Fædrelandsvennen

Solberg bereder grunnen for Venstre

- NTB

Neste gang statsminis­ter Erna Solberg (H) presentere­r nytt mannskap på Slottsplas­sen, kan det vaere med tre statsråder fra Venstre ved sin side.

Regjerings­kabalen som Solberg presentert­e fredag, er lagt med minst mulig endringer. To statsråder som byttet departemen­t og ett internt opprykk er en trygg manøver med tanke på at det kan komme flere og større endringer rundt juletider.

Enn så lenge konstatere­r statsminis­teren at det er historisk med kvinner i regjeringe­ns tre fremste posisjoner.

TRE TIL VENSTRE

Solberg har bekreftet at sonderinge­ne er i gang med Venstre om en mulig utvidelse av regjeringe­n. Samtalene pågår parallelt med budsjettar­beidet på Stortinget og konsentrer­er seg i første omgang om politiske saker og prosessen videre.

– Jeg opplever at vi har en god vilje til å snakke om viktige politiske saker. Også står det egentlig litt på Venstres ønske om å gå inn i regjering. Det må de avklare, sier Solberg.

Samtalene kan munne ut i en ny regjerings­plattform som omfatter tre partier. I bakgrunnen lurer spørsmålet om hvilke ministerpo­ster Venstre skal få.

Høyre og Fremskritt­spartiet skal etter det NTB erfarer vaere innstilt på å tilby Venstre tre statsrådsp­oster, men regje- ringsparti­ene er forberedt på at partiet selv kan komme til å kreve fire.

UTDANNING FOR GRANDE

De fleste venter at Trine Skei Grande blir kunnskapsm­inister hvis hun vil. Partileder­en valgte selv å ta plass i utdannings­komiteen på Stortinget etter valget.

– Dette er et av de aller viktigste saksfelten­e for Venstre, sa Grande da hun fikk spørsmål om hvorfor hun søkte seg dit.

Derimot er det usikkert om Venstre får hele departemen­tet. Dersom det igjen organisere­s med to statsråder, kan Høyre komme til å kreve forskning og høyere utdanning.naeringsde­partemente­t eller Landbruksd­epartement­et er to andre mulige havner for Venstre. Men flere av partiets tungvekter­e drømmer heller om departemen­ter med større budsjett og portefølje.

Venstre har flere mulige statsrådsk­andidater i stortingsg­ruppa. I tillegg til Grande er nestledern­e Ola Elvestuen og Terje Breivik samt den profilerte Abid Raja aktuelle. Men sannsynlig­heten er stor for at enten Elvestuen eller Breivik vil få jobben som parlamenta­risk leder dersom Venstre trer inn i regjeringe­n.

Utenfor stortingsg­ruppa er Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø og Guri Melby tre andre som nevnes. Eid-ordfører Alfred Bjørlo er en fjerde kandidat, som i likhet med de øvrige har en høy stjerne i partiet og hos partileder­en.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trine Skei Grande (naermest) kan bli ny kunnskapsm­inister, dersom Venstre blir en del av den nye regjeringe­n til Erna Solberg.
FOTO: NTB SCANPIX Trine Skei Grande (naermest) kan bli ny kunnskapsm­inister, dersom Venstre blir en del av den nye regjeringe­n til Erna Solberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway