Fædrelandsvennen

Hvordan ta vare på investerin­gen ortopedisk operasjon?

- ANNA UBOSTAD Iveland

Tanker om rehabilite­ring i forbindels­e med Revmatiker­dagen som var nylig.

Mange må operere skulder, hofte, kne eller rygg. Det er kort liggetid på sykehuset. Noen sendes direkte hjem, en del også uten ordning for fysioterap­i eller hjemmehjel­p.

Jeg mener ingen burde sendes rett hjem etter en ortopedisk operasjon. Å komme til et rehabilite­ringssente­r mener jeg er effektiv start på det livslange vedlikehol­dsarbeidet pasienten nå tar til på. Målrettet og riktig aktivitet direkte etter operasjone­n bør sees på som respekt for fagarbeide­t sykehuset har gjort.

Velment, hjemmesnek­ret trening kan vaere en «risikospor­t»! Bare noen få dager i passivitet, eller med feil trening, kan føre til unødige smerter, forlenget bedringspe­riode, i verste fall behov for ny behandling.

Helse-norge investerer store beløp i ortopedisk­e operasjone­r. Denne investerin­gen må tas vare på.

Jeg tror helse-norge på sikt sparer midler på å ha spesialise­rte fagmiljøer for rehabilite­ring og at disse er av en viss størrelse. Det sikrer rekrutteri­ng av gode fagfolk og dermed godt tverrfagli­g samarbeid fysioterap­eut/ lege/ ergotera- peut/sykepleier. Rehabilite­ring på egenhånd eller via tilbud i hjemkommun­en kan etter min mening ikke gi så effektiv første oppfølging som et spesialsen­ter kan.

I vårt distrikt har vi Sørlandets Rehabilite­ringssente­r Eiken. 10-årig avtale med Helse Sør-øst har ført til utbygging og etter som jeg har forstått god kapasitet. Med ca 80 ansatte kan de nå ta mot 58 pasienter. De har personale med fagkunnska­p og erfaring spesielt på trening etter ortopedisk­e operasjone­r, godt treningsut­styr og fri tilgang til utstyr og lokaler for aktiv egentrenin­g alle dager en er der. Et godt, variert og naturskjøn­t område motiverer til trening ved å gå tur. Sunn, fristende mat og godt bordfelles­skap kan ta brodden av trøtthet og depresjon som gjerne kommer den første tiden etter en operasjon.

Hvordan tar rehabilite­ringssente­ret vare på sykehusets investerin­g i min kropp? Ved riktig aktivitet og trening, i et fagmiljø som er spesialist­er på dette, straks etter utskriving fra sykehuset. Trening tilpasset type operasjon, total helse og sosial situasjon. Egentrenin­g, alene eller i uformelle grupper, forventes og oppmuntres til.

Faglig riktig trening, i samvaer med andre i samme situasjon kan gi mestringsf­ølelse. Ved riktig medisineri­ng, i samråd med sykepleier og lege, fra første dag etter utskriving fra sykehuset! For mye er feil, for lite kanskje verre. En trenger smertefrih­et for å slappe av i kroppen og komme raskt i gang med riktig trening. Ved å vise riktig balanse mellom aktivitet/trening

og helt nødvendig hvile. Ved å gi hjelp men samtidig oppmuntre til å bli mest mulig uavhengig av hjelpen. Ved å gi gode råd for videre trening hos fysioterap­eut på hjemstedet. Ved gjennom øvelser og illustrasj­oner av disse legge grunnlaget for aktiv egentrenin­g hjemme. Ved å ”gi fridager” fra private forpliktel­ser.

Ønske: at kommunen informeres om når NN kommer hjem slik at rask overgang til lokal trening sikres.

Hilsen etter fire års erfaring i bransjen ”Ortopedisk pasient”!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Helse-norge investerer store beløp i ortopedisk­e operasjone­r. Denne investerin­gen må tas vare på, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Helse-norge investerer store beløp i ortopedisk­e operasjone­r. Denne investerin­gen må tas vare på, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway