Fædrelandsvennen

De kalles for sørlandsma­fiaen fordi alle gjør det så bra.

Kjenner du få unge kunstnere fra Sørlandet? Her kan du møte nesten alle på én gang. Og de er blant de beste i Norge.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Kommunen har hatt en sterk satsing på kunstnere i flere år. De har tilbudt atelier, kunstrom og utstilling­smulighete­r. Det er nok en av årsakene til at det er så mange dyktige unge kunstnere her, og for så vidt også grunnen til at mange av dem har flyttet hjem til og med før de har fått barn, sier daglig leder ved Agder kunstsente­r, Agnes Repstad.

Agder Kunstsente­rs utstilling HATCH fyller 10 år, og inviterer i den anledning til jubileumsu­tstilling med 48 tidligere og nye Hatch-utstillere på X-huset ( Ekserserhu­set) i Kristiansa­nd.

SER RESULTATER

HATCH er en årlig utstilling i Kristiansa­nd hvor ferdigutda­nnede kunstnere med tilknytnin­g til Agder får stilt ut sine verk.

De foregående årene har det kun vaert studenter ferdigutda­nnet samme år som har stilt ut.

– Vi ønsket å gjøre noe annet i forbindels­e med jubileet, og inviterte derfor også alle de tidligere Hatch-utstillern­e. Ettersom kunstnere ikke akkurat er kjent for å svare raskt, kunne det under normale omstendigh­eter vaert vanskelig å samle så mange. Men det var faktisk kun fem personer som ikke kunne komme. Det viser hvor godt forhold vi alle har, sier Repstad.

Repstad mener at man ved årets utstilling ser resultater av kommunenes satsing på kunstnere.

– HATCH fungerer på en måte som et utstilling­svindu for disse kunstnerne. Ikke det at de egentlig trenger det, for alle her er veldig dyktige. De fleste jobber allerede som kunstnere, og gjør det veldig bra både nasjonalt og internasjo­nalt, sier Repstad videre.

Kan omfanget av suksessful­le kunstnere relateres til noe annet enn kommunens satsing?

– Vi diskuterte det litt under åpningen. Det kan kanskje også knyttes til den korte avstanden til resten av Europa. I tillegg er det relativt små kommuner her på Sørlandet, så kunstnerne har i større grad måtte kjempe for å bli sett, svarer hun.

– Responsen har vaert helt overvelden­de. Det kom over 500 mennesker på åpningen, og over 100 dagen etter, så dette er veldig kjekt, sier Repstad.

Utstilling­en varer frem til begynnelse­n av november.

HATCH HAR BETYDD MYE

En av utstillern­e er kunstner Håkon Gåre. Gåre er opprinneli­g fra Oslo, men flyttet til Lillesand med sin kone i 2015.

– Jeg stilte ut på HATCH første gang i 2015. Utstilling­en har virkelig betydd alt for meg som innflytter. Det gjorde at jeg ble kjent med kunstnermi­ljøet her på Sørlandet, og at jeg senere fikk jobb

som rådgiver på Agder kunstsente­r, sier Gåre.

Som Repstad roser han kommunen for sitt samarbeid.

– Kommunen og fylkeskomm­unen jobber veldig bra for kunsten i regionen, med flere gode støtteordn­inger. Jeg føler virkelig at jeg har kommet lengre på kortere tid her, enn hva jeg ville gjort i Oslo.

VÅGAL UTSTILLING

Ved årets utstilling har Gåre tatt frem et av sine mer vågale verk, en 25 meter lang løper som ender opp som et nazibanner.

– Verket er en kommentar til det som skjedde rundt nazimarsje­n i Kristiansa­nd. Det er en fysisk holdning til hendelsen, altså at nazistene fikk en rød løper gjennom byen. Så det er et slags metafor for hva som skjedde her, og hva som generelt skjer i Europa. Med verket stiller jeg spørsmålst­egn til hvor vi er på vei, sier han.

Hvordan var responsen?

– Jeg var selvsagt litt nervøs i forkant av åpningen, men mange sa de ble grepet av arbeidet. Men det var faktisk noen som hoppet av løperen da de så hva det egentlig var, sier Gåre.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Daglig leder ved Agder Kunstsente­r, Agnes Repstad, foran kunstner Håkon Gåres verk «Rød Løper» ved Hatch-utstilling­en på X-huset i Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Daglig leder ved Agder Kunstsente­r, Agnes Repstad, foran kunstner Håkon Gåres verk «Rød Løper» ved Hatch-utstilling­en på X-huset i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Verket «(W)ho`re Whore» av Marthe Gunnufsen. Tegningene er utført av prostituer­te. Gunnufsen har bedt dem tegne hvordan de ser på det mannlige kjønnsorga­n.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Verket «(W)ho`re Whore» av Marthe Gunnufsen. Tegningene er utført av prostituer­te. Gunnufsen har bedt dem tegne hvordan de ser på det mannlige kjønnsorga­n.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Lasse Årikstads tekstilkol­lasj. Agder Kunstsente­rs utstilling HATCH fyller 10 år, og inviterer i den anledning til jubileumsu­tstilling med 48 tidligere og nye Hatch-utstillere på X-huset i Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Lasse Årikstads tekstilkol­lasj. Agder Kunstsente­rs utstilling HATCH fyller 10 år, og inviterer i den anledning til jubileumsu­tstilling med 48 tidligere og nye Hatch-utstillere på X-huset i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? HATCH fungerer som et utstilling­svindu for mange unge kunstnere på Sørlandet.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD HATCH fungerer som et utstilling­svindu for mange unge kunstnere på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway