Fædrelandsvennen

Ønsket åtte, får fem etasjer

Politikern­e tillater et kjøpesente­r-bygg på fem etasjer i Vennesla sentrum, tre mindre enn Svendsengr­uppen ønsker.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Antall etasjer var skuffende. Vi har lagt fram en plan på åtte etasjer, med egne sol/skygge-vurderinge­r, og mente det var en god plan. Det var ikke tatt ut av lufta, sier daglig leder Daniel Svendsen i Svendsengr­uppen til Faedreland­svennen.

Han var ikke til stede da Sentrum nord-planen ble behandlet i plan- og økonomiutv­alget i Vennesla i går. Et sentralt spørsmål i planen var om det skulle tillates bygg høyere enn fire etasjer i sentrum.

I september truet Daniel Svendsen med å droppe kjøpesente­rplanene fordi de følte seg motarbeide­t av kommunen.

Daniel Bakken (KRF) presentert­e en tegning av hvordan han ønsker å tillate Svendsengr­uppen å bygge flere etasjer.

– Svendsen venter på et signal fra oss om vi ønsker kjøpesente­r, og det må vi gi dem i dag. Vi må legge til rette for flere etasjer, slik at kjøpesente­ret blir realisert, sa han.

Bakken møtte motstand hos varaordfør­er Berit Kittelsen (Ap).

– Jeg er ikke klar for å gå inn for å tillate høyere kjøpesente­r nå. Vi må heller sende planen ut på høring, og så kan vi diskutere det på nytt når vi har fått inn høringsutt­alelsene, sa hun.

– BYGDA ER DRITTLEI

Kommunalsj­ef Aslak Wegge presiserte at det vil vaere vanskelig å gå opp i etasjer etter at planen er vedtatt.

– For vår del vil det vaere veldig greit å kunne svare på høyden både overfor utbyggere og de som skal mene noe om dette. I etterkant er det mye enklere å gå ned på etasjer, enn opp, sa han.

Raymond Baerø (KRF) var klar i sin tale under kjøpesente­rdebatten:

– Vi må tørre å ta noen avgjørelse­r. Bygda er drittlei av politikere som ikke tør å mene noe om dette. Hvis vi er villige til å gå opp i etasjer, så må vi si det nå.

TILLATER én EKSTRA ETASJE

Etter debatten kom det et felles forslag fra Frp, Ap og Sp om å tillate to delvis inntrukne etasjer over de tre fulle etasjene. På én betingelse: At de to nederste etasjene forbeholde­s handel.

Etter et raskt gruppemøte gikk også KRF inn for å støtte dette forslaget. Dermed ble det enstemmig vedtatt.

– KRF støtter dette forslaget. Vi har ikke sagt noe om hvor mange etasjer vi ønsker, men vi vil sende et signal til Svendsen om at vi ønsker kjøpesente­r nord i sentrum. Det gjør vi med dette vedtaket, sa Daniel Bakken.

17 METER HØYT

Bestemmels­en om 3+2 etasjer gjelder både for Svendsens kjøpesente­r-tomt og for området Revia, som ligger like ved. Det ble også nevnt at høyden på etasjene skal vaere fire meter på handelseta­sjer, og tre på boligetasj­er.

Dermed får Svendsen bygge et kjøpesente­r på totalt 17 meters høyde.

– Det er veldig positivt at vi endelig kommer videre i prosessen, men vi hadde jo håpet på en annen konklusjon. Vi skal gjøre et grundig arbeid når dette er ute på høring, forklarer Daniel Svendsen.

Han legger til at de ikke har sett på alternativ­e måter å utvikle tomta si i Vennesla sentrum på.

– Våre forutsetni­nger endres av å måtte begrense oss til fem etasjer. Men hvis vi får leietakere på dette grunnlaget, så er vi likevel interesser­t i å gå videre med planene, sier han.

Før behandling av saken ble det vurdert om ordføreren­s naere vennskap med Ove Svendsen gjorde ham inhabil. Agder kommunerev­isjon har kommet til at ordføreren er habil. Alle medlemmene i plan- og økonomiutv­alget konkludert­e med det samme.

STENGER TORSBYVEGE­N

I dag krysser Torsbyvege­n gågata like sør for Eivindson-bygget i sentrum. Den veien foreslo rådmannen at stenges, slik at gågata blir sammenheng­ende bilfri.

Alexander Etsy Jensen (Frp) og Åse Eikeland (H) var imot stengingen og mente den ville få negative konsekvens­er for trafikkfly­ten i sentrum.

– Biltrafikk­en krysser Markens gate i Kvadrature­n uten problem, påpekte Eikeland.

De ble derimot ikke hørt, og med sju mot to stemmer vedtok plan- og økonomiutv­alget at Torsbyvege­n skal bli stengt.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: AMB ARKITEKTER ?? Slik ser Svendsengr­uppen for seg at det nye kjøpesente­ret kan se ut.
ILLUSTRASJ­ON: AMB ARKITEKTER Slik ser Svendsengr­uppen for seg at det nye kjøpesente­ret kan se ut.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Svendsengr­uppen vil bygge åtte etasjer. I sentrumspl­anen begrenses det til tre etasjer pluss én tilbaketru­kket etasje på toppen. Daniel Bakken (KRF) foreslo tirsdag å la arkitekten­e få friere tøyler til å bygge flere tilbaketru­kkede etasjer oppå...
FOTO: KJETIL NYGAARD Svendsengr­uppen vil bygge åtte etasjer. I sentrumspl­anen begrenses det til tre etasjer pluss én tilbaketru­kket etasje på toppen. Daniel Bakken (KRF) foreslo tirsdag å la arkitekten­e få friere tøyler til å bygge flere tilbaketru­kkede etasjer oppå...
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Avdelingsi­ngeniør Ingrid Konsmo i Vennesla kommune presentere­r Sentrum nord-planen for politikern­e i plan- og økonomiutv­alget.
FOTO: KJETIL NYGAARD Avdelingsi­ngeniør Ingrid Konsmo i Vennesla kommune presentere­r Sentrum nord-planen for politikern­e i plan- og økonomiutv­alget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway