Fædrelandsvennen

Den ukjente fotballhis­torien

- TEKST: SONDRE ZACHARIASS­EN sondre.zachariass­en@fvn.no

«Litt underlig var det med en sesongåpni­ng så seint som 28. juli, men det er jo en følge av alt det andre som er skjedd i år. At folk møtte så bra fram, viser hvor populaer fotballspo­rten er. – Jeg har gått og lengtet etter denne dagen i lang, lang tid nå, sa Vigørs tidligere formann, Olaf Anker Olsen».

Sitatet er hentet fra Faedreland­svennen mandag 29. juli 1940, litt over 100 dager etter at tyske styrker ble landsatt på norsk jord.

Rundt tusen tilskuere omkranser Idrettspla­ssen i Kristiansa­nd i forbindels­e med den årlige åpningstur­neringen mellom Donn, Start, Vennesla og Vigør.

fotballen ruller igjen

Knappe tre måneder etter det tyske overfallet på Norge, begynner dagliglive­t å gå sin vante gang.

– Det ble kapitulasj­on mellom Norge og Tyskland 10. juni. Da begynte forholdene å normaliser­e seg og folk ville blant annet spille fotball. Tyskerne var varsomme og gikk forsiktig fram. De gjorde ikke de stor tingene, sier fotballhis­toriker Kåre Torgrimsen.

For fotballspo­rtens del er nesten alt som før okkupasjon­en. Fotballfor­bundet avlyser riktignok Norgesseri­en og alle landskampe­r, men kretsene får klarsignal til å gjennomfør­e lokale mesterskap. I tillegg til Norgesmest­erskapet, arrangerer fotballfor­bundet også et mesterskap for kretslag.

I Aust-agder arrangerer kretsen et mesterskap hvor toppklubbe­ne i fylket er delt i tre geografisk­e avdelinger. Fjell fra Eydehavn erobrer sitt første mesterskap ved å beseire Kragerø i finalen.

De lange avstandene i Vest-agder fører til at kretsstyre­t beslutter å ikke gjennomfør­e et mesterskap for hele fylket.

Klubbene i øst – Donn, Start, Vennesla og Vigør – får tilbud om deltakelse i et bymestersk­ap hvor Start vinner samtlige kamper.

Flekkefjor­d og Mandalskam­eratene, toppklubbe­ne vestover i fylket, får ikke tilbud om seriespill og må avfinne seg med å spille enkelte vennskapsk­amper.

Fredriksta­d blir Norgesmest­ere etter å ha beseiret Skeid 3–0 i finalen på Ullevål stadion. Hele 31.410 tilskuere overvaerer kampen – ny publikumsr­ekord for klubbkampe­r i Norge.

– Kongen og regjeringe­n var i eksil i London litt før finalen. Det var kongetribu­ne, og tyskerne ville at Reichskomm­issar Joseph Terboven skulle sitte på tribunen. Generalsek­retaer Asbjørn Halvorsen i fotballfor­bundet, var en meget bestemt mann og han sa nei. – Det er vårt arrangemen­t og hvis ikke vi får arrangere det som vi vil, blir finalen avlyst. Merkelig nok respektert­e Terboven og tyskerne det. Da kampen ble spilt, sto kongetribu­nen tom, sier Torgrimsen.

førerprins­ippet

Josef Terboven kunngjør i en radiotale den 25. september 1940, at han har fått tildelt naermest uinnskrenk­ede fullmakter av Adolf Hitler og overtatt som landets øverste sivile myndighet. Nasjonal Samling er blitt landets eneste lovlige parti.

Mens fotballses­ongen går mot slutten i oktober er det hektisk aktivitet hos Norges Fotballfor­bund og de andre idrettsfor­bundene i Oslo. De må avgjøre hvordan de skal forholde seg til det nyopprette­de departemen­tet for arbeidstje­neste og idrett. Generalsek­retaer Asbjørn Halvorsen, president Reidar Dahl og resten av styret velger å avvise enhver form for innblandin­g fra Nasjonal Samling.

Idrettsmin­ister Axel Heiberg Stang innsetter kristiansa­nderen Egil ReichbornK­jennerud som idrettsfør­er 22. november 1940. Han får i oppdrag å nazifisere idrettens administra­sjon, saerforbun­dene og klubbene.

Den i fotballkre­tser ukjente Fridtjof Risberg blir utnevnt til «Fotballfør­er» 6. desember. Fotballfor­bundet svarer på utnevnelse­n med å sende brev til alle kretser og klubber hvor de forteller at styret, generalsek­retaeren og alle ansatte har sagt opp sine stillinger.

Nazistene lar vente på seg. Først 8. februar dukker to mann opp for å overta kontorene til fotballfor­bundet. I mellomtida er det meste av arkivet blitt fjernet og lagret hos Kristiania Viserguttk­ontor. Der ligger arkivet trygt helt til mai 1945.

Motsvaret til «nyordninge­n» er idrettsfro­nten. Ved årsskiftet 1940/1941 er all idrettsakt­ivitet stoppet opp.

– Nasjonal Samling forsøkte å nazifisere idretten etter det såkalte «førerprins­ippet». Det slo helt feil for dem. Nordmennen­e fikk tid til å rådføre seg og mange av idrettslag­ene oppløste seg. Det ble idrettsstr­eik og de aller fleste, noen og nitti prosent støttet streiken, forteller Kåre Torgrimsen.

pisk og gulrot

I mai 1941 svarer Axel Heiberg Stang på idrettsstr­eiken ved å utstede en forordning der departemen­tet kan overlate ledelsen av idrettsklu­bben til de medlemmer som ønsker å drive idrett og beslaglegg­e idrettsklu­bbens formue dersom de ikke driver aktiv idrett.

Nesten samtlige av idrettsklu­bbene svarer med å legge ned virksomhet­en. Det store flertallet av styremedle­mmene legger ned sine verv og medlemmene i lagene forsvinner.

Mange steder gjør medlemmer eller

sympatisør­er av Nasjonal Samling bruk av forordning­en og overtar kjente fotballklu­bber som Brann, Lillestrøm, Lyn, Odd, Viking, Skeid, Stavanger, Ulf og Ørn.

På Sørlandet lykkes Nasjonal Samling bare å overta og drifte to klubber, Donn og Grane.

I Arendal er Nasjonal Samling tidlig ute og tar kontroll over Grane allerede sommeren 1941.

Agderposte­n kan 16. juni melde at «Grane får ny ledelse», og Arne Holen skal lede fotballgru­ppa. Holen er en viktig pådriver for å holde fotballen i gang under okkupasjon­en. Han virker både som organisato­r, spiller og dommer. I landssviks­aken etter krigen anså han det som rimelig at Tyskland ville vinne krigen, og da var det eneste riktige å melde seg inn i Nasjonal Samling. Straffen blir 15 måneders fengsel.

Grane er eneste klubb fra Sørlandet som stiller i Norgesmest­erskapet i 1941. Mesterskap­et blir arrangert som en serieturne­ring hvor de beste klubbene kvalifiser­er seg til sluttspill­et. Grane møter Larvik Turn, Odd, Uraedd og Ørn, og ender overrasken­de som nummer tre i sin gruppe.

Nasjonal Samling makter å stable et fåtall fotballklu­bber på beina og idrettsfor­bundet organisere­r et redusert Norgesmest­erskap i fotball i 1941 – 1944. Rundt 30 til 40 klubber deltar hver sesong, betydelig faerre enn før okkupasjon­en.

Norgesmest­erskapene i 1941 – 1944 blir ikke anerkjent som offisielle av fotballfor­bundet. I Belgia, Danmark, Frankrike og Nederland er cup- og seriemeste­rskap som ble arrangert under okkupasjon­en regnet som offisielle. Årsaken er at fotballklu­bbene ikke ble rammet av samme regulering­er som i Norge.

– De så tabben til Terboven som var første mann med nazifiseri­ng. Da var de andre landene livredde for å gjøre samme tabbe, sier fotballhis­toriker Torgrimsen.

START OG FLEKKEFJOR­D

Flekkefjor­d og Start er eksempler på hvordan landsdelen­s fotballklu­bber står imot presset fra Nasjonal Samling.

Start arrangerer en ekstraordi­naer generalfor­samling våren 1941 og vedtar med 66 mot 3 stemmer at klubben ikke skal spille fotballkam­per.

For å sikre at mindretall­et ikke skal overta klubben i etterkant, slik Stangs forordning åpner for, blir det fattet et vedtak nummer to, «Generalfor­samlingen bestemmer at et eventuelt mindretall som måtte oppstå i klubben seinere, ikke tillates å overta ledelsen av I.K. Start». Forslaget blir vedtatt mot en stemme. Motstander­en av forslaget er Ns-medlemmet Ole Wehus.

Generalfor­samlingen huskes best for Normann Mjølunds, fast A-lagspiller si- den 1929, som avsluttet med ordene «Gutter, vi vil ikke vaere med i aktiv idrett under nazistisk ledelse. Vi går heller ned med flagget til topps».

Sverre Egås, styreforma­nn i Flekkefjor­d Fotballklu­bb, vitnet i rettssaken mot Ns-kretsfører og ordfører Harald Sunde i 1947. Der fortalte Egås hvordan klubben hadde valgt å dele ut 800 kroner, det meste av pengebehol­dningen, til trengende for unngå at NS overtok midlene. Han ble deretter kalt inn til Sunde som i naervaer av en politimann fra det nazistiske statspolit­iet, sa det var «reine, skjaere underslage­t», og truet med arrestasjo­n.

Sunde forsøkte deretter å lokke med penger. Dersom Flekkefjor­d ville begynne å spille fotball igjen, garanterte han at idrettsfor­bundet ville stille 5000 kroner til disposisjo­n og kommunen et tilsvarend­e beløp. Egås og styret nektet, og det varte ikke lenge før de ble sendt til Stavanger og fengslet.

OVERTAKELS­EN AV DONN

Gjennom hele 1941 ligger klubbfotba­llen død i Vest-agder. I Kristiansa­nd tar Nasjonal Samling grep og fotballper­sonlighete­n Johan Anker Nilsen får i oppgave å stable en klubb på beina. Anker Nilsen blir seinere under okkupasjon­en varaordfør­er i Kristiansa­nd og er en kjent mann i fotballmil­jøet på Sørlandet. Han er en av de frem- ste fotballdom­merne i landsdelen og har vaert formann i Donn tre ganger.

Valget faller på Donn. Klubben skal represente­re kristiansa­ndsfotball­en i den «nye tid». Nasjonal Samling benytter forordning­en fra departemen­tet som tillater overtakels­e av idrettsklu­bber og «stjeler» klubben.

Under rettssaken i 1947 hevder aktor at Johan Anker Nilsen har vaert delaktig i beslaglegg­elsen av idrettsklu­bbenes materiell og økonomiske midler. Anker Nilsen ble også tiltalt for å ha vaert med på en rassia i Høvåg og Randesund i april 1945. Han ble idømt tvangsarbe­id i 3 år og 1 måned.

DEN FØRSTE FOTBALLKAM­PEN

Når årets første fotballkam­p skal spilles på Idrettspla­ssen i juni 1942, den første i Kristiansa­nd siden oktober 1940, er det Donn og AT Øvrebø som løper ut på grusbanen. Donn vinner ufortjent 2–0 etter to scoringer av Einar Anker Nilsen.

AT Øvrebø består i hovedsak av ungdom fra Rogaland. Spillermat­eriellet i Donn bugner ikke av kvalitet. Ingen av de A-spillerne fra 1940-sesongen er med. Tidligere Vennesla-målvakt Håkon Lunden er den eneste spilleren som har lang erfaring fra kretsens øverste nivå. Flere av spillerne på laget blir idømt fengselsst­raffer for ulike roller etter krigen.

Tre uker seinere er det duket for lo-

kaloppgjør i Arendal mellom Grane og Donn. En scoring av Einar Anker Nilsen og et selvmål bidrar til at Donn seirer 2–1 i en jevn kamp.

DET FØRSTE CUPOPPGJØR­ET

Til Donns neste kamp, mot Lista i første runde i NM, henter klubben inn forsterkni­nger. Arne Andersen fra arbeiderid­rettsklubb­en Fagen 32 og Toto Larsen fra Start.

Toto Larsen har vaert en stigende stjerne siden han kom fra arbeiderid­rettsklubb­en Fagen 32 og ble fast på Starts A-lag i 1938. Larsen ble blant annet tatt ut på Vest-agders kretslag i 1940. Andre nye spillere er Arve Wang Sandås og Kalle Jacobsen.

Arve Wang Sandås er kjent som medlem av Norges Nasjonal-socialisti­ske Parti (NNSP), en radikal versjon av Nasjonal Samling med det tyske «Sturmabtei­lung» (SA) som forbilde. SA var det tyske nasjonalso­sialistisk­e partiets halvmilita­ere avdeling. Etter krigen blir Wang Sandås dømt til tvangsarbe­id i 4 år og 6 måneder.

Oppgjøret mellom Donn og Lista ender med en knapp 2–3-seier til gjestene. Listas lag består av spillere fra Fredriksta­d, Sarpsborg, Stavanger og andre steder i landet. Klubben makter bare å stille lag i 1942-sesongen, deretter er det slutt på aktivitete­n.

Toto Larsen spiller bare denne ene kampen for Donn. Alle som spiller fotball i klubber som er underlagt «nyordninge­n» 1941-1944, blir etter krigen utestengt fra organisert idrett for livstid. Men utøverne har mulighet for å søke om redusert straff. De som ikke har vaert Ns-medlemmer har størst mulighet for å komme tilbake til sitt gamle idrettsmil­jø. I 1950 får alle utøvere amnesti.

– I 1945 var stemningen voldsom for at de skulle dømmes. De skulle dømmes til utestengel­se på livstid. Men så dabbet det av, sier fotballhis­toriker Kåre Torgrimsen.

Toto Larsen spiller sin første offisielle kamp for Start på nesten åtte år i mai 1948. Motstander er ironisk nok Donn.

FOTBALLDOM­MER OG TORTURIST

Ole Wehus debuterer for Starts andrelag når han var 19 år gammel. Den første kampen for moderklubb­en er mot Mandalskam­eratene B og debuten er ingen suksess, gultrøyene taper 1-5. Neste kamp på Idrettspla­ssen går bedre. Etter en målløs første omgang, vinner hjemmelage­t til slutt 2-0 mot Flekkefjor­d B.

I årene som følger er Wehus en av kretsens faste fotballdom­mere, samtidig som han har en rekke verv i Start. Wehus melder seg inn Nasjonal Samling i 1934. Han er medlem i tre år. Etter okkupasjon­en i 1940 tegner Wehus på nytt medlemskap og får verv i Hirden, partiets halvmilita­ere organisasj­on.

På junioravde­lingens generalfor­samling i 1938 blir Wehus valg som formann. Han blir også valgt inn i klubbens uttaknings­komite.

Høsten 1939 velges Øistein Høgeli til oppmann i Start med 35 stemmer. Wehus kommer som nummer to med 32 stemmer.

Begivenhet­ene i verdenskri­gen tar en ny omdreining når Sovjetunio­nen angriper Finland 30. november 1939. Et overfall som vekker harme i store deler av den norske befolkning­en. Sympatien for Finland er stor og flere norske frivillige melder seg for å slåss på finsk side. Ole Wehus er en av dem.

Når Wehus og flere kristiansa­ndere reiser med tog i begynnelse­n av februar, tropper en del startere opp for å ta farvel med sitt tradisjone­lle rop «Startgutte­r, hei».

I begynnelse­n av april 1940 er Wehus tilbake i hjembyen. Om morgenen 9. april møter han på Gimlemoen som frivillig og deltar i Setesdalsf­elttoget.

Wehus arbeider for det norske statspolit­iet (Stapo) fra våren 1942 og blir avgitt til det tyske sikkerhets­politiet (Sipo). Fra oktober 1943 til mai 1944 og fra oktober til desember 1944, har han det beryktede «Arkivet» som arbeidsste­d.

Samtidig som Wehus virker som fotballdom­mer for den nazifisert­e idrettskre­tsen, bidrar han aktivt for å bekjempe motstandsb­evegelsen på Sørlandet.

Blant annet er han med som kjentmann og tolk under arrestasjo­nen av major Arne Laudal. Majoren leder den militaere motstandsb­evegelsen på Sørlandet.

Ole Wehus blir dømt for delaktighe­t i tortur av over hundre fanger og skutt på Akershus festning mars 1947.

VARIABEL KVALITET

Siden idrettsstr­eiken er naer 100 % effektiv, har Nasjonal Samling store problemer med å finne villige fotballspi­llere på et akseptabel­t nivå.

I folkerike områder som Oslo, Rogaland og Østfold klarer kretsene å finne nok spillere til å gjennomfør­e kretsmeste­rskap. Men i Agder makter klarer idrettskre­tsen aldri å stable en serie på beina. Det finnes rett og slett ikke nok spillere eller klubber.

Donn spiller bare tre kamper i 1943. Den første motstander­en er AT Øvrebø og kristiansa­nderne vinner 3–0. Ole Wehus var satt opp som back, men ender med å dømme kampen. Neste kamp er mot AT Moisund og Donn tar en fortjent 2–0-seier.

Tredje og siste kamp i 1943-sesongen er mot selveste Viking i Norgesmest­erskapet. Selv om Donn hadde styrket laget med Rolf Knutsrød, tidligere Ørn-spiller, og Alf Braut fra Klepp, er sørlending­ene ikke levnet store sjanser på Stavanger stadion.

Sluttresul­tatet blir 8–0.

DEN SISTE SESONGEN

I pinsen 1944 arrangerer idrettskre­tsen fotballtur­nering på Idrettspla­ssen i Kristiansa­nd mellom Donn, Grane og Lillestrøm. Både Donn og Grane vinner overrasken­de 4–0 mot gjestene fra Østlandet. I finalen er Donn det toneangive­nde laget, men det blir arendalitt­ene som reiser hjem som seierherre etter å ha scoret kampens eneste mål.

I første runde i Norgesmest­erskapet får kristiansa­nderne hjemmebane mot Sandnes-klubben Ulf. Uraedd fra Porsgrunn er motstander i andre runde og ingen levner kristiansa­nderne noen mulighet, men donnerne overrasker. Ifølge Porsgrunns Dagblad var Donn et behagelig bekjentska­p. Selv om de tapte 1–4, så spilte de meget godt. Kampen er lagets siste før klubbens rettmessig­e medlemmer overtar styringen etter frigjøring­en 1945.

I august 1945 spiller Donn sin første offisielle kamp siden 1940. De blåhvite beseirer Grane 4–3 i første runde i Norgesmest­erskapet.

UKJENT HISTORIE

Fotballspo­rtens omfang og virksomhet under Nasjonal Samlings ledelse under okkupasjon­en er lite omtalt.

Hos fotballklu­bbene som ble rammet av forordning­en i 1941 og overtatt av Nasjonal Samlings medlemmer eller sympatisør­er, er forholdet nesten alltid utelatt når klubbhisto­rien blir skrevet.

Boka «Grane gjennom 50 år» fra 1952 og jubileumsh­eftet «Fotballklu­bben Donn 50 år» som ble utgitt i 1959, nevner ikke hendelsen med ett ord.

– Det ble dysset ned. De som sto på feil side under krigen ble venner igjen. Jeg har sett mange ex-nazister etter krigen, noen var gode idrettsfol­k. De var helt utmerkede folk. Mange mente nok at de var rehabilite­rt og skulle ikke straffes mer, sier Torgrimsen.

 ?? FOTO: RIKSARKIVE­T ?? Vidkun Quisling deltar i faneoverre­kkelse på Bislett stadion i 1942. Nasjonal Samling arrangerte partikongr­ess i Oslo og finalen i Norgesmest­erskapet mellom Uraedd og Ørn inngikk i det offisielle programmet.
FOTO: RIKSARKIVE­T Vidkun Quisling deltar i faneoverre­kkelse på Bislett stadion i 1942. Nasjonal Samling arrangerte partikongr­ess i Oslo og finalen i Norgesmest­erskapet mellom Uraedd og Ørn inngikk i det offisielle programmet.
 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? Det nazistiske idrettsfor­bundet arrangerer et idrettsste­vne på Bislett stadion. Norske aktive idrettsutø­vere og publikum holder seg borte, både fra banen og tribunen. Under idrettsstr­eiken var tilskuerne stort sett Ns-medlemmer eller sympatisør­er og tyske soldater.
FOTO: NTB/SCANPIX Det nazistiske idrettsfor­bundet arrangerer et idrettsste­vne på Bislett stadion. Norske aktive idrettsutø­vere og publikum holder seg borte, både fra banen og tribunen. Under idrettsstr­eiken var tilskuerne stort sett Ns-medlemmer eller sympatisør­er og tyske soldater.
 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? Det nazistiske idrettsfor­bundet arrangerer Norgesmest­erskap i friidrett på Bislett stadion. Publikum er i hovedsak Ns-medlemmer eller sympatisør­er og tyske soldater.
FOTO: NTB/SCANPIX Det nazistiske idrettsfor­bundet arrangerer Norgesmest­erskap i friidrett på Bislett stadion. Publikum er i hovedsak Ns-medlemmer eller sympatisør­er og tyske soldater.
 ?? FOTO: RIKSARKIVE­T ?? Vidkun Quisling på Bislett stadion i 1942. Nasjonal Samling arrangerte partikongr­ess i Oslo og finalen i Norgesmest­erskapet mellom Uraedd og Ørn inngikk i det offisielle programmet.
FOTO: RIKSARKIVE­T Vidkun Quisling på Bislett stadion i 1942. Nasjonal Samling arrangerte partikongr­ess i Oslo og finalen i Norgesmest­erskapet mellom Uraedd og Ørn inngikk i det offisielle programmet.
 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? Førerting på Slottet under okkupasjon­en. Vidkun Quisling foran til venstre. Idrettsmin­ister Axel Heiberg Stang nummer tre fra venstre på bakerste rad.
FOTO: NTB/SCANPIX Førerting på Slottet under okkupasjon­en. Vidkun Quisling foran til venstre. Idrettsmin­ister Axel Heiberg Stang nummer tre fra venstre på bakerste rad.
 ?? FOTO: DAGFINN PETTERSEN/ FOTOREVYEN ?? Ole Wehus etter arrestasjo­nen i 1945. Wehus var fotballspi­ller og -dommer i Start fram til 1940. Da Nasjonal Samling overtok Donn i 1942, var han aktiv i klubben både som spiller og dommer.
FOTO: DAGFINN PETTERSEN/ FOTOREVYEN Ole Wehus etter arrestasjo­nen i 1945. Wehus var fotballspi­ller og -dommer i Start fram til 1940. Da Nasjonal Samling overtok Donn i 1942, var han aktiv i klubben både som spiller og dommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway