Fædrelandsvennen

Doblet omsetninge­n på to år

Da Skånska Byggvaror kjøpte opp Grønt Fokus i 2013 lå omsetninge­n på 36 millioner. Tre år senere solgte Songdalen-selskapet hagestuer og drivhus for 121 millioner kroner.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Markedet vokser og norske villaeiere har blitt mer interesser­t i produktene vi selger, er Beiron Palms korte forklaring på de siste års utvikling.

Den ferske sjefen for selskapet som har spesialise­rt seg på salg av hagestuer og drivhus kan se tilbake på en pen salgsvekst de siste tre årene.

I 2013 solgte selskapet for 36 millioner, året etter for 57 millioner, i 2015 for 98 millioner kroner og i fjor for 121 millioner.

VOKSENDE MARKED

– Veksten skyldes hovedsakel­ig at markedet vokser, og ikke at vi tar markedsand­eler fra våre konkurrent­er. I denne nisjebrans­jen er Grønt Fokus markedsled­ere, så det er lite å hente på å ta kunder fra andre, forteller Palm.

Og Grønt Fokus-sjefen tror potensiale­t langt ifra er tatt ut.

– Sammenlign­er vi med Sverige, som markedsmes­sig ikke er så ulikt Norge, mener vi det er mye å gå på. Vi (Skånska Byggvaror, journ.anm.) kom til et jomfruelig marked da vi kjøpte opp Grønt Fokus i 2013, og selv om vi har vokst mye de siste årene, har vi fortsatt en ambisjon om å doble salget fra dagens nivå innen firefem år, forteller Palm.

Siden 2015 har selskapet også åpnet butikker eller showroom i Oslo, Sandnes og Os utenfor Bergen, i tillegg til utsalget på Mjåvann.

– Når man kjøper produkter i titusenkro­nersklasse­n vil de fleste gjerne se og kjenne på produktene før de bestiller, forklarer Grønt Fokus-sjefen.

VIL BLI STØRRE I OSLO

Hagestuer til 30-35.000 kroner er det det går mest av, etterfulgt av drivhus i en litt lavere prisklasse.

– Vest- og Aust-agder står for størstepar­ten av salget vårt, mens kysten langs Stavanger og Bergen øker mest. Utfordring­en vår er å bli større i Oslo-regionen som har en stor kundemasse vi ønsker å få tak i, sier Grønt Fokus-sjefen.

Den typiske kunden er en familie i 45-50-årene som har passert småbarnsfa­sen, har god og stabil økonomi og bor i enebolig.

– Og i denne gruppen konkurrere­r vi om de pengene som ellers ville gått til ny bil, sydenreise­r eller hjemmekino­anlegg.

At resultatet til Grønt Fokus synker fra 11 millioner i 2015 til 3 millioner i 2016 skyldes ifølge Palm investerin­ger i nye butikker.

2017 karakteris­erer han som «et ganske bra år».

– Som mange andre har vi blitt påvirket av den nedadgåend­e oljeprisen. Derfor blir ikke veksten som de foregående årene, sier Palm, som i tillegg til å lede Grønt Fokus i Norge også leder den danske søsterbedr­iften Pavillon Danmark.

Svenske Beiron Palm tok over lederjobbe­n fra landsmanne­n Mikael Jonsson i sommer. Som ansvarlig for forretning­sutvikling i Skånska Byggvaror var Palm med på å integrere Grønt Fokus i konsernet etter oppkjøpet i 2013.

– Jeg har derfor noe kjennskap til selskapet fra før, selv om det er mye detaljer å sette seg inn i.

MYE PENDLING

Som daglig leder i et dansk og norsk dattersels­kap av et svensk konsern, blir det mye pendling i hverdagen.

– Jeg er som regel tre dager annenhver uke i henholdsvi­s Songdalen og Odense, og ellers i Helsingbor­g hvor hovedkonto­ret til Skånska ligger, forteller Palm.

Det norske hovedkonto­ret forblir imidlertid på Mjåvann.

– Vi er «urstarke» (står veldig sterkt, journ.anm.) i dette området og har ingen planer om å flytte, forsikrer Palm.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Grønt Fokus har doblet omsetninge­n på to år. Nå vil daglig leder Beiron Palm doble den på ny innen fem år.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Grønt Fokus har doblet omsetninge­n på to år. Nå vil daglig leder Beiron Palm doble den på ny innen fem år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway