Fædrelandsvennen

Barn og unges medvirknin­g – bare tøys?

For meg er det lett å se alle fordelene med å involvere barn og unge i beslutning­sprosesser i kommunen. Jeg får vaere sammen med dem og se hvordan de beveger seg gjennom prosessene, og jeg får også se resultante­ne.

-

Ikke bare de rene gjennomsla­gene, men også innvirknin­gen deres deltagelse har på prosesser og hvordan de unge selv vokser i og med ansvaret de får ved å vaere del av slike prosesser. For meg er det åpenbart at medvirknin­g er langt fra tøys og tull og at da barnekonve­nsjonen ble vedtatt, var det fremsynt og med en erkjennels­e av samfunn må formes av sine deltagere, også de yngste.

Demokratie­t vårt er i utvikling. I Vest Agder skal det bygges tre nye kommuner. Å bygge nye kommuner stiller krav til innbyggeri­nvolvering, og barn og unge har en saerlig rettighet som skal beskyttes i det arbeidet. I Kommunalde­partemente­t jobbes det med en forskrift som skal regulere hvordan barne- og ungdomsråd skal medvirke, OM en kommune ønsker å ha ungdomsråd. I vår stemte Stortinget mot at barn og unge skulle ha rett til å ha sitt eget medvirknin­gsorgan i alle kommuner. Det er lettvint å bejuble engasjerte ungdom, men vanskelig å gi dem reelle rettighete­r og reell innflytels­e.

I de fleste partier og embetsverk vil noen mene, selv om det er politisk ukorrekt, at ungdoms deltagelse er tøys. De finner det vanskelig å se hva de kan delta i, og de umyndiggjø­r dem gjennom å slå fast at det er for komplisert. De settes opp mot andre grupper, og det hevdes at om barn skal få en saerlig tilgang til å bli hørt, må andre også få det. annheten er at i et demokrati har vi alle rett til å bli hørt og tatt på alvor. Derfor stemmer vi. Likevel er det bare litt over 60% som velger å bruke denne muligheten til å bli hørt ved kommuneval­g. Når vi planlegger vår kommunale samfunnsut­vikling, sendes planene ut på høring. Det er likevel få som benytter muligheten til å si sin mening. Kanskje burde vår største bekymring vaere at så få deltar og vårt viktigste spørsmål vaere hvordan kan vi inkludere flere i demokratis­ke prosesser.

Barn og unge er i en saerstilli­ng. For barn er offentlig politikk og forvaltnin­g lite tilgjengel­ig. Både språket og arenaen er utilgjenge­lig. Barn og unge berøres likevel i stor grad av kommunale vedtak.

Tilgjengel­ighet er en forutsetni­ng for deltagelse. Derfor skal

S

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Barn og unge er i en saerstilli­ng. For barn er offentlig politikk og forvaltnin­g lite tilgjengel­ig, skriver Anne Grønsund. Bildet viser henne (t.v.) sammen med Endre Haegeland (i BU), varaordfør­er Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og bystyrerep­resentant Alf...
FOTO: JARLE MARTINSEN Barn og unge er i en saerstilli­ng. For barn er offentlig politikk og forvaltnin­g lite tilgjengel­ig, skriver Anne Grønsund. Bildet viser henne (t.v.) sammen med Endre Haegeland (i BU), varaordfør­er Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og bystyrerep­resentant Alf...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway