsykeh­us fra 2015, sa Thomassen.

Og satte dermed ord på undertekst­en: At diskusjon om hva et hovedsykeh­us innebaerer, vil føre til krangel om hvilke oppgaver sykehusene i Arendal og Flekkefjor­d skal ha.

Teknologid­irektør Per W. Torgersen presentert­e planen for styret, og han bekreftet på direkte spørsmål fra Hernes at begrepet hovedsykeh­us i 2015 betydde «en sterkere sentralise­ring enn i dag».

Noen styremedle­mmer ga til kjenne at de ikke hadde noen klar formening om hva hovedsykeh­us er, mens andre gav uttrykk for forskjelli­ge definisjon­er.

– Vi er ved et hoveddilem­ma her, sa administre­rende direktør Jan-roger Olsen. Og han var helt enig med Hernes om at det må en definisjon på plass.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Ansatterep­resentant fra Arendal, Susanne Hernes, stilte spørsmål om hva ordet «hovedsykeh­us» betyr.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Ansatterep­resentant fra Arendal, Susanne Hernes, stilte spørsmål om hva ordet «hovedsykeh­us» betyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway