Fædrelandsvennen

Hvis sentrum forsvinner

Det blir stadig tydeligere at Venstres ledelse ønsker seg inn i regjeringe­n. Da kan det bli stadig vanskelige­re for KRF å stå utenfor.

-

Det er mange måter å tolke en politisk tale og en applaus på. Men det var i alle fall svaert vanskelig å tolke den applausen som Trine Skei Grande fikk etter sin tale til landskonfe­ransen sist helg, som misnøye med Venstre-ledelsens linje i regjerings­spørsmålet. Selv om dette ikke var eksplisitt tema på konferanse­n, er det nettopp regjerings­spørsmålet som ligger over alle politiske diskusjone­r i Venstre for tiden. Og få er i tvil om hva Trine Skei Grande ønsker seg. Venstreled­eren ser ut til å styre mot regjering.

Fortsatt er motstanden i partiet betydelig. Men jo lenger tid som går uten at denne manifester­er seg tydelig, desto større er sannsynlig­heten for at ledelsen får det som den ønsker. Overgangen fra samtaler til sonderinge­r og forhandlin­ger innebaerer en dynamikk hvor det blir gradvis vanskelige­re å bryte.

Skulle Venstre til slutt ende opp med å gå inn i regjeringe­n, vil lite endres – og samtidig mye. Regjeringe­n vil fortsatt ikke ha flertall og fremdeles måtte forhandle med KRF i Stortinget.

Likevel vil vi stå overfor en helt ny politisk situasjon. Frp vil for første gang sitte i regjering med et sentrumspa­rti. Og enda viktigere: Sen- trum som politisk kraft vil vaere borte. Med Sp trygt plassert på rødgrønn side og Venstre som en del av den blå blokken, vil bare KRF vaere tilbake i det som en gang var en vital politisk kraft.

I så fall vil også KRF stå overfor en ny – og krevende – situasjon. Riktignok vil partiet i kraft av sin vippeposis­jon ha svaert stor makt. Men KRF vil også stå under svaert stort press. Både i politiske enkeltsake­r og gjennom ansvaret for å skape flertall for en helhetlig politikk. I tillegg vil partiet vil stå overfor et kontinuerl­ig press fra omgivelsen­e om å velge side.

Langt inn i KRF erkjennes dette. «At Venstres beslutning får konsekvens­er for oss vil jeg absolutt svare ja på», sa stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan til Faedreland­svennen tirsdag. Det store spørsmålet er hvilke konsekvens­er Grøvan og hans partifelle­r vil trekke av Venstres beslutning.

Går Venstre inn i regjeringe­n, vil lite endres – og samtidig mye.

 ??  ?? Partileder Trine Skei Grande på talerstole­n under Venstres landskonfe­ranse sist helg.
Partileder Trine Skei Grande på talerstole­n under Venstres landskonfe­ranse sist helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway