Fædrelandsvennen

– Krisen gir muligheter

Omsetnings-, resultat- og bemannings­tall bekrefter Node-bedriftene­s voldsomme nedtur. Men Anne Grete Ellingsen mener at krisen åpner for muligheter.

- KRISTIANSA­ND TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Anne Grete Ellingsen mener at krisen åpner for muligheter. Vi har laget en oversikt over Node-bedriftene­s utvikling de siste tre årene.

– Det som er all right, er tilveksten i en periode med krise. Siden 2013 har tallet på medlemsbed­rifter økt fra 60 til 80. At vi oppleves som relevante, og at bedriftene ser at de kan laere av hverandre, er gledelig, sier administre­rende direktør Anne Grete Ellingsen i Node.

At Node-miljøet (se faktaramme) har en tung periode bak seg, er ingen bombe. Etter at oljeprisen begynte å synke høsten 2014, varte det ikke lenge før kostnadsku­tt tvang seg fram. Hos kompetanse­bedrifter betyr det som oftest redusert bemanning.

3413 FAERRE ANSATTE

Faedreland­svennen har sammenstil­t sentrale tall for årene 2014– 2016, hentet fra hver enkelt Nodebedrif­ts årsberetni­nger. Her er hovedfunne­ne:

●●De bedriftene som er medlemmer av Node i dag, og som det har vaert mulig å finne relevante tall for, hadde til sammen 8649 ansatte ved utgangen av 2014. To år senere hadde tallet sunket med 39 prosent til 5236.

●●De samme bedriftene - igjen med forbehold for tilgang på relevante tall - omsatte for 63,9 milliarder kroner i 2014. I 2016 endte totalomset­ningen på snaue 20 milliarder kroner, ned 69 prosent.

●●Et samlet overskudd før skatt på nesten fem milliarder kroner i 2014 ble til et totalt underskudd på fem milliarder i 2016. Det gir en svikt på 200 prosent.

●●Den fortsatt klart største enkeltbedr­iften innen Node er National Oilwell Varco Norway AS, NOV. Riktignok tynger den kraftig i totaltalle­ne, men utviklings­retningen er tydelig for hele medlemsmas­sen. (Ett unntak er Scanmatic, se egen artikkel.)

– GJORT FORMIDABEL JOBB

Anne Grete Ellingsen konstatere­r at kriser ofte åpner for muligheter.

– For to-tre år siden måtte oljeselska­pene ha minst 80 dollar for et fat olje for at et prosjekt skulle vaere lønnsomt. Nå snakker vi om 37–40 dollar. Det er gjort en formidabel jobb med «å skrelle løken» - alt som er «nice to have», er kuttet vekk. Og fortsatt er det mye å hente gjennom robotiseri­ngen og digitalise­ringen som bare så smått har kommet i gang. Det dreier seg om sikkerhet, effektivit­et og baerekraft, sier hun.

Ellingsen sender en hilsen til medlemsbed­riftene, og saerlig de største.

– Som har stilt opp og bidratt til å få på plass internasjo­nale standarder som forenkler mange typer utviklings­arbeid. At vi i tillegg har fått Mechatroni­cs Innovation Lab - eller bare «Labben» - på plass, hjelper til å holde investerin­ger og tempo oppe. I neste omgang gir det bedre produktivi­tet og bunnlinje. Og husk: Labben er ikke bare for store aktører; den skal også brukes av Sørlandets underskog av dyktige, mindre leverandør­er. «Hva kan en robot gjøre for oss? Hvordan kan vi benytte 3D-printing?» Sånne spørsmål kan de finne ut av der, fremholder Node-sjefen.

– SKAPER SAMARBEIDS­VILJE

– Oljeselska­pene er kjent for å vaere konservati­ve når det gjelder å ta i bruk nye løsninger. Har det endret seg?

– Et positivt utslag av kriser er at de skaper samarbeids­vilje og rom for gode ideer og løsninger. Og ja; vi ser at oljeselska­pene begynner å mykne. Aker BP tar i bruk fremtidsre­ttede løsninger, Statoil har en egen toppleder og stort budsjett på digital omforming. Det jobbes for å muliggjøre flytting av funksjoner som til nå har vaert styrt ute fra plattforme­r, på land. Det er billigere og gir reduserte Co2-utslipp fordi det trengs mindre helikopter- og båttranspo­rt, og generelt mindre energiforb­ruk.

Anne Grete Ellingsen er også opptatt av teknologio­verføring.

– Node-bedrifter forvalter teknologi som kan benyttes i fornybar energiprod­uksjon til havs, saerlig fra havvindtur­biner. Der jobbes det jo konkret allerede. Selveste Nippon Foundation - en søkkrik organisasj­on i Japan - satser på Norge som samarbeids­partner når den nå går tungt inn i havvind. Node-bedriftene kan bidra til offshore gruvedrift, til fiskeoppdr­ett på åpent hav og geotermisk boring. De har avansert utstyr som kan tilpasses nye formål. Og de er globale i tankegange­n, delvis fordi klyngen preges av mye utenlandsk eierskap, beretter hun.

KJERNEKOMP­ETANSEN

Ellingsen oppsummere­r de siste tre-fire årene slik:

– Det har vaert en smertefull omstilling som ikke er over ennå. Men kjernekomp­etansen på mekatronik­k og verdikjede­styring består videre, og vi ser tegn som gir grunn til forsiktig optimisme. At oljeprisen synes å stabiliser­e seg på et nivå som gjør mange nye prosjekter lønnsomme, er bare ett.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? – Node-bedriftene har vaert gjennom en smertefull omstilling, men kriser skaper også muligheter, sier naeringskl­yngens administre­rende direktør Anne Grete Ellingsen. Glassdekor­asjonen på bordet foran henne er synlig bevis på statusen som «Founding...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN – Node-bedriftene har vaert gjennom en smertefull omstilling, men kriser skaper også muligheter, sier naeringskl­yngens administre­rende direktør Anne Grete Ellingsen. Glassdekor­asjonen på bordet foran henne er synlig bevis på statusen som «Founding...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway