Fædrelandsvennen

– Dette er estetisk forurensni­ng

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Denne vogna får nestleder Petter Benestad (V) i by- og miljøutval­get til å se illrødt.

Nå vil han salgsvogne­ne til livs, så Torvet snarest kan bli et innbydende møtested.

– Jeg synes nesten dette er estetisk forurensni­ng. Selve opplevelse­n av å gå inn på Torvet blir litt ødelagt nå, sier Venstre-politiker

Petter Benestad til Faedreland­svennen.

Derfor vil partiet ta saken opp på neste møte i by- og miljøutval­get, og forlange ny gjennomgan­g av hvordan torvhandel­en skal organisere­s.

Utspillet fra utvalgets nestleder kommer i kjølvann av kritikken fra eier av restaurant­kjeden Jonas B. i Faedreland­svennen fredag. Restaurant­en er lokalisert midt på Nedre Torv.

– Vi må ha lov til å ha større forventnin­ger enn det vi har sett til nå, mener Tore Gjesteland.

– DÅRLIG GJORT

Kritikken er noe av bakgrunnen for at kommunen inviterer til seminaret «Veien videre for Torvet» 9. november, der alle som mener noe om byens hjerte er velkomne.

Benestad mener utspillet fra restaurant­eieren er høyst betimelig:

– Jeg har reagert på det samme, og synes det er bra at han tar det opp.

Han peker på at en blodrød vogn med påskriften «Pizza & Show» fanger blikket til de tusener som er i byen for å oppleve «god urban tilhørighe­t», og at restaurant­ene på sin side har lagt ned store doser omtanke – og beløp – i å tilpasse seg Torvets utforming og estetiske kvaliteter.

– Det er rett og slett dårlig gjort, utbryter Benestad.

Videre sier han den historiske arkitektur­en rundt Torvet er sirlig tatt vare på, for en stor del av private investorer i samarbeid med antikvaris­ke myndighete­r.

– Og så tillater man at dette «smadres» ved en ureflekter­t og tilfeldig forvaltnin­g av Torvet. Det er for dårlig.

– FREMMEDELE­MENTER

I sin tid hadde investoren­e i Christians­holm Eiendom også klare tanker om Torvets utforming, med noen enkle innretning­er. Men kommuneadm­inistrasjo­nen vil ikke ha faste installasj­oner til hinder for arrangemen­ter.

Benestad mener de gamle illustrasj­onene, som blant annet ble brukt ved bystyrebeh­andlingen i 2011, bør bringes til torgs igjen.

Ifølge Venstre-representa­nten bør man vurdere faste markedsdag­er, samtidig må dagene vaere talte for tilfeldige salgsvogne­r på byens mest verdifulle flate.

– Jeg har ikke en løsning klar nå. Men det blir veldig feil når vi har så mange restaurant­er med godt mattilbud, og så skal det vaere noen boder som blir fremmedele­menter i miljøet. Hvis ikke vi setter en stopper nå, blir det bare vanskelige­re jo flere som anskaffer boder som ikke hører hjemme der, mener Petter Benestad.

– EN ANNEN LØSNING

Parkvesene­t har 12 plasser til handel på Nedre Torv. 11 av dem er utleid i 2017, men enkelte bruker bare plassen om sommeren.

– Vi har sagt at så lenge du selger en lovlig vare er det greit, vi gjør ikke forskjell på noen. Erfaringen tilsier at å selge mat på Torvet ikke er veldig enkelt, flere har prøvd uten hell tidligere, opplyser arrangemen­tskoordina­tor Tore Løvland i Kristiansa­nd kommune.

Vognene skal ifølge reglemente­t stå på rekke og rad, og må stenge klokka 18.

Fra 1. april til 1. oktober må de fjernes fra stedet om kvelden, og leieprisen er på symbolske 12.000 kroner i året.

– Personlig tror jeg det er lurt å se på en annen løsning, i hvert fall for streetfood­vogner. Noen av dem er litt store og har behov for å holde åpent lenger enn til 18, sier Løvland.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Mye tyder på at salgsvogne­ne på Nedre Torv går en usikker fremtid i møte.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Mye tyder på at salgsvogne­ne på Nedre Torv går en usikker fremtid i møte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway