Fædrelandsvennen

Nektes støtte som alenemor. Nav tror ikke at forholdet er slutt.

Nina Baadstø har meldt til Nav at forholdet til barnas far er slutt, og at de ikke har bodd i samme land på fire år. Likevel nektes hun støtte som alenemor.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Nina Baadstø har ikke bodd sammen med barnas far, iranske Hadi Wahedi, på fire år. Han er nektet oppholdsti­llatelse i Norge og Nina har fortalt Nav at forholdet er slutt. Likevel nektes hun støtte som alenemor. Blant argumenten­e i avslaget er at de snakker sammen på Skype.

Blant argumenten­e Nav bruker i avslaget er at hun treffer barnas far i ferier og at de snakker sammen på Skype.

– Skal ikke barna få lov til å ha kontakt med faren sin gjennom Ipaden en gang, spør en fortvilet tobarnsmor i Kristiansa­nd. Hun sier kontakten med mannen oppretthol­des for barnas skyld.

IKKE NOK TILKNYTTET

To barn og samboer i Norge er ikke nok til å gi iranske Hadi Wahedi oppholdsti­llatelse. Han får ikke lov til å flytte sammen med barna sine og deres mor. Dermed får han ikke bidratt verken med tilstedeva­erelse eller økonomisk til husholdnin­gen.

Utlendings­nemnda (UNE) sier familien kan søke hjelp hos barneverne­t og Nav. Men Nav sier nei, noe de har gjort i flere år.

– De vil jo ikke hjelpe oss. De vil ikke høre på meg, sier Nina Baadstø, Hadi Wahedis norske eks-samboer.

VELFERDSTJ­ENESTER

I et vedtak fra UNE fra september i år fikk Hadi Wahedi endelig avslag på sin søknad om familiegje­nforening i Norge.

UNE forutsette­r at Wahedis norske familie ivaretas av velferdsst­aten.

«UNE forutsette­r at referansep­ersonen og barna ivaretas av det offentlige støtteappa­ratet i Norge», står det i vedtaket.

– Hva mener dere med det? – UNE sikter med dette til tilgangen som norske statsborge­re eller personer med oppholdsti­llatelse i Norge har til norske velferdstj­enester. Det gjelder tjenester fra helsevesen­et, Nav, kommunen og barneverne­t, svarer seksjonssj­ef Kjersti Trøseid i UNE. Hun nevner ekstra barnetrygd og overgangss­tønad, ytelser Nina Baadstø er nektet.

– DERE SNAKKER På TELEFON

Avslaget på familiegje­nforenings­søknaden var tungt for både Wahedi og Baadstø å svelge, men alenemoren tok kontakt med Nav og fortalte om situasjone­n. Hun skrev til dem at de nå ikke hadde flere muligheter til å bo sammen, og at hun var alenemor.

Håpet var å få tilbake overgangss­tønad og barnetilsy­n.

«Far til barna har fått endelig avslag på søknad om familiegje­nforening. På grunn av dette har vil valgt å gå fra hverandre», skriver hun i søknaden om barnetilsy­n. Hun skriver også at de har valgt å avslutte forholdet.

Likevel ble det nytt avslag. Nav tar det for gitt at de fortsatt er i et forhold. Et argument er at de snakker sammen på Skype og treffes i ferier.

«Dere har ikke bodd sammen etter det (2012), men har snakket sammen på telefon og skype og truffet hverandre rundt to ganger i året. Det ble søkt om familiegje­nforening som er avslått. (... ) Vi legger til grunn at det ikke er brudd mellom deg og barnas far. Du oppfyller derfor ikke vilkårene som enslig forsørger», skriver Nav i sitt ferske vedtak.

– Jeg skrev at vi har gått fra hverandre. Leser de ikke det jeg skriver? Barna må jo få lov til å treffe sin far, og de er for små til at jeg kan sende dem alene til Iran eller Tyrkia for å møte ham, sier Nina Baadstø. Nav sier at det i forbindels­e med samlivsbru­dd må dokumenter­es at det er et reelt brudd i det personlige forholdet mellom partene. De kan ikke lenger ønske å bo sammen.

«Når det søkes om familiegje­nforening, anses det som at foreldrene har et ønske om å bo sammen og at adskillels­en har rent praktiske årsaker og ikke skyldes et brudd i forholdet», skriver Nav i en epost til Faedreland­svennen.

– Hvordan skal hun dokumenter­e dette utover at hun selv skriver at forholdet har opphørt?

– Dokumentas­jon som kan bidra til å sannsynlig­gjøre et eventuelt brudd kan vaere en erklaering om samlivsbru­dd, sier ytelsesdir­ektør Kjersti Monland i Nav, og opplyser at Nav har skjema for dette. Skjemaet er ikke nevnt i avslaget til Nina Baadstø.

– I REALITETEN ET FORHOLD

– Er det ikke godt nok for Nav at han er nektet opphold i Norge og at Baadstø skriver at forholdet er brutt permanent?

– Det er i seg selv ikke tilstrekke­lig at barnas far er nektet opphold i Norge. Det er det personlige forholdet mellom partene som skal vaere opphørt. Nav må på bakgrunn av opplysning­ene som er gitt vurdere om dette anses sannsynlig­gjort. I vedtaket fra UNE fremgår det tydelig at de søker familiegje­nforening, altså at de ønsker å bo sammen. Dokumentas­jonen bekrefter at de i realiteten har et forhold og at det ikke foreligger et reelt samlivsbru­dd. De bor hver for seg som følge av praktiske omstendigh­eter, opplyser Monland i Nav

– Har kontakt via Skype og ferier med barnas far innvirknin­g på om det vurderes som et reelt sam- livsbrudd? – Retten til stønad er selvfølgel­ig ikke avhengig av om de har kontakt på telefon, og i utgangspun­ktet heller ikke om de møtes på ferier. Kontakten vil imidlertid inngå i helhetsvur­deringen, sier hun.

IKKE SAERLIG TILKNYTNIN­G

Hadi Wahedi ble i utgangspun­ktet utvist fra Norge i to år fordi han ikke snakket sant om alder og navn da han kom til Norge. Nå er det bestemt at han ikke får komme tilbake. I svaret ble det påpekt at hans samboer og barn fikk det vanskelig uten ham til stede. Men sterke innvandrin­gsregulere­nde hensyn veier tyngre.

«UNE mener ikke at klageren har en saerlig tilknytnin­g til Norge. Det er i vurderinge­n sett hen til at klageren aldri har hatt oppholdsti­llatelse i Norge», står det i vedtaket fra Utlendings­nemnda.

Da hjelper det ikke at Hadi fikk både jobb, samboer og to barn i perioden han var i Norge.

«Etter en samlet vurdering mener UNE at det hverken foreligger sterke menneskeli­ge hensyn eller en saerlig tilknytnin­g til Norge som kan gi grunnlag for oppholdsti­llatelse etter utlendings­loven», skriver nemnda videre.

UNE mener Wahedis eks-samboer og to barn kan gjenforene­s med ham i Iran.

Wahedi har begjaert saken gjenopptat­t, men fått avslag. Han beklager at han ikke snakket sant da han kom til Norge, og mener mye var basert på misforståe­lser.

Samboeren har akseptert at han ble straffet, men mener det de nå opplever er urimelig.

– OK, så ble han utvist i to år. Han har tatt straffen sin. Nå er det gått fire år. Barna bør ikke få lide mer på grunn av dette, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Hadi Wahedi er pappa på Ipad. Den kontakten nevnes når Nav gir mor avslag på aleneforsø­rgerpenger.
FOTO: JACOB BUCHARD Hadi Wahedi er pappa på Ipad. Den kontakten nevnes når Nav gir mor avslag på aleneforsø­rgerpenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway