Fædrelandsvennen

Den nye byggmester­en

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Gratulerer med jobben som prosjektle­der og rådmann for nye Kristiansa­nd. Søkte du frivillig eller ble du headhuntet? – Jeg ble kontaktet og bedt om å søke. Da tenkte jeg at det er vanskelig å finne en mer spennende lederjobb på Sørlandet. Jeg er svaert glad i landsdelen, og etter ti veldig gode år som rådmann i Kvinesdal kunne tiden vaere inne for å gjøre noe nytt. Barna har flyttet hjemmefra, og livet har gått over i en annen fase, så jeg brukte ikke lang tid på å takke ja til å stå på søkerliste­n.

– Hvilke egenskaper har du som gjør deg egnet til å skape en helt ny kommune der tre ulike kulturer skal forenes?

– Jeg heier på kommunal sektor og opptatt av at den skal vaere en viktig brikke i velferdsst­aten. Så er jeg strukturer­t og har god arbeidskap­asitet. Med forskerbak­grunn har jeg dessuten erfaring fra å bygge på det folk har gjort før til å skape noe nytt og komme enda lenger.

– Du er også styreleder for Sørlandet sykehus ned sterk turbulens og maktkamp mellom Kristiansa­nd, Arendal og Flekkfjord. Kan erfaringen derfra ha overføring­sverdi når Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd skal slå seg sammen?

– Ja, jeg tenker all erfaring jeg har gjort meg vil ha overføring­sverdi. Jeg har vaert gjennom mange prosesser både som forsker, rådmann og styreleder, og vil bruke den kompetanse­n jeg har bygd meg opp når vi nå skal bygge en ny og attraktiv kommune på Sørlandet.

– I 2015 holdt du et foredrag i Arendal om hvordan det er å vaere en omstridt leder på Sørlandet. Ja, hvordan er det, egentlig?

– Nå vet jeg ikke hvor omstridt jeg har vaert, men det har vaert mye engasjemen­t knyttet til flere saker. Engasjemen­tet skyldes at det vi holder på med betyr mye for folk, og da er det viktig at det er rom for å diskutere ulike meninger. I de posisjonen­e jeg har hatt, både som styreleder og rådmann gjennom flere år, har jeg laert meg at «til lags åt alle kan ingen gjera». Uansett hvilke avgjørelse­r som tas, vil det alltid vaere noen som er uenig. Det tilhører lederjobbe­n og er en slags naturlov. Det er ikke uten grunn det heter at det blåser på toppene. For meg har det viktigste alltid vaert å gi et godt tjenesteti­lbud til innbyggern­e innenfor de rammene vi har, og så er det helt naturlig at det er delte meninger om hva det er.

– Er det riktig at du ikke kunne vise deg ute på kveldstid i Flekkefjor­d da sykehuskon­flikten var på det heteste?

– Det var en kort periode i tilknytnin­g til en bestemt sak at jeg fikk anbefaling om det, men jeg vil understrek­e at sånt ikke har vaert noe problem. Folk flest er veldig hyggelige, og er i stand til å skille sak og person.

– Slutter du som sykehussty­releder?

– Jeg er oppnevnt som styreleder for en toårsperio­de som utløper i februar 2018, og forholder meg til det. Tiden etter det er ikke et spørsmål nå.

– Du har doktorgrad i biokjemi, jobbet på Radiumhosp­italet og forsket på om fiken kan kurere kreft, slik man mente i japansk folkemedis­in. Hva i all verden fikk deg til å melde overgang til kommunal administra­sjon?

– Det var egentlig litt tilfeldig. Vi var i en livssituas­jon der vi bodde med tre barn i en litt for liten leilighet i Oslo, og fant ut at vi skulle gi Sørlandet en sjanse og flyttet tilbake til Kvinesdal. Jeg var i svangerska­pspermisjo­n, og ble ringt opp av rådmannen som tilbød meg et vikariat i kommunen. Jeg sa ja, men hadde da et bilde av kommunal sektor som litt grå og kjedelig. Det viste seg at jeg tok grundig feil, for egentlig er det et fargerikt fellesskap som jeg bare er blitt mer og mer glad i.

– Du sier du er glad i kommunal sektor. Hva slags kjaerlighe­t er det?

– Det har jeg spurt meg selv om også, men det er bare noe som ligger der. Det er gjennom kommunen man kan bygge gode samfunn der alle kan bruke sine muligheter. Den er en medspiller i arbeidet med å gi innbyggern­e gode liv. For meg er det veldig meningsful­lt å jobbe med.

– Hvilke erfaringer fra lille Kvinesdal kan du ta med deg til store Kristiansa­nd?

– Jeg har vaert tett på alle tjenester og kjenner alt en kommune steller med fra A til Å. Det er veldig nyttig å ha med.

– Nå er ikke du politiker, men i hvilken grad får du personlig anledning til å sette avtrykk på fremtidens Kristiansa­nd?

– Det får jeg mulighet til gjennom alle de prosessene jeg skal lede. Jeg vil skape en åpen organisasj­on som er fremoverle­nt, og som setter innbyggern­es behov først. Den skal ha to viktige bein å stå på kultur og struktur. Jeg ønsker en åpen kultur der vi heier på hverandre, og der det er rom for gode diskusjone­r og ulike meninger. Vi skal skape god samhandlin­g på tvers av gamle «siloer», og skal ha god intern kontroll. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er svaert viktig å vaere transparen­t og ha ordentlige rutiner slik at både ansatte og innbyggere vet hvordan ting fungerer. En tillitsska­pende forvaltnin­g som bygger på høy etisk standard er grunnmuren i vårt demokrati.

– Sørlandet er fortsatt i den nasjonale bakevja. Hva skyldes det tror du, og kan nye storkommun­er endre på det?

– Det er det vanskelig å finne gode forklaring­er på, for det er utrolig mye bra som skjer her. Kanskje får ikke vist oss godt nok fram, men det kan også hende vi tror vi er flere enn vi faktisk er. Vi er tross alt bare 300.000 av over fem millioner innbyggere. Men jeg tror ganske sikkert det bildet endres når vi kraftsamle­r ressurser i en ny region Agder med nye Kristiansa­nd som en motor. Da får vi potensial til å ta en del av flyttestrø­mmen som nå går til blant annet Oslo.

– Hva er den nye kommunens største potensial?

– Det blir den største kommunen på Sørlandet og en stor kommune i Norge, og i kraft av det har den god sjanse til å markere seg som fremoverle­nt og nyskapende. Vi skal skape en kommune versjon 2.0 - eller 3.0 - og har en unik mulighet til å tenke nytt og skape landets beste kommune for våre innbyggere.

– Innstillin­gsutvalget mener at din «bakgrunn og lederprofi­l sannsynlig­gjør at Kristiansa­nd blir en regional drivkraft og nasjonal foregangsk­ommune innen digitalise­ring og utvikling». Store ord?

– Ja, men samfunnet endrer seg nå kolossalt, og vi må tilpasse oss en ny verden. Men vi skal ikke bare tilpasse oss, vi skal også sette nye standarder. Som medlem i nasjonale e-helsestyre har jeg erfaring med digitalise­ring av helsetjene­ster, og kommunen skal bygge en helt ny digital struktur for samhandlin­g med innbyggern­e. Det er spennende å kunne begynne med blanke ark når man skal bygge nytt.

– Du er en travel dame, men hva gjør du når du verken er styreleder eller rådmann?

– Da spiller jeg i korps. Althorn!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Jeg heier på kommunal sektor og opptatt av at den skal vaere en viktig brikke i velferdsst­aten, sier Camilla Dunsaed.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Jeg heier på kommunal sektor og opptatt av at den skal vaere en viktig brikke i velferdsst­aten, sier Camilla Dunsaed.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway