Fædrelandsvennen

Ny bok: 14-åringen planla drapet på Alma Gabriela

- EIVIND KRISTENSEN

14-åringen som drepte jevngamle Alma Gabriela i Søgne, diskuterte drapsplane­ne med en kamerat dagen før, skriver forfatter Jon Gangdal i sin nye bok som kommer i dag.

Forfatter Jon Gangdal er ikke i tvil om hva som førte til at en gutt ble drapsmann og ei jente mistet livet i Søgne for to år siden.

– Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at mangel på samhandlin­g og feiltolkni­ng av taushetspl­ikten, er hovedårsak­ene til Alma Gabrielas død, sier forfattere­n til Faedreland­svennen.

Onsdag kommer boka «Noen kommer til å bli drept. Når barn ikke får hjelp i tide».

Jon Gangdal forsøker å forstå hvorfor to ungdommer fikk livene sine ødelagt i august 2015.

En da 14 år gammel gutt innrømmet drapet, men saken ble henlagt på grunn av hans alder.

– BLANT DÅRLIGST DREVNE

Boka tar for seg de kritiske rapportene etter Søgne-drapet: Fylkesmann­ens tilsyn av barneverne­t, og rapporten fra Agder kommunerev­isjon. I tillegg har forfattere­n snakket med egne kilder

– Mitt inntrykk er at dette er en av de dårligst drevne kommunene jeg har vaert bort i når det gjelder å i vareta barn og unge, sier Gangdal.

De første bekymringm­eldingene om gutten kom i 2009. I boka trekker Gangdal fram foreldre og ungdommer som følte på kroppen at det ikke ble satt inn tiltak som virket.

«De begynte å ane konturene av en tragedie og sa oftere og oftere til hverandre: – Noen kommer til å bli drept», skriver Gangdal i boka.

– SITTER På HVER SIN TUE

Han peker på forvirrend­e, nasjonale regler for taushetspl­ikt - og lokal praktiseri­ng av dem.

– Når den enkelte holdes personlig ansvarlig for vurderinge­ne, blir hemmeligho­ld det sikreste. Selv om alle jobber med samme barn og familie, sier Jon Gangdal.

– Man sitter på hver sin tue med bare noen få brikker av et puslespill som ingen legger sammen. Det får dødelige konsekvens­er, sier forfattere­n.

«Hadde vi sittet med hele dette bildet på den tiden, kunne drapet på Gabriela kanskje vaert unngått», sier en av etterforsk­ningsleder i Agder-politiet i boka.

Han er i likhet med andre myndighets­personer ikke navngitt.

– Hvorfor ikke?

– Flinke og velmenende mennesker gjør en dårlig jobb fordi de er satt til å ha funksjoner i et system som ikke fungerer, sier Jon Gangdal.

TATT TAK I PROBLEMENE?

– Har Søgne tatt tak i problemene? Er de på rett vei?

– Kommunen forsøker åpenbart å finne nye måter å jobbe med barn og unge på, blant annet ved opprettels­e av såkalte tverrfagli­ge team som skal møtes noen ganger i året for å utveksle erfaringer, sier Gangdal.

Han sier det trolig må mer kontinuerl­ig og forplikten­de samarbeid til for å få til et effektivt forebyggen­de arbeid.

– Det virker heller ikke som om alle i kommunens ledelse har tatt situasjone­n tilstrekke­lig inn over seg. Rådmannen har for eksempel ikke svart på noen av mine henvendels­er, sier Gangdal.

– Han har vaert i kontakt med Jon Wergeland (kommunalsj­ef oppvekst, journ. Anm.) flere ganger. Vi har bestemt at det er mest ryddig hvis det er en person som uttaler seg i saken, sier rådmann Kim Høyer Holum, som av samme grunn ikke vil uttale seg til Faedreland­svennen.

 ??  ??
 ??  ?? Omslaget til den nye boka.
Omslaget til den nye boka.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway