Fædrelandsvennen

EU meisler egen visjon om brexit

- NTB

Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May vil ha et «nytt, dypt og spesielt partnerska­p» med EU etter brexit. Nå skal EU sette seg ned for å formulere et svar.

Fredag vedtok stats- og regjerings­sjefene i EU at det skal startes «interne forbereden­de diskusjone­r» om fase to av forhandlin­gene med Storbritan­nia om landets sorti fra unionen.

Det betyr i praksis at EU skal begynne å kladde et nytt forhandlin­gsmandat. Der vil de legge sine egne rammer for hvordan de mener det framtidige forholdet til Storbritan­nia vil kunne se ut.

Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May velger å vaere optimistis­k.

– Jeg har tro på at det vil bli et godt forhold som vil vaere til fordel for folk både i Storbritan­nia og i EU, sier hun.

VIL IKKE ÅPNE FASE TO

Fase én av forhandlin­gene har allerede pågått i fire måneder. Denne fasen har handlet om å fylle ut skilsmisse­papirene.

Tre hovedspørs­mål har da stått på agendaen: rettighete­ne til EUborgere i Storbritan­nia og briter i EU, Storbritan­nias bidrag til EUS budsjetter og reglene som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-irland.

EUS konklusjon er at de ennå ikke er kommet langt nok i disse samtalene til at det er aktuelt å åpne fase to. I den neste fasen skal både overgangso­rdninger og rammene for en handelsavt­ale opp til diskusjon.

Men forhandlin­gene er ikke så fastlåst som noen vil ha det til, ifølge EUS president Donald Tusk.

– Selv om framskritt­ene ikke er tilstrekke­lige, så er det ikke slik at det ikke er gjort framskritt i det hele tatt, sier han.

EU har derfor håp om å kunne gå videre til fase to i desember. For å vaere forberedt når det skjer, skal det nå utarbeides et forhandlin­gsmandat for denne fasen.

UNDER PRESS

I september reiste Theresa May til Firenze i Italia for å holde en tale om forhandlin­gene. Britenes mål er et «nytt, dypt og spesielt partnerska­p» med EU, sa hun der.

I talen foreslo hun en to år lang overgangsf­ase, samtidig som hun kom med viktige innrømmels­er om hvilke pengesumme­r britene må legge på bordet.

Da hun spiste middag med EUS ledere i Brussel torsdag kveld, forsøkte May å forklare hvilken politisk risiko hun tok ved å legge fram disse forslagene.

Hjemme i London har hun nemlig politiske fiender på alle kanter som kvesser knivene. I talen til stats- og regjerings­sjefene ba May om forståelse for den vanskelige politiske situasjone­n hun står i.

– Vi må samarbeide for å sikre et utfall som vi kan stå bak og forsvare overfor befolkning­ene våre, sa hun.

VARIERENDE TERNINGKAS­T

Fredag formiddag samlet Eu-lederne seg på nytt, men denne gang for å diskutere forhandlin­gene uten at May fikk vaere med.

Da toppmøtet ble avsluttet, signaliser­te Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminis­ter Angela Merkel begge at britene må legge mer penger på bordet hvis forhandlin­gene skal komme videre.

May fikk varierende terningkas­t for innlegget kvelden før. Mest begeistret var Maltas statsminis­ter Joseph Muscat, som kalte talen hennes beste hittil.

– Jeg mener hun holdt en ganske konstrukti­v tale. Hun la fram saken på en veldig elegant måte. Men det forandrer egentlig ingenting, sa han.

Flere av lederne gjentok samme budskap: De vil ha slutt på retorisk spillfekte­ri og komme i gang med reelle forhandlin­ger.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May og Eu-presiden Donald Tusk poserer foran gårsdagens Eu-toppmøte i Brussel.
FOTO: NTB SCANPIX Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May og Eu-presiden Donald Tusk poserer foran gårsdagens Eu-toppmøte i Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway