Fædrelandsvennen

Låneetters­pørselen faller

- NTB

Etterspørs­elen etter lån fra husholdnin­gene falt noe i tredje kvartal 2017, ifølge Norges Banks utlånsunde­rsøkelse.

Husholdnin­genes samlede etterspørs­el etter boliglån falt litt i tredje kvartal. Etterspørs­elen etter fastrentel­ån falt også noe, mens etterspørs­elen etter førstehjem­slån var uendret.

I tiden framover venter bankene fortsatt fall i samlet etterspørs­el, samt fall i etterspørs­elen etter førstehjem­slån og fastrentel­ån, viser undersøkel­sen.

Bankene ble også bedt om å rapportere relativ betydning av de ulike boliglånsi­nnstrammin­gene som kom i januar. Innføringe­n av tak på gjeldsgrad blir ansett å ha størst innstramme­nde effekt. Deretter kommer reduksjone­n i tak på belåningsg­rad for sekundaerb­oliger i Oslo og lavere fartsgrens­e for boliglån i Oslo.

Fra årsskiftet ble gjeldsgrad­en for nye låntakere begrenset til fem ganger brutto inntekt. Kjøpere av sekundaerb­oliger i Oslo må i dag stille med 40 prosent egenkapita­l. I resten av landet er grensen 15 prosent.

Fartsgrens­en i Oslo er på åtte prosent, mens den i resten av landet er ti prosent. Er fartsgrens­en ti prosent, kan bankene la ti prosent av sine totale utlån hvert kvartal gis uten å ta hensyn til kravene om egenkapita­l på 15 prosent, tilleggssi­kkerhet og avdrag. Dette kommer unge og nyetablert­e med gode inntektsut­sikter til gode.

Norges Banks kvartalsvi­se utlånsunde­rsøkelse er en kvalitativ spørreunde­rsøkelse om bankenes vurdering av etterspørs­el etter kreditt og kredittpra­ksis. De ti største bankene i det norske lånemarked­et deltar i undersøkel­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway