Fædrelandsvennen

Ny Msbehandli­ng og forskning

- ELI JOHANNE OG ODD TORJUSSEN, sykepleier­e bosatt i Mandal

Min mann og jeg var invitert til konferanse om multippel sklerose på Scandic hotell i Kristiansa­nd onsdag 11.9.17 i regi av Ms-forbundet Region Sør.

●●Av helsemessi­ge grunner kunne vi ikke ankomme hotellet noe før lunsjtider. Mange mennesker med eller uten rullestol var møtt frem i alle aldersklas­ser, men ingen helseperso­nell fra pleie- og omsorgsson­ene i Mandal denne gangen heller, men derimot representa­nter fra flere soner i Kristiansa­nd. Så vidt vi kan se av deltakerli­sta var det ingen representa­nter i de 2 byene fra avdelingen­e for behovsprøv­ede tjenester (ABT) som innvilger/avslår søknader om tjenester etter gjeldene helse- og sosiallovg­ivning samt praktisk bistand i hjemmet.

Men først ble vi møtt med en deilig lunsj. Praten gikk også godt. Noen av oss hadde møtt hverandre før. Men slett ikke alle. Flere nevrologer var også med og bidro til at vi fikk noen faglige gløtt og spørsmålet ble berørt om det i det hele tatt finnes noe håp for dem som har slitt med sykdommen i kanskje 30 år - for flere “den nådeløse sykdommen”.

I siste del av konferanse­n ble vi kjent med nevrolog Randi Eikeland og det var mange som ville ha noen ord med henne. Hun fartet rundt til alle oss som satt med mange spørsmål og var veldig flink til å svare på konkrete spørsmål, også med basis i sin pasienterf­aring og pedagogisk­e innsikt.

Vi trenger både Randi Eikeland og flere dyktige nevrologer. Hun la også frem opplysning­er om de siste anbefaling­er om sykdomsmod­ulerende behandling, og det å starte med behandling­en ved første tegn på MS. Videre understrek­et hun at sykdomsakt­iviteten bestemmer behandling­en. For leger, annet helseperso­nell, MS rammede og pårørende m.v anbefales det å ta i bruk hjemmeside­n til Den nasjonale kompetanse­tjenesten for Multippel sklerose ved Haukeland sykehus. Siden er stadig oppdatert og relativt ny.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway